Četiri zdravstvene tegobe koje liječi propolis

| November 21, 2020 | 14:25 | 8,090 | 0

Toliko je tretmana koji pokazuju koliki je značaj propolisa za imunitet. Lista problema kod kojih pomaže je velika, ali ono što je sigurno jeste da će pčelinji propolis samo nastaviti da nas zadivljuje tokom godina i još više će se proučavati njegov značaj.

Bolji je od bilo kojeg sintetičkog antibiotika zbog čega je u upotrebi već 2.000 godina. Pčele ga skupljaju i miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne tvari.

Protiv kandide
Kandida ili kandidijaza je infekcija uzrokovana gljivicom Candida Albicans. Ovo je najčešći tip gljivične infekcije pronađene u ustima, crijevnom traktu i vagini, a može uticati na kožu. Ako imunološki sistem funkcioniše optimalno, ova vrsta infekcije rijetko je ozbiljna. Međutim, ako imunološki sistem ne funkcioniše pravilno, infekcija kandidom može migrirati na druga područja tijela, uključujući krv i membrane oko srca ili mozga. Istraživanja obavljena 2011. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala su da je propolis pčelinji proizvod sa najvišom antifungalnom aktivnošću, što je dokazano njegovim efektom na 40 različitih vrsta gljivica, uključujući i Candidu Albicans.

Za grlo i kašalj
Svoju primjenu je našao i kod upale i bolova u grlu, pa čak i kod kašlja. Savjetuje se ispiranje grla kapima, koje koristite rastvorene u vodi. Propolis sadrži bogatu mješavinu vitamina B i minerala zbog čega se pokazao kao odličan lijek protiv kašlja.

Povezani sadržaj:  Intervju Zlatka Golića !Akademski doktor : Bolovi u leđima se liječe kiropraktikom!

Prije nego krenete koristiti kapi za grlo, obavezno pročitajte uputstvo koje ste dobili, jer je u njemu navedeno koliko kapi treba razrijediti u koliko vode za ispiranje grla. Količina kapi i vode svakako zavisi od jačine kapi, odnosno proizvođača. Uvijek se razlikuje, zato je potrebno da pročitate način primjene.

Za afte
Afte su bijele ranice u ustima koje mogu biti vrlo neugodne i bolne, posebno ako ih dotaknete jezikom ili hranom. Iako nisu zarazne niti opasne za zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od pljuvačke, proces izliječenja je vrlo spor.

Afte se javljaju tokom povrede četkicom za zube, bombonom, nagrizanje jakom ili začinjenom hranom, usljed stresa ili pada imuniteta. Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji djelotvorno liječi bol u grlu, ali i afte. Dovoljno je da koju kap nanesete na štapić za uši i pritisnete aftu, te držite par sekundi.

Protiv prehlade
Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, prije nego što se pribjegne antibiotskim lijekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje odlučiti se za propolis za imunitet, jer on ima antivirusno dejstvo.

Često se miješaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne djeluju na viruse), najbolje bi bilo izabrati za upotrebu propolis, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribjeći antibioticima.

Povezani sadržaj:  Ljekovita limunada sa đumbirom: Ovaj napitak ubrzava metabolizam i izbacuje sve toksine! (RECEPT)

Izvor: Ljepota&Zdravlje

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: