Da li su prezrele banane korisne ili štetne?

| November 22, 2020 | 19:21 | 267 | 0

Banana je omiljeno voće mnogima i pruža nam beskrajne mogućnosti za konzumiranje kako u sirovom obliku – voćne salate, napici i pire, tako i u bezbroj slatkih iskušenja, deserata i sosova.

Ovo voće ima dobru hranljivu vrijednost i sadrži mnoge korisne supstance za organizam, kao što su vlakna, vitamini C, B6, ugljeni hidrati i minerali, od kojih je većina kalijum. Ako često uključujemo banane u našu ishranu, one će nas nagraditi poboljšanjem cirkulacije, smanjenjem lošeg holesterola, borbom protiv depresije i otkloniće loše varenje, i na kraju, ali ne najmanje važno, borbom protiv ćelija karcinoma.

Međutim, samo prezrele banane imaju ovo posljednje svojstvo.

U zavisnosti od stepena zrelosti, ovo mirisno voće drastično menja vrijednosti nekih hranljivih sastojaka koje sadrži, ali uglavnom zadržava sadržaj minerala i vitamina. Takođe zadržava isti broj kalorija, bilo da su zelene i tvrde ili mekane i prezrele banane.

Ako smo toga svjesni, znaćemo u kojim slučajevima je dobro jesti prezrele banane, a u kojima zelene. Na taj način ćemo ubrati sve koristi i nećemo se suočiti sa bilo kakvom štetom.

Prezrele i zelene banane
Zelene banane sastoje se gotovo uglavnom od otpornog skroba, koji telo razgrađuje polako i postepeno, dok se u prezrelom voću sa zatamnjenim aspektom kore sav ovaj skrob pretvara u jednostavne šećere – saharozu, sastavljenu od glukoze i fruktoze.

Povezani sadržaj:  NAJVEĆI MUŠKI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Ovo je najbolji prirodni lijek za prostatu na svijetu

To čini voće brzo svarljivim i povećava glikemijski indeks. Što je banana zrelija veći je ovaj indeks i samim tim se brže vari.

Prezrela banana pruža tijelu gotovo trenutni nalet energije i veoma je korisna poslije aktivnog sporta, kada moramo da povratimo snagu i napunimo se.

Zato ovo voće nikada ne biste trebali bacati, čak i ako njegova potamnela kožica nije baš privlačna na gledanje.

Važno je imati na umu da zbog visokog sadržaja šećera, glukoze i fruktoze, prezrele banane nisu pogodne za ljude koji pate od dijabetesa, a onima koji imaju prekomjernu težinu preporučuje se da jedu banane u ograničenijim dozama.

Možete i sami da vidite da nije definitivno jasno da li je prezrela banana korisna ili štetna, ali kada znate prednosti i nedostatke, znate kada i da li možete sebi da priuštite da je uključite u svoj meni.

Izvor: bonapeti.rs

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: