DR JOSEPH MERCOLA: 10 saveta kako izbeći rak dojke – ovo svaka žena mora znati!

| November 6, 2020 | 01:56 | 285 | 0

Rak dojke je vjerojatno jedna od najstrašnijih dijagnoza koju žena može dobiti. Sam spomen dočarava slike smrti, očaja ili u najboljem slučaju, izobličenosti, pise balkanpress.

Prema stranici breastcancer.org jedna od osam žena će razviti invazivni rak dojke u svom životu, a približno 40.000 žena godišnje zbog ove bolesti izgube svoj život.

S takvim izgledima protiv vas, što možete učiniti da ne postanete dio te statistike? Prava istina je da postoje mnoge mjere koje možete poduzeti- a svaka od njih će vam pomoći da smanjite rizik.

Važno je znati da su manje od 10% svih slučajeva raka dojke povezani s genetskim faktorima. Ostatak-90%- povezano je s okolišnim čimbenicima.

Ja čvrsto vjerujem da se rak može spriječiti putem prikladnih promjena u životu, kao što je vođenje uredne prehrane, optimiziranje razine vitamina D, vježbanje i izbjegavanje toksina iz kojeg god izvora možete.

To podrazumijeva pažljivu kontrolu kućanstva i proizvoda za osobnu njegu koju koristite, kao i proizvode za namještaj i druge potencijalne toksine s kojima svakodnevno dolazite u kontakt. Pretjerano izlaganje otrovima nesumnjivo igraju važnu ulogu u razvoju raka. A najnovija istraživanju napokon otkrivaju najgore krivce.

 

Toksini u svakodnevnim proizvodima

Prema nedavnom istraživanju, možete smanjiti rizik od raka dojke tako što izbjegavate određene kemikalije koje se nalaze u uobičajenim, svakodnevnim proizvodima.
To je posebno važno zato što je samo 10% raka dojke genetski uzrokovan – znanstvenici smatraju da okoliš igra veliku ulogu…
‘Svaka žena u Americi bila je izložena kemikalijama koje mogu povećati rizik od raka dojke. Nažalost, povezanost između otrovnih kemikalija i raka dojke je bio poprilično ignorirana.’ -kaže Julija Brody, autor studije i izvršni direktor u Silent Spring institutu.’ Smanjenje izloženosti kemikalijama moglo bi spasiti mnogo, mnogo života žena.“

U prošlim istraživanjima, istraživači su identificirali 216 kemikalija koje povećavaju tumore u dojkama. U tom istraživanju, smanjili su fokus na 102 kemikalije kojima su žene izložene na dnevnoj bazi, kroz hranu, lijekove, zagađenost zraka ili drugih proizvoda.
Zatim su priotizirali kemikalije i grupirali ih na temelju izloženosti, kancerogenom potencijalu i kemijskoj strukturi. Ovo sortiranje rezultiralo je sa 17 grupa kemikalija koje su označene sa „velikim prioritetom“ zbog njihove sposobnosti da konstantno stvaraju tumore dojki na životinjskim testovima.

Teško zapaljivi materijali (otporni na vatru) u namještaju, tepisima i odjeći

Teško je izdvojiti jednu kemijsku grupu koja je najgora, teško zapaljivi materijali nalaze se negdje na vrhu zato što se koriste u mnogim namještajima, uključujući vaš madrac, gdje provodite velik dio vremena. Prošle godine sam pisao članak o prevarantskim kompanijama koje su dovele do širenja kemikalija teško zapaljivih materijala. Kao što je objavljeno u istraživačkim serijama „Igranje s vatrom“ od strane Chicago Tribuna:
„Prosječna američka beba rođena je s 10 prstiju na rukama, 10 na nogama i najvećom zabilježenom razinom teško zapaljivih kemikalija među novorođenčadi. Otrovne kemikalije prisutne su u gotovo svakom domu , zapakirane u kauče, stolice i mnoge druge proizvode. Dvije moćne industrije- Big Tobbaco i kemijski proizvođači-vode varljive kampanje koje dovode do širenja ovih kemikalija, koje uopće ne funkcioniraju kako je obećano.“

Procjenjuje se da 90% Amerikanaca ima teško zapaljive kemikalije u svom tijelu , a mnoge studije su ih povezali s rizicima ljudskog zdravlja, uključujući neplodnost, urođene mane, niži IQ, probleme u ponašanju kod djece, kao i rak jetre, bubrega, testisa i dojke.
Teško zapaljive kemikalije pripadaju istoj klasi kao što su DDT i PCB (organohalogeni), oni također pune okoliš. Ove kemikalije reagiraju s drugim otrovima i tako stvaraju kancerogene dioksine i furane. Kemijska industrija tvrdi da teško zapaljivi materijali povećavaju vrijeme bijega u požaru za 15 puta.

 

U stvarnosti, ova tvrdnja dolazi iz istraživanja u kojem su korištene jake, teško zapaljive kemikalije iz NASA-e, koje pružaju dodatnih 15 sekundi bijega. No to nije isti tip kemikalija koji se nalazi u većini namještaja, a vlada i neovisne studije dokazale su da najraširenije teško zapaljive kemikalije ne pružaju nikakve prednosti za ljude no povećavaju količinu otrovnih kemikalija u dimu.

Teško zapaljiva kemikalija poznata kao klorirani tris (TDCPP) je uklonjen iz dječjih pidžama 1970-ih zbog zabrinutosti da bi mogao uzrokovati rak, no sada je sveprisutan dodatak jastucima od kauča diljem SAD.

Što se tiče vašeg madraca, preporučujem vam onaj koji je napravljen od 100% vune ili kevlara, oba su prirodni usporivači vatre bez dodanih kemikalija.

(Kevlar je registrirana marka za lagano, čvrsto para-aramidno umjetno vlakno, i slično je sa drugim aramidnim vlaknima kao Nomex ili Tehnora. Kevlar su razvili Du Pontovi kemičari Stephanie Kwolek i Roberto Berendt, 1965. a prva šira uporaba zabilježena je 1967. Uporaba kevlara je trenutno na širokom polju od guma na biciklima, jedrima, te za vojne svrhe za zaštitu od metaka. Kevlar se koristi kao ojačavajuće vlakno u mnogim kompozitnim primjesama, te se prodaje kao vlakno, uže, ili u obliku tekstila. Nomex se upotrebljava za vatro-zaštitnu odjeću koja je otporna na visoke temperature.)

 

Povezani sadržaj:  BILJKAMA PROTIV BOLESTI: Ovo je formula zdravlja koju sprovodi dr Nestorović

Antiperspiranti i određena kozmetika

Parabeni su kemikalije koje služe kao konzervansi u antiperspirantima i kozmetici, kao i u losionima za sunčanje. Prethodna istraživanja pokazala su da svi parabeni imaju estrogensku aktivnost u stanicama raka dojke. Istraživanje objavljeno 2012. pronašlo je jedno ili više paraben estera u 99% od 160 stanica tkiva koje su prikupljene od 40 mastektomija. Konstantna prisutnost parabena u kancerogenom tkivu ukazuje na to da antiperspiranti i druga kozmetika mogu povećati rizik od raka dojke.

Dok su antiperspiranti uobičajen izvor parabena, autori upozoravaju da se izvor parabena ne može utvrditi i da 7 od 14 pacijenata tvrdi da nikada nisu koristili dezodoranse ni antiperspirante u svom životu. Ovo nam govori da parabeni, bez obzira na svoj izvor, mogu bioakumulirati u tkivu dojki.

A izvori su razni. Parabeni se mogu pronaći u raznim proizvodima za osobnu njegu, kozmetici kao i lijekovima. To znači da je pripravci za kožu dovode do najveće forme izloženosti.

Još jedna komponenta antiperspiranata, aluminijev klorid, djeluje slično kao i onkogeni koji dovode do molekularnih transformacija u stanicama raka.

Ostale strategije preveniranja raka dojke
U najvećem broju istraživanja o načinu života i raku dojke, Američki institut istraživanja raka dojke procijenio je da oko 40% slučajeva raka u SAD-u može biti prevenirano da ljudi imaju mudrije odluke o načinu života. Mislim da su ovo preniske procjene. Više od vjerojatno, 75 do 90% raka dojke može se izbjeći ako se strogo primjenjuju modifikacije načina života koje su ispod preporučene.

Ključne prehrambene smjernice

Izbjegavajte šećer, posebno fruktozu. Smanjite ili eliminirajte prerađenu hranu, šećer/fruktozu i hranu temeljenu na žitaricama iz vaše prehrane. Svi oblici šećera su štetni za zdravlje i promiču rak. Fruktoza je jedna od najštetnijih. Opća smjernica je da smanjite ukupan unos fruktoze na manje od 25 grama dnevno. Ako imate rak ili ste otporni na inzulin, bilo bi mudro da ga ograničite na 15 ili manje grama dnevno.

Ograničite unos proteina i povećajte unos zdravih masti. Razmislite o smanjenju proteina na 1 gram po kilogramu čiste tjelesne mase. Bilo bi neobično za većinu odraslih da trebaju više od 100grama proteina pa čak i pola od te količine.

Zamijenite eliminirane proteine i ugljikohidrate sa kvalitetnim mastima kao što su avokado i kokosovo ulje. Postoji uvjerljiv dokaz da ketogena dijeta pomaže u preveniranju i tretiranju mnogih oblika raka.

Uzimajte puno prirodnog vitamina A. Postoji dokaz da vitamin A pomaže u preveniranju raka dojke. Najbolje ga je dobivati iz hrane bogate vitaminom A, boje nego iz dodataka. Najbolji izvor su sirovi maslac, sirovo punomasno mlijeko… Ali pazite se dodataka jer prevelika količina vitamina A može umanjiti vrijednost vitamina D.

Budući da je vitamin D krucijalan za vaše zdravlje općenito, da ne spominjemo prevenciju raka. To znači da je ključno izbalansirati količinu vitamina A i D u vašem tijelu.
Idealno bi bilo kada bi unosili sve supstrate vitamina A i D koje vaše tijelo treba na način da ono može prirodno regulirati oba sustava. To najbolje možete postići tako da jedete šareno povrće˙(za vitamin A) i da se svakodnevno izlažete sigurnim količinama sunca (za vitamin D).

Unosite dovoljne količine joda. Jod je neophodan element za sintezu hormona, a njegov manjak može uzrokovati ili pridonijeti raznim zdravstvenim problemima, uključujući rak dojke. To je zato što vaše dojke apsorbiraju i koriste puno joda, kojeg trebaju za ispravan rad stanica. Nedostatak joda u bilo kojem tkivu dovodi do njegove disfunkcije, tumori su još jedna mogućnost.

Međutim, postoji značajna kontroverzija ako prijeđete odgovarajuću dozu, tako da morate biti oprezni. Postoje dokazi koji upućuju na to da uzimanje velikih doza, u rasponu od jednog miligrama može biti kontraproduktivno. Nedavno istraživanje pokazalo je da nije mudro uzimati više od 800 mikrograma joda dnevno, a dodavanje 12-13mg (12, 000-13,000 mikrograma) potencijalno može imati negativan učinak na zdravlje.

Njegujte svoja crijeva. Optimiziranje crijevne flore će smanjiti upalu i ojačati vaš imunitet. Znanstvenici su pronašli mikro-ovisni mehanizam pomoću kojeg neke vrste raka pojačavaju upalu koja im pomaže pri rastu i razvoju. Oni ukazuju na to da inhibiranje upalnih citokina može usporiti napredovanje raka i poboljšati odgovor na kemoterapiju. Dodavanje prirodno fermentirane hrane u svoju dnevnu prehranu je jednostavan način za sprječavanje raka ili za ubrzanje oporavka. Uvijek možete dodati visoko kvalitetne probiotske dodatke, ali prirodno fermentirane namirnice su najbolje.

Izbjegavajte GMO. Izbjegavajte genetski modificiranu hranu jer su obično tretiraju herbicidima kao što su Roundup (glifosat), koji se smatraju karcenogenima. Francuski istraživački tim, koji su intezivno istraživali Roundup, su zaključili da je toksičan za ljudske stanice , a i vjerojatno karcenogen za ljude. Odabirite svježu, organsku, lokalno uzgajanu hranu.

Izbjegavajte nefermentirane proizvode od soje. Nefermentirana soja je bogata biljnim estrogenima, ili fitoestrogen, također poznatim kao izoflavon. U nekim istaživanjima pronađeno je da soja radi s ljudskim estrogenima tako da dolazi do bujanja stanica dojki. To povećava šanse da dođe do mutacija i kancerogenih stanica.

Povezani sadržaj:  DR RANKO RAJOVIĆ OTKRIO KAKO RODITELJI SPRJEČAVAJU RAZVOJ DJEČIJEG MOZGA: Ove stvari ruše inteligenciju, a neke svi radimo

Pijte 1 litru organskog soka od zelenog povrća dnevno.

U prehranu dodajte antikarcinogenu cjelovitu hranu, ljekovito bilje i začine, kao što su brokula.

Kurkumin. Ovo je aktivni sastojak kurkume te u visokim koncentracijama može biti vrlo koristan u liječenju raka dojke. Pokazuje neizmjeran terapeutski potencijal u prevenciji metastaze raka dojke.

Izbjegavajte alkohol.

 

Optimizirajte svoj vitamin D

Vitamin D utječe na gotovo svaku stanicu u vašem tijelu i jedan je od najmoćnijih prirodnih boraca protiv raka. Ima više od 800 referenca u medicinskoj literaturi koje pokazuju učinkovitost vitamina D protiv raka. Vitamin D je ima sposobnost da uđe u stanicu i potakne apoptozu (staničnu smrt). Istraživanja su pokazala da vitamin D ubija stanice raka jednako učinkovito kao i toksični lijek za liječenje raka dojke Tamoxifen, ali bez ikakvih štetnih nuspojava i za samo mali dio troška. Vitamin D djeluje sinergistički s bilo kojim načinom liječenja raka dojke, bez ikakvih štetnih nuspojava.

Prema Carole Baggerly, osnivačica GrassrootsHealth, čak 90% od običnih raka dojki su povezani s deficijencijom vitamina D. Nedavno, meta-analiza 5 istraživanja objavljenih u ožujku 2014 u broju Anticancer Research otkrila je da pacijenti dijagnosticirani s rakom dojke koji su imali visoku razinu vitamina D imaju dvaput veće mogućnosti da će preživjeti u odnosu na žene s niskom razinama. Visoka serumska grupa je imala prosječnu razinu vitamina D od 30 nanograma po mimimetru (ng/ml). Žene u niskoj serumskoj grupi su imale prosječno 17 ng/ml, što je normalna razina vitamina D pronađena kod američkih pacijenata raka dojke.

Znanstvenici pozivaju liječnike da praćenje i optimizacija vitamina D postane dio standarda kod liječenja raka dojke. Prema prikazanim pronalascima, potrebno je barem 30 ng/ml seruma 25-hidroksi vitamina D (25(OH)D) za prevenciju od širenja raka. Druga istraživanja pokazuju da bih bilo bolje s razinama visokim kao 80 ng/ml. U jednom istraživanju iz 2011. godine, nađeno je da razinama vitamina D od 50 ng/ml povezana s 50% manjim rizikom od raka dojke.

 

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Ovo će doći prirodno kada počnete jesti pravilno za svoju prehrambenu vrstu i vježbanje. Važno je izgubiti višak tjelesnih masti jer masti proizvode estrogen, koji može potaknuti rak dojke.

Poboljšajte osjetljivost receptora za inzulin/leptin

Najbolji način za t je da izbjegavate šećer i žitarice te paziti da redovito vježbate.

Izbjegavajte xenoestrogene

Xenoestrogeni su sintetičke kemikalije koje oponašaju prirodne estrogene. Povezani su sa širokim rasponom zdravstvenih učinaka, uključujući smanjen broj spermija kod muškaraca te povećan rizik od raka dojke kod žena. Postoji veliki broj xenoestrogena, kao što su goveđi hormoni rasta u komercijalnim mliječnim proizvodima, plastika kao bisfenol A (BPA), ftalati i parabeni u proizvodima za osobnu njegu, te kemikalije koje se koriste kod materijala za nelijepljenje.

 

Dojite isključivo do 6 mjeseci

Istraživanja pokazuju da će to smanjiti rizik od nastanka raka dojke.

Izbjegavajte nošenje grudnjaka sa žicom

Postoji velika količina podataka koja pokazuju da metalna žica u grudnjaku povećava rizik od raka dojke.

Izbjegavajte elektromagnetska polja što je više moguće

Ograničite izloženost i zaštitite se od zračenja koja nastaju od mobilnih uređaja, baznih postaja te Wi-Fi postaja. Također umanjite izloženost medicinskom skeniranju bazirano na radijaciji, uključujući stomatološke x-zrake, CT i mamografija. Predmeti poput električnih deka mogu biti jako problematični i povećati rizik od raka.

Spavajte dovoljno

Budite sigurni da dobivate dovoljno okrepljujućeg sna. Loš san može utjecati na proizvodnju melatonina, koji je povezan s povećanim rizikom od otpornosti na inzulin i povećanjem tjelesne mase, a oba pridonose povećanju raka.

Upotrijebite efektivne načine upravljanja stresom

Stres zbog bilo kojeg razloga je veliki pridonositelj bolesti. Čak i CDC navodi da je 85% bolesti pokrenuto emocionalnim čimbenicima. Vrlo je vjerojatno da su stres i neriješeni emocionalni problemi možda puno važniji nego oni fizički. Moje omiljeno sredstvo za rješavanje emocionalnih izazova je Tehnika emocionalne slobode (EFT).

Zaključak: Preuzimanje kontrole načina vašeg života može značajno smanjiti vaše izglede za nastanak raka

Prevencija raka dojke je mnogo važnija i snažnija nego što možemo zamisliti, a izbjegavanje kemijskih rizika kao one što smo pregledali prije su veliki dio prevencije bilo kojeg raka. Pitanje je, kako ih izbjegavati kada ih je toliko mnogo? Moj odgovor je da očistite svoj život tako da su hrana, voda, odjeća, namještaj i drugi proizvodi s kojima imate redovit kontakt što bliže prirodnom i neprerađenom što je više moguće.

Ovo znači tražiti organski proizvedene proizvode – hrana, odjeća, posteljina, deterdženti za rublje ili šamponi. Sve je ovo važno, jer akumulirana izloženost svim tim proizvodima izaziva nered. Kod kućanskim sredstava za čišćenje i proizvoda za osobnu njegu, možete ih većinu ili sve jeftino zamijeniti sa par jednostavnih, netoksičnih sastojaka.

Na primjer, za kokosovo ulje ima bezbroj načina za korištenje u kući. Također za sodu bikarbonu te ocat. Mnoge od ovih navedenih preporuka će automatski smanjiti vašu izloženost tokisinima koji izazivaju rak.

(Izvor: atma.hr / Dr Joseph Mercola)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: