Dr Nebojša Tasić: Magnezijum sprečava hipertenziju i aterosklerozu

Sredinom ovog meseca započeće kod nas prva klinička studija o uticaju magnezijuma na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Studija će trajati tri meseca, a posebna pažnja biće usmerena na magnezijum koji se unosi iz vode. Cilj istraživanja je da se pokaže kako ovaj mineral utiče na srčani ritam, krvni pritisak, opšte zdravlje, kao i na druge parametre u organizmu.

U intervjuu za “Večernje novosti”, profesor dr Nebojša Tasić, upravnik sektora za kardiovaskularna istraživanja Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), kaže da je uloga magnezijuma poznata više stotina godina, ali da se još vodi polemika o tome koji su njegovi najbolji izvori:

 

– Da bi srce radilo kako treba neophodne su konstantne i adekvatne količine ovog minerala. Zato je važno da se magnezijum uzima iz prirodnih izvora kao što su hrana i voda, a tek potom iz mnogobrojnih suplemenata i drugih preparata.

* Kolike su dnevne količine magnezijuma potrebne?

– Svakodnevno je potrebno od 300 do 400 miligrama magnezijuma, ali, nažalost, primetno je da ga ne unosimo u dovoljnim količinama. Razlog tome je nezdrava ishrana, ali i nedovoljan unos vode. Na duže staze ove navike uvek vode u pojavu kardiovaskularnih bolesti.

* Zbog čega je ovaj mineral važan za rad srca i zdravlje krvnih sudova?

– Najznačajnija uloga magnezijuma je u prevenciji pojave aritmije, hipertenzije i ateroskleroze. Zajedno sa kalcijumom on relaksira glatke mišiće krvnih sudova, a neophodan je i za rad ćelija srčanog mišića i ćelija mišića sprovodnog sistema srca.

* Kako magnezijum utiče na opšte zdravlje?

– Ovaj mineral potreban je za odvijanje više od 300 biohemijskih reakcija u telu. Veoma je bitan za sintezu DNK i RNK, što je od izuzetne važnosti za svaku ćeliju organizma. Pomaže da se održi normalna funkcija mišića i nerava, poboljšava imunološki sistem, reguliše nivo glukoze u krvi i utiče na očuvanje zdravlja kostiju i zuba.

* Da li adekvatne količine magnezijuma mogu da pomognu u borbi protiv stresa?

– Da, i to je apsolutno najpoznatije i njegovo najpovoljnije delovanje. On direktno utiče na pravilan rad mišića i nerava, a to je često od presudnog značaja u prevenciji srčanog i moždanog udara.

OZBILjNE POSLEDICE DEFICITA

* Koji su simptomi deficita magnezijuma?

– Simptomi koji ukazuju na njegov nedovoljan unos su stalan osećaj umora, napetost, nervoza, stres, nesanica, grčevi, a ponekad i lupanje srca. S obzirom na to da je deo mnogobrojnih biohemijskih procesa u organizmu, njegov deficit uzrokuje mnogobrojne metaboličke poremećaje, a naročito nastanak dijabetesa.

(Novosti.rs)

 

Related Posts

Voćka broj 1 za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i holesterola: Ko je jede zdrav je kao dren

Urme su savršene kada želite da se “očistite” od industrijskih slatkiša. Pojedete jednu urmu svaki put kad osetite želju za slatkim Urme se smatraju superhranom, izuzetno su zdrave i slatke…

Read more

Najbolji arapski dermatolog dao 6 ključnih saveta za lice bez bora u kasnijim godinama: Slušaju ga najlepše žene sveta

Dr Hasan Galadari drži predavanja na svim kontinentima, iako je njegovo znanje ogromno, i dalje se usavršava. Hasan Galadari je čuveni arapski dermatolog koji se usavršavao širom sveta, a glavna…

Read more

“AKO OVO RADITE, VAŠA JETRA JE PUNA OTROVA, A 1 NAMIRNICU POSLE 30. GODINE OBAVEZNO TREBA IZBACITI” Tvrdi dr Čubrilo

Dr Dejan Čubrilo otkrio je kako na najbolji način očistiti organizam. Kada proljece stigne, sa njim  stize i potreba za detoksikacijom organizma i čišćenjem tela od toksina. Mnogi su u…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *