Dr Nebojša Tasić: Magnezijum sprečava hipertenziju i aterosklerozu

| November 6, 2020 | 16:53 | 432 | 0

Sredinom ovog meseca započeće kod nas prva klinička studija o uticaju magnezijuma na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Studija će trajati tri meseca, a posebna pažnja biće usmerena na magnezijum koji se unosi iz vode. Cilj istraživanja je da se pokaže kako ovaj mineral utiče na srčani ritam, krvni pritisak, opšte zdravlje, kao i na druge parametre u organizmu.

U intervjuu za “Večernje novosti”, profesor dr Nebojša Tasić, upravnik sektora za kardiovaskularna istraživanja Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), kaže da je uloga magnezijuma poznata više stotina godina, ali da se još vodi polemika o tome koji su njegovi najbolji izvori:

 

– Da bi srce radilo kako treba neophodne su konstantne i adekvatne količine ovog minerala. Zato je važno da se magnezijum uzima iz prirodnih izvora kao što su hrana i voda, a tek potom iz mnogobrojnih suplemenata i drugih preparata.

* Kolike su dnevne količine magnezijuma potrebne?

– Svakodnevno je potrebno od 300 do 400 miligrama magnezijuma, ali, nažalost, primetno je da ga ne unosimo u dovoljnim količinama. Razlog tome je nezdrava ishrana, ali i nedovoljan unos vode. Na duže staze ove navike uvek vode u pojavu kardiovaskularnih bolesti.

* Zbog čega je ovaj mineral važan za rad srca i zdravlje krvnih sudova?

Povezani sadržaj:  Naučnici iz Švicarske ostavili svijet bez teksta … Pronašli način da otkrijete karcinoma pluća, crijeva i grudi na vrijeme !

– Najznačajnija uloga magnezijuma je u prevenciji pojave aritmije, hipertenzije i ateroskleroze. Zajedno sa kalcijumom on relaksira glatke mišiće krvnih sudova, a neophodan je i za rad ćelija srčanog mišića i ćelija mišića sprovodnog sistema srca.

* Kako magnezijum utiče na opšte zdravlje?

– Ovaj mineral potreban je za odvijanje više od 300 biohemijskih reakcija u telu. Veoma je bitan za sintezu DNK i RNK, što je od izuzetne važnosti za svaku ćeliju organizma. Pomaže da se održi normalna funkcija mišića i nerava, poboljšava imunološki sistem, reguliše nivo glukoze u krvi i utiče na očuvanje zdravlja kostiju i zuba.

* Da li adekvatne količine magnezijuma mogu da pomognu u borbi protiv stresa?

– Da, i to je apsolutno najpoznatije i njegovo najpovoljnije delovanje. On direktno utiče na pravilan rad mišića i nerava, a to je često od presudnog značaja u prevenciji srčanog i moždanog udara.

OZBILjNE POSLEDICE DEFICITA

* Koji su simptomi deficita magnezijuma?

– Simptomi koji ukazuju na njegov nedovoljan unos su stalan osećaj umora, napetost, nervoza, stres, nesanica, grčevi, a ponekad i lupanje srca. S obzirom na to da je deo mnogobrojnih biohemijskih procesa u organizmu, njegov deficit uzrokuje mnogobrojne metaboličke poremećaje, a naročito nastanak dijabetesa.

(Novosti.rs)

 

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: