Evo kako da smanjite zadržavanje vode u telu

| November 9, 2020 | 02:44 | 1,907 | 0

Woman Drinking Glass of Water — Image by © Royalty-Free/Corbis

Kod većine ljudi dodatni centimetri nisu samo posledica viška masnog tkiva nego i – viška tečnosti. U nekim slučajevima taj višak tečnosti može značiti i do tri kilograma više na vagi, i znatno je izraženiji kod žena nego kod muškaraca.

Kad telo zadržava vodu koju ne može da izluči, razvija se stanje zvano edem, što je medicinski naziv za zadržavanje tečnosti. Edem je neprijatna i estetski neprihvatljiva teškoća, ali može da bude i pretnja opasna po život, što zavisi od uzroka njegovog nastanka.

Osećaj težine u rukama, nogama, zglobovima, nadutost i umor znaci su zadržavanja vode u organizmu. Toplo vreme, posao koji zahteva dugo stajanje ili loša ishrana najčešći su uzroci ove tegobe. Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustim u ishrani.

Neuravnoteženosti hormona za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečeno, a nije tajna kako mnoge primete kako su im grudi “punije” par dan pre nego što trebaju dobiti menstruaciju.

 

Evo kako ćete smanjiti zadržavanje vode u organizmu:

Pijte više vode

Možda zvuči čudno, ali manjak unosa vode je vodeći uzrok zadržavanja vode u telu. Ako telo ne dobije dovoljnu količinu vode, ono će svu vodu u organizmu zadržavati umesto da je izluči. Voda pomaže u održavanju svih telesnih funkcija i oslobađa toksine iz tela.

Povezani sadržaj:  RIJEŠILA SAM SE KURJEG OKA ZA SAMO 2 DANA: Ovaj stari i pouzdani recept daje učinkovite rezultate ODMAH!

Podignite noge

Lezite na leđa i podignite noge na naslon ili jastuk. Na taj način ćete osloboditi vodu koja se nakupljala u nogama i zglobovima.

Izbegavajte so

So podstiče zadržavanje vode, zato odaberite namirnice koje ne sadrže puno soli. Zapamtite da so ne unosite samo putem soljenja hrane, jer brojni proizvodi u sebi već sadrže so.

So u velikoj količini sadrže suhomesnati i konzervirani proizvodi, a istraživanja su pokazala da neke vrste hleba, ali i žitarica takođe sadrže prekomernu količinu soli.

Smanjite unos alkohola

Alkohol takođe podstiče zadržavanje vode. Svakako biste trebali nekoliko dana u nedelji u potpunosti izbegavati alkohol, a preostale dane ga pijte u umerenim količinama.

Povećajte unos proteina

Proteini oslobađaju višak vode iz tela, zato neke visokoproteinske dijete daju tako brze rezultate mršavljenja.

Krećite se

Dugotrajno sedenje ili stajanje podstiče zadržavanje vode na području nogu i zglobova. Krećite se što je više moguće jer ćete na taj način ubrzati cirkulaciju i pomoći telu da izluči višak vode.

Pijte čaj od maslačka

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji smanjuje nadutost i podstiče oslobađanje suvišne vode iz tela.

Povećajte unos povrća

Gotovo sve vrste povrća i svežeg bilja imaju diuretsko delovanje koje pomaže u smanjenju zadržavanja vode u telu. Odličan izbor su kupus, krastavci, peršun i zelena salata.

Povezani sadržaj:  GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

Probajte akupunkturu

Istraživanja su pokazala da neke osobe primete značajno smanjenje nakupljanja vode u telu nakon akupunkture.

Jedite banane

Odličan su izvor kalijuma koji pomaže u oslobađanju suvišne vode iz tela. Najbolje su sveže, a možete ih dodati u smoothie, jogurt ili omiljene pahuljice.

Izvor: BalkanPress

Tagovi:

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: