Evo kako nam bundeva jača imunitet

| November 22, 2020 | 16:00 | 1,877 | 0

Pored kestenja i jabuka bundeve su jedan od najpoznatijih jesenjih plodova. Pored toga što su savršene za krem supice i što nam daju divne sjemenke za grickanje, bundeva mnogo toga dobrog čini i za naše zdravlje, a mi vam danas pričamo upravo o tome.

Nije važno za koju vrstu bundeve ćete se odlučiti jer sve one sadrže folate, upijajuća vlakna, mangan i riboflavin te mnoštvo drugih nutrijenata od velike važnosti za opšte zdravlje čoveka. Otkrivamo vam pet više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više bundeve i ojačate sopstveni imunitet.

Vitamin A
Samo jedna šoja pirea od bundeve sadrži čak osam puta više od preporučene dnevne doze vitamina A koji pored toga što štiti vid i zdravlje očiju ima veliki uticaj na jačanje imuniteta. Pojedite krišku bundeve na zimskom suncu za dodatne doze vitamina A i D i nemate brige za prehladu i grip.

Upijajuća vlakna
Ista ta šolja pirea od bundeve koju smo spomenuli sadrži preko 25 odsto dnevne doze vlakana. Postoje dvije vrste vlakana, upijajuća i neupijajuća, a ova prva kojima je bundeva prebogata igraju veoma važnu ulogu u jačanju imuniteta jer ga stimulišu i pomažu da odbrani tijelo od infekcija.

Folati ili folna kiselina
Folati ili folna kiselina su B vitamin koji su veoma važni za imunitet, a šolja pirea od bundeve sadrži trećinu preporučene dnevne doze. Najnovija istraživanja su pokazala da oslabljen imunitet može biti posledica nedostatka folne kiseline u organizmu. Folna kiselina je poznata i kao veoma važan suplement za trudnice jer podstiče pravilan rast i razvoj ploda.

Povezani sadržaj:  BIĆETE ODUŠEVLJENI EFEKTIMA: 7 razloga da ujutru uzmete kašiku MASLINOVOG ULJA na prazan stomak!

Mangan
Bundeva sadrži 18 odsto od preporučene dnevne doze mangana prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Mangan pomaže tijelu da izgradi ćelije koje se bore protiv slobodnih radikala i podstiču normalan rast ćelija u organizmu. Veoma je važno da ne unosite previše mangana u organizam jer to može izazvati neurološke probleme.

Riboflavin
Riboflavin je takođe B vitamin koji pomaže organizmu da se bori protiv loših bakterija, a jedna porcija pirea od bundeve sadrži osam odsto potrebne dnevne količine. Kombinujte bundevu sa ostalim namirnicama koje su bogate riboflavinom kao što su spanać ili bademi.

Izvor: lifepressmagazin.com

 

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: