Kako napraviti i koristiti eterično ulje tamjana kao lek (RECEPT+UPUTSTVO)

| November 12, 2020 | 23:20 | 632 | 0

Ulje tamjana se u poslednje vreme spominje kao moćno sredstvo u borbi protiv kancera i drugih teških bolesti. Poznato je da je tamjan kao lek kroz istoriju sveprisutan i u medicinskoj praksi. Koristio se da smanji upalu, podigne imunitet, u slučaju infekcija, za negu kože s ožiljcima, u slučaju astme, gastroenterisa, kao antidepresiv i antiseptik.

Miris tamjana deluje utešno, dovodi do opuštanja i osećaja zadovoljstva, oslobađa bes i anskioznost. Jača ženski hormonalni sistem, jer reguliše proizvodnju estrogena i snižava rizik od postmenopauznih tumora ili cista u materici. Ukoliko želite da saznate kolko je eterično ulje tamjana za lice blagotvorno, ali i za ceo organizam, ostanite sa nama..

Kako napraviti ulje od tamjana
Ulje tamjana dobija se zarezivanjem drveta Boswellia serata (iz porodice Bursaceae) koja raste u područjima toplih zima i kišovitih leta, kao što su Azija i Afrika.

Iz drveta curi dragoceni sok, koji je u početku bele boje, dok posle dve do tri nedelje postaje žut, zelen, braon, pa na samom kraju čak i crn. Nakon što se skupi, ova smola se nosi na parnu destilaciju i tek se tada dobija eterično ulje tamjana.

Najčešće se koristi za spoljnu upotrebu, a spektar njegovog delovanja je izvanredan i koristi se kod brojnih tegoba i stanja, navešćemo samo neke od njih:

Uklanja aksioznost, nervnu napetost, nervozu i napetost,
Ublažava PMS simptome,
Eliminiše infekcije mokraćnih puteva i ublažava tegobe,
Ublažava simptome gušenja, koji se javljaju usled astme, bronhitisa ili zapaljenja pluća,
Regeneriše kožu, ubrzava zaceljivanje posekotina, ožiljaka od akni, boginja, bubuljica, ali i bora na licu,
Poboljšava cirkulaciju krvi,
Ublažava reumatske tegobe.
Novijim istraživanjima došlo se do saznaja da ulje tamjana uspešno leči osteoartritis, ulcerozni kolitis, pa čak i Kronovu bolest, mada još uvek nema dovoljno dokaza koji bi to potkrepili. Ukoliko uzimate preparate od tamjana, neophodno je ranije konsultovati se sa stručnim licem – lekarom.

{adselite}Tamjan kao lek protiv raka
Istraživanja o antikancerogenom dejstvu ulja tamjana, sprovedena su u Britaniji, Jemenu i Americi. Časopis „Cancer“ objavio je rezultate kliničkog istraživanja na 44 odrasle osobe, nakon uzimanja AKBA bosvelične kiseline u slučaju cerebrovaskularnog edema koji nastaje kao posledica terapije mozga. Sanira se korišćenjem jakih kostekoroida koji, opet, dovode do izraženih glavobolja, zamagljenog vida, povišenog krvnog pritiska i edema.

Nakon terapije od 4,200 mg AKBA bosvelične kiseline, kod 60 odsto pacijenata došlo je do smanjenja cerebralnog edema i do 75 odsto, što je podatak koji ohrabruje i vodi u nova istraživanja.

U čemu se ogleda funkcija tamjana

Predpostavlja se da ulje tamjana odvaja sam mozak kancerozne ćelije tj. jezgro od tela citoplazme i zatvara ga, pri čemu ga sprečava da reprodukuje oštećene DNK kodove. Na taj način tretman tamjanom može uništiti samo kancerozne ćelije, ali ne i one zdrave.

Povezani sadržaj:  Doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić: Kako da prepoznate kancerogeno meso

AKBA bosvelična kiselina dobro se pokazala i u tretmanu pacijentkinja u odmaklim fazama kancera jajnika, čak i onda kada su ćelije u jajnicima već postale otporne na hemoterapiju. Naročito je važno napomenuti da je ulje tamjana višestruko korisno, te da su pacijentkinje prevazilazile otpornost prema leku,a i sama hemoterapija je bila efikasnija.

Naravno govori se o lekovima koji se koriste u kliničkim uslovima, a dobijeni su upravo iz etarskog ulja tamjana.

Kako se upotrebljava tamjan ulje
Arometerapijski tretman tamjanovim uljem po preporucu Budwig centra izgleda ovako:

Dve kapi ulja tamjana rastvorenog u kafenoj kašičici kokosovog ulja, meda ili lecitina stavlja se ispod jezika, dva puta dnevno. Ne preporučuje se upotreba tamjana deci mlađoj od 6 godina starosti .

Razblaženo ulje tamjana nanosi se na svaka dva do tri sata, lokalno, i na delove tela zahvaćene kancerom i na tabane.
Uz tamjan kombinuju se i druga lekovita etarska ulja. Konkretno u slučaju kancera materice zimzelen i tamjan zajedno se stavljaju na tabane svaka tri do četiri sata, uz direktnu primenu na stomaku.

Etarsko ulje tamjana i zimzelena prodiru kroz kožu i u roku od pet minuta vrši se resporcija – aktivne komponente se cirkulišu kroz krv.

Aromaterapeuti na ovaj način ulje tamjana najčešće preporučuju za lečenje, ali i samu prevenciju bolesti. Utrljavanjem blagotvornog ulja u kožu udiše se prijatan miris koji opušta i relaksira, a unutrašnji mir je glavni preduslov isceljenja.

Da li se ulje tamjana primenjuje samo u prevenciji ili kad napusti bolest.

Aromaterapija podrazumeva korišćenje celog ulja, u svom bogatsvu njegovih sastojaka. Ono sadrži monoterpene – pomažu opuštanju toksina iz jetre i bubrega i imaju antiseptičko i analgetičko dejstvo. Takođe, imaju sposobnost iskorenjivanja kancerogenih ćelija na početku njihovog razvoja, kroz sve faze napredovanja, što ulje tamjana čini korisnim bez obzira u kojoj fazi je kancer otkriven.

Ulje tamjana za lice i regeneraciju kože
Poznato je da eterično ulje tamjana ima izuzetno regenerativno dejstvo, naročito kada je u pitanju nega lica. Ono prosto pegla bore i smanjuje ih, zaceljuje stare ožiljke od akni, pa i boginja. Upravo zbog toga je tamjan cenjen u kozmetici, ima tkz. prirodni lifting efekt pri čemu zateže kožu lica i deluje blagotvorno na njega.

Da biste podmladili vašu kožu uradite sledeće:

Dve kapi tamjanovog ulja stavite između prstiju, pričekajte da se malo ugreju dok su tu, pa zatim premažite deo lica, na kojem imate bore. Ponavljajte ovaj jednostavan metod do dva puta tokom dana, ali uvek prethodno uradite piling lica, i nemojte nanosti ulje tamjana na lice, koje nije potpuno suvo. Isto postupite ako želite ukloniti tragove od ožiljaka koji su nastali od akni.

Povezani sadržaj:  AKO ZGLOBOVI ŠKRIPE I PUCKETAJU, TIJELO VAS UPOZORAVA: Iza bezazlenog simptoma se kriju MNOGA OZBILJNA stanja

ulje tamjana iskustva i primenaŽene koje imaju izražene PMS simptome, te muku muče sa njima treba da urade sledeće:

10 kapi tamjanovog ulja uspite u pripremljenu kupku, te sednite u kadu najmanje 20 minuta, da bi ovaj prirodni lek delovao.

Isto učininite, ako ste skolni čestim urinarnim infekcijama i upalama bešike.

U slučaju usporene cirkulacije, bolova zbog reume, poželjno je da se dva puta dnevno dobro izmasirate sa tamjanovim uljem, upravo na mestima gde su bolovi učestali. Već nakon nekoliko dana, osetićete značajnije poboljšanje.

Gde nabaviti tamjanovo ulje i koja je cena
Gotovo sva poznatija eterična ulja, čajeve, kreme i druge pripravke danas možete lako nabaviti u malo bolje opremljenim biljnim apotekama, a sve češće i u prodavnicama sa zdravom hranom. Takođe ovi proizvodi kao i eterično ulje tamjana dostupni su i na internetu, gde je njihovo poručivanje krajnje jednostavno – na dva klika.

Ipak, najpre se dobro informišite kako o samom proizvodu, tako i o proizvođaču. Na ovo vam naročito skrećemo pažnju, jer mnogima danas nije jednostavno izdvojiti i do 1500 rsd za bočicu od 10 ml tamjanovog ulja, kako se kreće njegova cena.

Povedite računa da na bočici piše 100 procentno eterično ulje tamjana, koje je organskog porekla, na etiketama čitajte sve, pa i ona najsitnija slova, jer sve je važno. Takođe uvek se obratite i prodavcima u apotekama, njihova obaveza je da vam pojasne sve detalje oko proizvoda.

Izaziva li ulje od tamjana nuspojave i kontraindikacije?

Iskustva sa tamjanovim uljem su pozitivna i veoma dobra, a značajnije nuspojave nakon korišćenja ove biljke u lekovite svrhe nisu zabeležene, tokom više stotina, pa i hiljada godina od kako se koristi.

Ovo dokazuju i savremena toksikološka istraživanja, jer upravo su ona potvrdila da je ulje tamjana kao i drugi pripravci od ove biljke potpuno bezbedno za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

Ko ipak ne bi smeo da ga koristi?

Tamjan kao lek se nikako ne daje osobama koje uzimaju medikamente za pritisak ili razređivanje krvi. Takođe ulje tamjana za trudnice nije preporučljivo, a ne daje se ni dojiljama, jer još uvek nema dovoljno saznanja i dokaza o njegovom potpuno bezbednom delovanju tokom ovog perioda.

Upravo zbog toga se i drugi preparati kao npr. boswellia balzam od tamjana i kapsule ne prepisuju tokom trudnoće.

(Izvor: ZdravaILepa.com)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: