KOROV koji mrzite najviše na svetu, a pojma niste imali koliko je LEKOVIT! (RECEPTI)

| November 11, 2020 | 18:04 | 339 | 0

Lekovite moći nisu prva asocijacija kad je čičak u pitanju, već nam prvo padne na pamet koliko nas nervira kad nam se uhvati za odeću. Sledeći put kad se to desi, setite se njegovih lekovitih svojstava. Možda čičak samo hoće da nam pomogne. Evo za šta je sve dobar.

Čičak se zaista koristi od korena do cveta. Svi delovi biljke imaju lekovita svojstva. Koren se skuplja druge godine u proleće ili u jesen, dakle od dvogodišnje biljke, listovi se beru dok su mladi, a seme kad sazri.

Koren čička se najčešće koristi u narodnoj medicini i to za detoksikaciju organizma, lečenje čireva, gihta, reume i polnih bolesti. Od korena se pravi čaj, a može se i samleti u prah i pomešati s maslinovim uljem, pa se dobije mast koja je odlična za rane i opekotine.

Recepti:

Za detoksikaciju organizma se preporučuje sledeća mešavina – 100g korena čička, 100g rastavića, 100g lanenog semena i 100g koprive. Pet kašika ove mešavine prelijte sa jednim litrom ključale vode, promešajte i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte tri puta dnevno pre jela.

Foto-ilustracija: pixabay.com

*Foto-ilustracija: pixabay.com

Za lečenje organa za varenje preporučuje se sledeća mešavina – 100g korena čička, 100g nane i 100g hajdučke trave. Dve kašike mešavine prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoji pola sata i pijte tri puda dnevno pre jela.

Povezani sadržaj:  Uši vam se iznenada zacrvene i imate osjećaj kao da gore? Evo koja bolest vas razara: Hitno reagujte!

Za lečenje želudačnih tegoba preporučuje se čaj od čičkovog lišća – 10g suvog lišća kuvajte u litri ključale vode pet minuta. Ostavite da odstoji pola sata i pijte pre jela. Ovim čajem se mogu i ispirati usta ako imate ranice.

Ulje od semena čička je melem za kosu i kožu – šaku suvog, samlevenog semenja prelijte sa dve kašike apotekarskog alkohola i ostaviti da odstoji 14 dana. Zatim se doda 3dl maslinovog ulja i ostavi da odstoji četiri nedelj zatvoreno samo gazom, uz povremeno mućkanje.

Telegraf.rs

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: