Marihuana – NE, Bensedin NE: “Napitak sreće“ – DA (antidepresiv najpoznatijeg travara 21. veka – RECEPT)

| November 7, 2020 | 23:19 | 493 | 0

Maurice Mességué smatra se jednim od najvećih, a možda i najvećim travarem 20. stoljeća, pise balkanpress.

Od vrlo siromašnih početaka došao je do toga da su njegove biljne lijekove tražili mnogi slavni ljudi i najveći moćnici 20. stoljeća, među kojim i kralj Farouk od Egipta, Winston Churchill, te pjesnik Jean Cocteau.

On sam napisao je nekolicinu knjiga posvećenih herbalizmu, a u jednoj od njih protiv tjeskobe naročito preporučuje „napitak sreće“ koji se sastoji od četiri lako dostupne domaće ljekovite biljke.

Napitak sreće
Na litru vruće vode stavite 2 prstohvata sporiša (verbene), 2 prstohvata metvice (nane), 2 prstohvata cvjetova lipe i 2 prstohvata kamilice, poklopite i nakon 10 minuta procijedite.

Pijte u količinama kojim želite.

Navedene čajeve možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i webshopovima, kod travara, ljekarnama i većim trgovinama.

 

Tajna napitka sreće
Maurice Mességué za tjeskobu je preporučivao biljke koje opuštaju i smiruju, a kombinaciju iz napitka sreće posebno je cijenio.

Ljekoviti sporiš naziva se i verbena, željezarka, mačja metvica i sveta trava. On jača organizam, ublažava grčeve (nervozu, kašalj, tjeskobu, nesanicu), a smanjuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Detoksicira organizam, steže tkivo i pospješuje zacjeljivanje rana i infekcija. Druga vrsta sporiša poznata kao limun verbena preporučuje se apatičnim, deprimiranim i neurasteničnim osobama jer djeluje podražavajuće. Izvanredno djeluje protiv grčeva. Dobar je kod migrena, neuralgija, umora. Ako imate želučanih tegoba povezanih sa psihičkim stanjem svakako vam se preporučuje limun verbena.

Povezani sadržaj:  4 PRIRODNA LIJEKA ZA GLJIVICE NA NOKTIMA: Podmuklu bolest sanirajte brzo i lako

Metvica je jedna od najpoznatijih biljaka svijeta. To je biljka višestrukih koristi i uporaba. Metvica jača organizam i vraća snagu svim organima, zato se posebno preporučuje djeci, starijima i rekonvalescentima. Iznad svega je korisna za živce i srce koje jača i smiruje zbog apastičnih svojstava. Djelotvorna je kod svih vrsta kašlja, neuralgije, nesanice, drhtavice, tjeskobe i sličnih tegoba. Preporučuje se i kod svih vrsta infekcija i probavnih problema.

Lipa je biljka poznata u narodu kao smirujuća. Međutim, ona je i pravi koncentrat vrijednih osobina. Djeluje kao tonik, antiseptično, sedativno. Za miran san nema ništa boljega od lipova čaja. Posebno se preporučuje nervoznim osobama, onima koji pate od kronične tjeskobe i nesanice, nemirnoj djeci i starijim ljudima koji loše spavaju. Blagotvorna je kod kašlja, glavobolje, astme te srčanih bolesti. Ako je uzimate redovito donijeti će vam mirne noći, odmorna jutra i dane bez napetosti.

Kamilica je vjerojatno najpopularniji čaj na našim prostorima jer čak i najveći neznalci znaju za njenu ljekovitost. Njeni su osušeni cvjetovi poznati po sedativnim svojstvima pa kamilica ima sposobnost smanjivanja anksioznosti, stresa i napetosti, što se demonstrira i u slabljenju mišićne napetosti i umirivanju tijela. Upravo iz tih razloga, čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer umanjuje nemir, uravnotežuje i utječe na miran san, što koristi osobama koje pate od nesanice.

Povezani sadržaj:  Pedijatar običnom supom od mrkve spasio živote miliona djece: Recept star jedan vijek

I znanstvena istraživanja potvrđuju njeno umirujuće djelovanje. Da bi utvrdili njen anksiolitički potencijal ispitanicima s dijagnosticiranom anksioznošću prepisano je 220 – 1100 miligrama ekstrakta kamilice na dan. U usporedbi sa skupinom ispitanika koji nisu uzimali kamilicu osjetili su značajno poboljšanje i sveopći osjećaj dobrostanja.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: