NE BACAJTE LJUSKE OD BIJELOG LUKA, EVO ZAŠTO

| November 21, 2020 | 13:49 | 5,020 | 0

Osim što svakom jelu daje posebnu čar, bijeli luk predstavlja jednu od namirnica i najzdraviji dodatak. Ipak, možda niste znali da njegove ljuske, također, imaju blagotvorna svojstva za organizam.

1. Kada kuhate supu od povrća, nemojte guliti bijeli luk, već ubacite cijelu glavicu sa ljuskama. Supa će biti mnogo ukusnija, ljepše boje, a ujedno i dosta zdravija.

2. Ništa bolje od domaćeg hljeba. Još ako mu dodate kašičicu samljevenih ljuskica luka, bit će još ukusniji i znatno zdraviji.

3. Ukoliko patite od grčeva, čaj od luka je odlično rješenje za tu boljku. Ogulite bijeli luk i onda ubacite jednu kafenu kašičicu ljuski u vrelu vodu. Kada odstoji desetak minuta, procijedite smjesu i 2 decilitra čistog napitaka koji dobijete pijte svake večeri.

4. Ako vaša biljka izgleda nezdravo, oživite je bijelim lukom. Ljuske od jedne glavice bijelog luka stavite u vodu i koristite za zalivanje.

5. Imate svjetlosmeđu boju kose, primjećujete da su vam se pojavile sijede, a ne biste da se farbate? Bijeli luk vam i u tome može pomoći. Pomiješajte usitnjenu koru hrastovog drveta sa ljuskama bijelog luka i dobit ćete potpuno prirodnu i postojanu boju za kosu. Prekrit će vam sijede, ali morat ćete češće da je nanosite.

Izvor: Agro

Povezani sadržaj:  PELIN KAO LIJEK: Odličan je za želučane, jetrene i žučne tegobe

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: