NE RADITE OVO POSLE JELA: Nanećete ogromnu štetu svom organizmu

| November 11, 2020 | 18:40 | 714 | 0


Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako hrana brže probaviti, ali nauka ne podržava tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira creva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utiče na celo telo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira.

 

Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

 

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebalo bi da izbegavaju pušenje u širokom luku, a oni koji su pušaći obavezno bi trebalo da se odreknu cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od “normalnog”. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata pre nego što zapalite cigaretu.

 

Povezani sadržaj:  Za zdravu JETRU : Dnevno uzeti 1 šalicu i kompletno uklonite masnoće i upale!

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: