NEPRIJATAN MIRIS VAGINE: Evo kako nastaje i kako da se lako oslobodite ovog užanog problema!

| November 5, 2020 | 00:19 | 548 | 0

Pripadate li onoj grupi žena koje ma koliko poštovale higijenu intimnog područja i dalje osećaju neprijatan miris?

Postoji nekoliko razloga za to, ali i nekoliko načina da se izborite sa ovim problemom. Najvažnije je otkriti uzrok, pa ćete znati kako da tretirate taj problem, pise balkanpress.

“Nažalost, ne postoji dovoljno studija i istraživanja koja su se bavila problemom vaginalnog mirisa, niti je tačno objašnjeno kakav je miris normalan, a koji nije”, kaže Rahiv Gala, profesor sa odseka ginekologije na medicinskom fakultetu u Nju Orleansu.

 

Međutim, treba da znate da ukoliko primećujete vrlo jak miris, šanse da se u korenu vašeg problema nalazi infekcija vrlo su velike. Takođe, treba da znate da se neke infekcije manifestuju neprijatnim vaginalnim mirisom, a neke ne.

Bakterijska vaginoza – preteran razvoj bakterija u vagini – izaziva otpuštanje jakog mirisa, koji podseća na miris ribe. Isti miris proizvodi i trihomonijaza, polno prenosiva bolest koju izaziva parazit Trihomonas vaginalis.

Ali, kod oko trećine žena koje imaju vaginalni miris, postoji neki drugi uzrok koji se krije iza infekcije – piše Hafington post.

“Hroničan zatvor, preterano znojenje, loša higijena i urin na donjem vešu mogu biti uzrok neprijatnog mirisa”, objašnjava Gala i dodaje da i nošenje uske odeće može izazvati neprijatan miris u predelu vagine, a to se dešava zato što znoj i bakterije zbog takvog oblačenja ostaju zarobljeni na koži.

Povezani sadržaj:  POMAŽE KOD STO TEGOBA: Ovako se pravi ulje od hajdučke trave!

Takođe, uzrok može biti i prevelika težina: ukoliko postoji višak kože, zbog kojeg se javljaju pregibi, na tim mestima znoj ostaje zarobljen i izaziva neprijatan miris.

Vaginalni miris se može menjati i tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, dešava se da žene dok vežbaju izluče malo urina, a nošenje uloška u tom trenutku možete izazvati neželjeni miris.

Ukoliko je žena zabrinuta u vezi sa vaginalnim mirisom, trebalo bi da poseti lekara koji će otkriti uzrok problema putem rutinskih testova i uvideti da li se problem može rešiti bez terapije.

Sa druge strane, ako je uzrok mirisa infekcija, pacijentkinja će dobiti antibiotik ili neki drugi tretman koji će ukloniti uzrok neprijatnog mirisa.

“Ono što možete uraditi da sprečite ovaj neželjeni miris je da nosite pamučni donji veš, kao i da ga redovno menjate, odeću koja nije previše tesna”, savetuje Gala. Mršavljenje će takođe pomoći, ukoliko je uzrok problema višak kože oko vaginalnog područja.

Iako možda padnete u iskušenje da kupite neki proizvod koji bi maskirao neprijatan miris vagine, Rahiv Gala savetuje da to ne radite, jer takvi preparati nemaju nikakvih zdravstvenih benefita:

“Mogu vam ponuditi kratkotrajno rešenje problema i olakšanje, ali postoje indicije da oni zapravo povećavaju rizik od razvoja bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija, kao i zapaljenja karlice”, zaključuje Gala.

Povezani sadržaj:  POSEBNO OPREZ ZA PUŠAČE: Evo šta znači kada imate BIJELI JEZIK!

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: