NI SLUČAJNO GA NE SMETE OŠTETITI: Da li znate šta je polumesec na noktima i čemu služi?

| November 5, 2020 | 00:11 | 275 | 0

Beli polumese na dnu nokta zove se – lunula (mali mesec u prevodu s latinskog). To je vrlo osetljiv deo strukture nokta jer se zapravo radi o vidljivom delu korena. Itekako je važna za zdravlje nokta i ne sme se oštetiti jer u tom slučaju ceo nokat ostaje trajno deformiran.

Međutim, ako oštetite samo ostatak nokta i on otpadne ili se odstrani, lunula ostaje netaknuta i na svom mestu.

 

Bela je samo naizgled, zbog toga što peti temeljni (bazalni) sloj epiderme skriva krvne sudove koje se nalaze ispod nje.

Najbolje se vidi na palcu, ali nije retkost da se uopšte ne vidi na noktima ljudi. To se događa kada sloj kože pri korenu nokta koji se zove eponihij prekrije lunulu.

U narodnoj i alternativnoj medicine postoje verovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju. Tako, na primer, prema tradicionalnom kineskom verovanju nedostatak lunule upućuje na anemiju i lošu ishranu, bleda lunula plavkaste boje na dijabetes, a lunula s crvenim mrljama na kardiovaskularne bolesti.

Nedostatak lunule ili izrazito mali polumeseci upućuje na slabu probavu koja može biti posledica usporenog metabolizma i taloženja toksina u telu.

Povezani sadržaj:  Domaća kisela čorba: Dovoljna je jedna kutlača da se okrepi i očisti telo! (RECEPT)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: