Odličan borac protiv raka, šećera, pritiska, debljine, alergija… A raste uz Savu kao običan korov!

Čičoka, divlji krompir ili jerusalimska artičoka je vrsta suncokreta udomaćena u Americi. Biljka se zbog jestivog gomoljastog korena danas kultiviše širom sveta. Kod nas raste i divlja, na primer uz Savu oko Zagreba. Naraste do tri metra visine, cveta žutim cvetovima i neverovatno je zdrava!

 

Čičoka za razliku od krompira ne sadrži skrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja gojazne populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamena za krompir.

Pomaže kod visokog krvnog pritiska, povišene nivoe masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i gojaznosti, a doprinosi i njihovoj prevenciji.

Konzumirana sirova – odlična je za čišćenje organizma od toksina. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. Korisna je i u prevenciji i lečenju alergija.

Smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i lečenju malignih bolesti creva.
Šta je važno dijabetičarima, razgradnjom ne dolazi do porasta nivoa šećera u krvi (glikemijski indeks: 0).

Ima visok sadržaj vitamina (B-grupe, C, D, provitamin A – beta-karoten) i minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe).

Čičoka je takođe izvor esencijalnih aminokiselina, piše punkufer.hr.

 

Related Posts

FAŠIRANE ŠNICLE OD MLJEVENOG MESA OVAKO IH JA PRAVIM I MENI SU NAJBOLJE

Sastojci: 500 gr mlevenog govedjeg mesa 2 osrednja krompira 2 sargarepe 1 glavica crnog luka 1 jaje malo soli i brasna Priprema: U mleveno meso narendati krompir i sargarepu, dodati…

Read more

Ova pita sa sirom je tako ukusna da mogu da je pravim svaki dan! Brz i jednostavan recept

Prepustite se slanim okusima ove slane pite od svježeg sira i krem ​​sira, izvrsne kulinarske kreacije koja je idealna za osvježavajući ručak ili divno predjelo. Zamamna kombinacija hrskavog filo tijesta…

Read more

Ovi hljepčići se spremaju za samo nekoliko minuta…Brzo i ukusno

Želite dodati ugodan štih svom jutarnjem obroku ili poboljšati svoju večeru slatkim prilogom? Ne tražite dalje od ovog jednostavnog recepta za domaći kruh. Napravljeni od osnovnih namirnica kao što su…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *