OMILJENA NARODNA TINKTURA IZ NAŠIH KRAJEVA: JAČA FUNKCIJU BUBREGA, OPORAVLJA JETRU OD ŽUTICE TE HEPATITISA A PRAVI SE LAKO (RECEPT)

| November 27, 2020 | 11:08 | 459 | 0

Vjerovatno nema rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka. Raste svuda i omiljen je vijekovima u narodu kao ljekovita biljka za mnogobrojne bolesti. Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan, a svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti.

Sada, u proljeće posebno je primjetan, jer njegovi cvjetovi prekrivaju skoro svaku livadu i komad zemlje u našim krajevima. Kako je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cijele godine.

Tinktutu možete napraviti lako, a za njenu izradu koristićemo sve dijelove biljke. Ovaj tekst biće prekratak da pobrobijmo sve blagodeti koje možete imati upotrebom maslačka, odnosno svih njegovih dijelova.

Tinktura maslačka u našem narodu poznata je vijekovima i najčešće se pravila korištenjem korijena maslačka potopljenim u rakiju. Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami napravite i koristite ovaj lijek.

Za tinkturu su vam potrebni: svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi, sve brano u rano u proljeće, rakija ili vodka od 35-45 stepeni alkohola.

Priprema i priprema tinkture:

Uberite svježu biljku koja raste daleko od ceste i zagađenja tokom cvjetanja u proljeće. Obavezno biljku izvadite sa korijenom, jer je korijen njen najljekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, ostavite da se osuše te ih isjecite na što sitnije komadiće.

Povezani sadržaj:  EVO KAKO DA OČISTITE SINUSE OD GNOJA I SLUZI: Za 10 dana ćete disati punim plućima! (RECEPT)

Dijelove biljke možete izmiksati blenderom kako biste dobili masu do koje alkohol može prodrijeti. Ovako dobijenu smjesu stavite u staklenu teglu, te u potpunosti prelijte sa rakijom ili vodkom.

Predlažemo vodku zbog slabijeg mirisa, ali će i rakija odraditi posao izvalčenja ljekovitih sastojaka. Pokušajte obratiti pažnju da barem pola sastava predstavlja korijen biljke, a ostalu polovinu da čine listovi i cvjetovi.

Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi van dometa sunčeve svjetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vrijeme promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice stajanja procijedite smjesu putem gaze tako da vam ostane samo tekućina. Ovako dobijena tekućina sadrži koncentrisanu svu raskoš hranjivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mjestu.

Tinktura se koristi kod reumatoznog artritisa i gihta, posebno je efikasna u jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja. Tinkturu uzimajte kod problema sa masnoćama, jer će vam redovno korištenje smanjiti holesterol u krvi, regulisati visoki krvni pritisak i uopšteno omogućiti pročišćavanje krvi za šta se u narodu koristila vijekovima.

Travari maslačak preporučuju za ženska oboljenja , probleme u menopauzi, probleme sa dojenjem, cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči. Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu nivoa inzulina.

Maslačak smanjuje upale u tijelu posebno na nivou krvnih sudova što reducira i umanjuje opasnot od kardiovaskularnih oboljenja. Novije studije iz 2008. i 2011. godine objavljenje u Journal of Oncology potvrdile su da maslačak ima značajnu ulogu u borbi, smanjenju i prevenciji više vrsta raka posebno grudi, prostate i kože.

Povezani sadržaj:  Ovi napici dižu energiju i bolje vas razbuđuju od kafe

Osim nabrojanih blagodeti, ekstrakt maslačka, koji dobijete na ovaj način, prepun je vitaminima A, B2, C, D, G te kalijumom, natrijumom, fosforom, kalcij i željezom. Tinkturu koristite po potrebi, a preporučujemo je kako za pomenute tegobe tako i preventivno za cijelokupni organizam. Tinktura se uzima tako što se ukapa 20-30 (po potrebi i znatno više) kapi u pola čase vode 3 puta na dan. Nakon korištenja od 3 mjeseca potrebno je napraviti pauzu.

Izvor: Zdravljebezdoktora.com

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: