OPEKLI STE SE: Evo kako najbrže da se izlečite i zašto plikove nikad ne treba bušiti

| November 9, 2020 | 15:17 | 196 | 0

Sve opekotine i ožiljke od toplote, nastale kao posledica prskanja vrelog ulja, dodira vrelog tiganja, ringle ili izloženosti vreloj vodi ili pari trebalo bi tretirati na isti način.

 

1. Voda

Prvo što bi trebalo da uradite, pošto se odmah udaljite od izvora toplote, je da zonu opektine držite u vodi (ili ispod mlaza vode) oko 20 minuta. Važno je da izbegavate ledenu vodu kao i upotrebu leda. Voda bi tebalo da bude mlaka ili prohladna.

2. Uklonite odeću i nakit

Oslobodite se odeće i nakita u blizini mesta opektine, osim ukoliko su pripijeni uz kožu pa ih je teže ukoniti bez dodatnog povređivanja. U tom slučaju ih ostavite na sebi.

Opektinu bi trebalo pokriti. Za to je najbolje upotrebiti plastičnu foliju za pakovanje hrane, ali može da vam posluži i obična plastična kesa.

Ukoliko se opkotina nalazi na licu ili očima, trudite se da ostanete u sedećem položaju. Ležanje može da utiče na povećanje otoka.

3. Ne bušite plikove

Manje opekotine možete da lečite i sami. Trudite se da održavate higijenu opečenog mesta i nipošto namerno ne bušite plikove koji mogu da nastanu.

Razlog je to što tečnost koja se formira unutar plika održava novu kožu, koja se formira, čistom, i tako sprečava infekciju i pospešuje brže izlečenje.

Povezani sadržaj:  Za pušače i bivše pušače: Samo 2 kašike OVOG prirodnog eliksira i vaša pluća će biti očišćena!

Ove saveti se odnose na manje, uslovno rečeno kuhinjske, opekotine. Kod većih opekotina, odmah se obratite lekaru. Isto važi i za opektine nastale direktnim kontaktom sa elektirčnom strujom ili opasnim hemikalijama, piše britanski Express.

Deca mlađa od pet godina i trudnice bi u slučaju opektina trbalo odmah da potraže pomoć lekara.

( B92.net)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: