Ovi napici dižu energiju i bolje vas razbuđuju od kafe

| November 26, 2020 | 00:32 | 125 | 0

Umjesto kafe, koja je nekim ljudima potrebna u velikim količinama, a koja nekoliko sati nakon ispijanja može izazvati neugodne tahikardije, nivo energije i budnost možete podstaćii vodom s limunom, sokom od repe, zelenim čajem…

Bez obzira na to da li treba da učite, pripremate li se za važan sastanak ili prezentaciju, za svaku od spomenutih radnji treba vam podsticaj kako bi mozak ostao što duže budan, kao i da bistro razmišlja i pravovremeno odlučuje.

Iako je za budnost i produktivnost, kvalitetan san najvažniji faktor, to ponekad nije dovoljno. Kad su pred nama zahtjevni dani i zadaci, potrebna nam je dodatna pomoć. Dobra je vijest što postoje napici koji mogu podići nivo energije u organizmu i pomoći vam da ostanete fokusirani. A na tom spisku nije – kafa.

Voda s limunom
Iako ste upoznati sa tim da čaša vode s limunom ujutro pokreće probavni trakt, možda niste znali da limun sadrži velike doze kalijuma koji podstiče protok kiseonika u mozak, pa samim time i kognitivne funkcije.

Voda, s limunom ili bez njega, zadužena je za mnoge procese u tijelu, te pomoću nje čitav sistem radi besprijekorno, prenosi 24sata.

“Blaga dehidracija narušava mnoge kognitivne funkcije kao što su koncentracija, budnost i kratkotrajna memorija, govori nutricionistkinja Rebeca Ditkof i dodaje da ona, svaki put kad se osjeća tromo ili uspavano, popije veliku čašu vode s limunom. To joj, kaže, osvježi misli i pomogne da izgura dan.

Povezani sadržaj:  DA LI IMATE POTKOŽNE BUBULJICE NA LICU? NI SLUČAJNO IH NE CIJEDITE? Evo Zašto Su Se Pojavile I Kako Da Ih Uklonite

Sok od cvekle
Cvekla obiluje nitratima koji podstiču protok krvi u mozak, što takođe poboljšava mentalne i kognitivne funkcije, objašnjava Ditkof.

Tačnije, dodaje, to znači povećanje kognitivne funkcije u sadašnjosti i manji rizik od demencije u budućnosti. Ovaj se učinak može povećati ako se sok od cvekle kombinuje s vežbanjem pa razmislite o ispijanju ovog soka 30 minuta pre treninga.

Smuti od bobičastog voća
Jagode, borovnice, kupine i acai bobice, nevjerovatno su ukusne i imaju izuzetno povoljan uticaj na mozak. Bogati su antioksidansima koji štite ćelije od propadanja te mogu promijeniti način na koji neuroni komuniciraju, pojašnjava Ditkof.

Najlakši način da pravu dozu bobičastog voća uvedete u jelovnik su smutiji koje možete napraviti za doručak ili međuobrok.

Pečurke Lavlja griva
Medicinske pečurke bogate su antioksidansima, vlaknima i vitaminom B. Ali, jeste li znali da neke pečurke povoljno utiču na rad mozga?

Studije su pokazale da je kod ljudi koji uzimaju medicinske pečurke utvrđeno poboljšanje u kognitivnim sposobnostima kao što su pamćenje, prisutnost, logičko zaključivanje i rasuđivanje, te u brzini obrade vizuelnih i zvučnih informacija, jeziku i govoru.

(www.b92.net)

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: