Postoji šest vrsta glavobolje: Kad je bezopasna, a kad treba hitno kod doktora

| November 12, 2020 | 00:00 | 4,643 | 0

Nije svaka glavobolja opasna i ne zahteva svaka posetu lekaru, niti lekove. Doktori su klasifikovali “obične” glavobolje u šest vrsta, koje nisu opasne ali mogu da budu izuzetno neprijatne.

Pre svega je bitno naglasiti da lekaru treba da se obratite ukoliko se glavobolja javlja često ili stalno, posebno ako glava počinje da vas boli od samog jutra. Ovo može da bude znak da je u pitanju neki ozbiljniji problem, posebno ako se pored bola javljaju i drugi simptomi, poput vrtoglavice, mučnine, mutnog vida, trnjenja ili oduzimanja ekstremiteta ili gubitka apetita.

Takođe ima i onih glavobolja za koje jako dobor znamo šta ih izaziva, poput one koja se javlja jutro nakon pijanstva. Srećom, velika većina glavobolja je bezopasna i sastavni je deo života i svakodnevice, posebno ako se bavite stresnim poslom i provodite puno vremena pred kompjuterom. Pogledajte kojih to šest tipova obične (bezopasne) glavobolje postoji, i kako sa njima da se nosite.

 

1. Bol u slepoočnicama

Najčešće se javlja ako neko ima poremećaj viličnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čuje se i “klik” kad se vilica pomera. Ovo se zvanično zove temporomandibularni poremećaj i bilo bi dobro da posetite doktora.

Povezani sadržaj:  Paradajz traje kao SVJEŽ 2 GODINE: Bez vode, soli ili sirćeta – najbolji način, samo nekoliko ljudi to zna!

2. Bol u predelu čela i korena nosa

Radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše). Ukoliko je bol jak, trebalo bi da odete kod doktora, jer će vam biti potrebni lekovi za pravilno lečenje.

 

3. Bol oko oka

Ukoliko se javi intenzivan bol u predelu jednog oka, reč je o verovatno najgoroj vrsti glavobolje – Krasterovoj. Ovakve glavobolje su izuzetno bolne i iscrpljujuće. Javljaju se u serijama (klasterima) koje traju nekoliko nedelja. Bol se u tom periodu javlja svakog dana, uvek u isto doba dana ili noći i traje 15 minuta do 2 sata. Bol je iznenadan, razvija se za nekoliko sekundi i toliko je snažan da ih pacijenti zovu i “samoubilačkim glavoboljama”. Vrlo često se dešava da bol budi osobu par sati nakon što je otišla da spava.

4. Obruč koji se steže oko glave

Radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je da malo odspavate.

 

5. Na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu. Na primer, može da se pojavi kod dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh i posavetujte se sa fizioterapeutom oko vežbi.

Povezani sadržaj:  Na ovaj SIMPTOM MIOMA često ne obraćamo pažnju – Evo koji su najčešći znaci tog tumora kod žena

6. Pulsiranje (najčešće s jedne strane glave)

I došli smo do čuvene migrene. Nije opasna, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može da traje do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina kao i preosetljivost na buku i svetlo. Važno je da je sasečete u korenu analgetikom i da mirujete u tamnoj sobi.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: