Riješi se masne kose u samo nekoliko koraka

| November 24, 2020 | 00:44 | 133 | 0

Postoje dvije vrste ljudi na svijetu – oni koji se mogu izvući a da tjedan dana ne operu kosu, i oni koji se bore s masnom kosom i pranjem kose svaka 24 sata.

Ako pripadaš ovoj drugoj skupini ljudi, znaš da masne kose nije najzabavnija stvar, kao ni svakodnevno pranje kose.

Naravno, šampon za suho pranje nekada ti može biti pravi saveznik, ali u većini slučajeva masne ćeš se kose riješiti samo ako je opereš, piše Žena.

Neki frizeri i stručnjaci kažu da postoji način da se riješiš masnoće bez svakodenvnog pranja, a ovo su neki od savjeta.

1. Složi raspored pranja kose
Pranje kose ključno je kako bi se riješila masnoće, ali trik je u tome da ju ne smiješ prati previše, ali ni premalo. Ako ju pereš prečesto, tvoje će vlasište proizvoditi više sebuma, a ako ju pereš rijetko, masnoća će se skupljati.

Proizvodi koje stavljaš na svoju kosu također mogu pridonijeti stvaranju masnoće, ali čimbenici poput zagađenja ili znoja.

Svaki tip kose drugačiji je pa po pitanju rasporeda pranja kose ne postoji neko pravilo. Potrebno je malo eksperimentiranja da vidiš što tvojoj kosi najbolje odgovara i smanjuje masnoću.

2. Nemoj koristiti previše regeneratora
Nema ništa bolje od meke i glatke kose nakon korištenja regeneratora, ali ako ga naneseš previše, može pridonijeti stvaranju masnoće, jer su regeneratori često na bazi ulja.

Previše regeneratora, posebno ako ga ne ispereš dobro, učinit će tvoju kosu masnijom. Što je kosa zdravija, trebat će joj manje regeneratora, a oštećenijoj će kosi biti potrebno više regeneratora.

Povezani sadržaj:  Hladna obloga kad se upali zglob

Kreni s malom količinom i po potrebi ju povećavaj.

3. Regenerator nanesi samo na vrhove kose
Još jedna stvar koju je važno znati kada je u pitanju nanošenje regeneratora jest gdje se on nanosi. On je namijenjen vrhovima jer je njih potrebno omekšati i obnoviti.

Kosa je u korijenu svježa i nova, a budući da je spojena direktno na vlasište koje ima “ugrađen” sistem regeneriranja kroz žlijezde koje izlučuju sebum, korijenima nije potreban regenerator.

Vrhovi su ti koje najviše stiliziramo i oni dobivaju najmanje ulja koje proizvodi vlasište, stoga je njima potrebno posvetiti više pažnje.

4. Koristi odgovarajuće proizvode za tvoju kosu
Neće sve formule odgovarati svim tipovima kose, a ako određeni proizvod nije dobar za tvoju kosu, ona će postati još masnija i oštećenija.

To se događa jer neki proizvodi u sebi sadrže ulja, a čak i ako određeni proizvod staviš samo na vrhove kose, ako se igraš s njom i zatim dotakneš svoje vlasište, masnoću ćeš prenijeti direktno na vlasište.

Kako bi pronašla proizvod i formulu koja ti najbolje odgovara, baci pogled na ambalažu – na mnogim proizvodima piše točno kojem su tipu kose namijenjeni.

5. Jednom mjesečno operi svoje četke za kosu
Baš poput četki za nanošenje šminke i četke za kosu s vremenom postaju prljave. Zato ih trebaš redovito čistiti, po mogućnosti jednom mjesečno.

Kosa ti nije uvijek čista kada ju češljaš, a kada češljaš masnu ili prljavu kosu, na četki će ostati prljavština i masnoća koju ćeš zatim prenijeti na čistu kosu jednom kada je opereš.

Kako bi spriječila da se to dogodi, s četke ukloni svu kosu koja se nakupila i dobro ju pobriši vlažnom maramicom.

Povezani sadržaj:  Zapišite negde ovaj recept. Hren leči uporan i suv kašalj, ali i upalu pluća

6. Koristi šampon za uklanjanje nečistoća kako bi se riješila taloga
Iako će šampon koji svakodnevno koristiš dobro očistiti tvoju kosu na dnevnoj bazi, proizvodi koje koristiš na svojoj kosi, kao i zagađenje okoliša, mogu se nakupiti i zadržati u tvojoj kosi.

Zato bi barem jednom tjedno trebala koristiti poseban šampon za uklanjanje nečistoća kako bi ju dubinski očistila. Takvi su šamponi posebno dizajnirani da uklone sve ostatke i prljavštinu bez da uklone prirodna ulja.

7. Šamponiraj kosu na pravi način
Zapjeni, isperi, ponovi. Tako su nas učili da peremo kosu. Ipak, to nije u potpunosti djelotvorno. Pranje kose uključuje još jedan ključni korak – masaža i piling vlasišta.

Kako bi vlasište i kosu održala zdravima, moraš im posvetiti malo više pažnje. Trebala bi potrošiti najmanje minutu kako bi uklonila svu prljavštinu i talog koji se nakuplja na tvom vlasištu.

Neki frizeri preporučaju i dvostruko šamponiranje kako bi osigurala da ti je kosa u potpunosti čista.

8. Pruži priliku šamponu za suho pranje
Ako ti treba brzinsko rješenje protiv masne kose, šampon za suho pranje tvoj je najbolji prijatelj. Najbolji je onaj koji u sebi sadrži ugljen – on će upiti višak masnoće, a kosa će ti izgledati kao da si ju upravo oprala.

Ipak, zapamti da je to samo privremeno rješenje, a ne dugoročna strategija koja će ti pomoći da se riješiš masnoće. Također, ne preporuča se često korištenje, budući da šampon za suho pranje može začepiti pore na vlasištu , prenosi Rtl.hr.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: