SAČUVAJTE VID I U STAROSTI! Evo kako možete imati ‘oko sokolovo’ cijeli život

| November 26, 2020 | 13:46 | 373 | 0

Vitamini A, C i E te minerali cink i bakar od presudne su važnosti za dobar vid. Antioksidansi, uključujući beta-karotin i lutein štite makulu (žutu pjegu) od oštećenja koja može izazvati sunce.

Konzumiranje povrća žute i zelene boje sprječava oštećenja makule izazvana starenjem. Dakle, treba jesti tamnozeleno lisnato povrće, žumanjke, žutu papriku, bundevu, mrkvu, kao i namirnice bogate sumporom, cisteinom i lecitinom, koje štite od katarakte. Odličan su izbor: luk, češnjak, trnoviti kapar i vlasac.

U prehranu bi trebalo uvrstiti i borovnice, losos, skušu, bakalar i sardine jer sadrže nezasićene masne kiseline koje su, između ostalog, dobre i za oči.

Vježbajte vid

Trebalo bi da ove vježbe radite ujutro i uvečer, ali i tijekom dana, kad osjetite zamor očiju.

Ponajprije “ugrijte” oči. Zagrijte dlanove trljajući ih jedan o drugi, a zatim ih držite na očima pet sekundi. Ponovite to tri puta.

“Kolutajte” očima. Počnite gledajući prema gore, a zatim polako kružite pogledom deset puta u smjeru kazaljke na satu i deset puta u suprotnom smjeru.

Vježbajte fokus. Uzmite olovku, ispružite ruku i fokusirajte pogled. Zatim polako približavajte olovku licu održavajući fokus, a potom je vraćajte u prvobitan položaj. Ponovite to deset puta.

Masirajte se

Masirajte područje oko očiju. Kružnim pokretima palčeva masirajte sljepoočinice. Napravite 20 pokreta u jednom i 20 u drugom smjeru. Isto ponovite i iznad obrva, a zatim i u korijenu nosa.

Povezani sadržaj:  Nemojte dozvoliti da vas lažu, za osteoporozu postoji prirodni lijek…

Odmarajte se

Zabacite glavu, zatvorite oči i odmarajte se tri minute.

Pokušajte smanjiti izloženost negativnim utjecajima. Izbjegavajte agresivno, prejako svjetlo. Ako radite za računalom napravite pet minuta stanke svakih pola sata.

Izbjegavajte zadimljene prostorije, nosite sunčane naočale i, možda najvažnije, ne dirajte oči prljavim rukama!

Izvor: 7dnevno.hr

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: