Stručnjaci sa instituta “Batut” upozoravaju: Ljudi sve više postaju bezubi samo zbog ovoga!

| November 9, 2020 | 22:43 | 193 | 0

Da li zbog nepravilne oralne higijene ili uvreženog mišljenja da mlečni zube nisu toliko bitni i da ih ne treba popravljati, došli smo u situaciju da veliki broj dece uzrasta do šest godina kuburi sa pokvarenim zubima.

Prema pokazateljima Instituta za javno zdravlje “Batut” već godinama imamo nepovoljan trend kada je u pitanju odnos svih plombiranih i izvađenih zuba u dečjem uzrastu, pa je računica da na dva plombirana zuba ide jedno vađenje.

 

Mlečni zubi puni karijesa

“Drastično je povećan broj dece koja imaju karijes mlečnih zuba. Razlozi za to su različiti, od toga da roditelji decu ne dovode na vreme kod stomatologa, već onda kada zub počne da boli ili misle da mlečni zubi nisu bitni i da ih ne treba popravljati. U tom predškolskom uzrastu umesto da deca imaju sve zdrave zube, mi moramo da ih vadimo, jer je nastupila najčešća komlikacija, gangrenozni karijes,” objašnjava dr Svetlsna Popović, dečji stomatolog u Domu zdravlja Palilula.

U takvim situacijama, nastavlja stomatolog, nije moguće ostaviti pokvaren zub u vilici radi čuvanja prostora za stalni zub, jer po preporukama takvi zubi moraju da se vade da ne bi došlo do zametka stalnog zuba.

Čak 90 odsto dece sa nepravilnostima

I kada su u pitanju školska deca, iako raste broj poseta stomatologu, situacija nije dobra. Po podacima Instituta “Batut”, tokom 2015. godine skoro 472.000 školske dece je zbog karijesa plombiran zub, dok je kod njih 214.000 zub morao biti izvađen.

Povezani sadržaj:  BRAČNI PAR IZ SARAJEVA ŽELI USVOJITI DJEVOJČICU IZ SIRIJE, ROĐENU POD RUŠEVINAMA

Loša higijena

Da bi zubi ostali zdravi ponekad nije dovoljno održavati samo dobru oralnu higijenu. To potvrđuje jedno od istraživanja koje je sproveo Institut za javno zdravlje “Batut”, koje je pokazalo da stanovništvo ne poklanja mnogo pažnje oralnoj higijeni.

Primećeno je da postoji niz zabluda – zubi ne predstavljaju neki značajan organ u našem organizmu, zdravlje usta i zuba ne utiče na opšte zdravlje, a da četkica može da traje neograničeno dugo. To je sve uticalo na pojavu velikog broja bezubosti kod stanovništva u četvrtoj i petoj deceniji života.

Zube prati pola sata posle jela

Zato stomatolozi savetuju da zube treba prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Vrlo je važno znati da se zubi ne smeju prati neposredno posle jela. U tom razdoblju, usled povišene kiselosti, zubna gleđ je posebno osetljiva, pa se zbog čišćenja četkicom za zube može oštetiti. Posle jela sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Za pranje zuba, kako savetuju stomatolozi, treba izabrati četkicu od veštačkih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održavaju i brzo suše i nisu podložna razvoju bakterija. Nakon upotrebe, četkicu za zube treba temeljno oprati i dobro osušiti, a svakih šest do osam nedelja obavezno je zameniti novom.

Povezani sadržaj:  NOVE SLIKE RUMUNKI I DEVOJČICE ZA KOJU VERUJU DA JE DANKA! Austrijska policija se oglasila HITNIM saopštenjem i APELOM ZA GRAĐANE

Kada je reč o pasti za zube, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube. Pranje zuba treba da traje oko tri minuta. Četkicom treba što strpljivije i temeljitije, u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najpre obuhvatiti spoljnu, zatim unutrašnju površinu.

Uticaj ishrane

Bez sumnje, zdravlje zuba mnogo zavisi od načina ishrane, a njihov glavni neprijatelj je šećer. Prvenstveno, prisutnost šećera u hrani treba svesti na razumnu meru. Mnogo je bolje jesti slatko jednom dnevno, i to u kombinaciji s jednim od glavnih obroka, nego više puta na dan. Posebno treba izbegavati slatkiše poput čokolade, lizalica, karamela, bombona i običnih guma za žvakanje, jer što su slađi, lepljiviji, to je veća opasnost od kvarenja zuba.

Najbolje je da se posle nečeg slatkog pojede neka od namirnica koja prirodno čisti zube, na primer jabuka ili šargarepa. Sirovo voće ili povrće zahteva čvršće, snažnije i duže žvakanje, koje samo po sebi doprinosi boljem čišćenju usne šupljine i tako smanjuje rizik od kvarenja zuba.

(Zelena učionica)

 

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: