VISOKA TEMPERATURA, MUČNINA, NERVNA NAPETOST: Pijte čaj od riže – “Putnički čaj” (RECEPT)

| November 8, 2020 | 14:35 | 332 | 0

U prošlosti se smatralo da ovaj omiljeni azijski napitak podmlađuje dušu i tijelo. Poznat kao „putnički čaj“, konzumira se na cijelom kontinentu i pije se po toplom vremenu da bi regulisao temperaturu tijela. Zahvaljujući sadržaju minerala u riži, dobar je za jačanje korijena kose, zuba, noktiju i kostiju. Dugovječnost Azijata često se pripisuje ishrani bogatoj rižom.

Ovaj čaj ublažava nervnu napetost, zaustavlja proliv, a koristi se i protiv glavobolje kao i u slučaju menstrualnih tegoba. Dobro je sredstvo za čišćenje crijeva, snižava krvni pritisak, pa se preporučuje osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja.

Recept:

Oprati rižu u hladnoj vodi, ocijediti je i prosušiti na papirnoj salveti. Zagrijati tavu (po mogućnosti od livenog gvožđa zbog ujednačene temperature) i pržiti rižu, neprestano je mješajući dok ne dobije zlatnožutu boju. Staviti rižu u lonac i dodati prokuhanu vodu. Kuhati ga pokrivenog na laganoj vatri dvadesetak minuta. Skinuti s vatre i ostaviti da odstoji 3 minute.

Iako neki ljudi cijede čaj kroz cjediljku ili gazu i bacaju rižu prije serviranja, u Japanu se zrna pojedu. Tradicionalni putnički čaj začiniti prije serviranja prstohvatom soli i sa nekoliko kapi tamarija, visokokvalitetnog sojinog sosa. To je dobro za liječenje proliva, mučnine i želudačnih problema.

Neki ga piju da bi spriječili mučninu izazvanu putovanjem – po tome je ovaj čaj dobio ime. Protiv glavobolje, koja je posljedica začepljenosti nosa zbog prehlade, dodati u čaj prstohvat mljevenog čilija.

Povezani sadržaj:  Za čišćenje pluća: Kako sam izliječila bronhitis prirodnim putem

Čaj od riže bogat je hranjljivim sastojcima uključujući kompleks B vitamina i vlakna koja djeluju kao neutralizator kiseline tako da je dobar protiv gorušice – u tom slučaju nemojte koristiti čili!

Preuzeto sa: (Naj portal)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: