Jako korisna informacija ! Smijete li zajedno popiti paracetamol i ibuprofen?

| December 17, 2020 | 01:34 | 300 | 0

Probudili ste se s glavoboljom ili temperaturom? Vjerojatno ćete posegnuti za najčešćim dostupnim lijekovima protiv bolova – paracetamolom ili ibuprofenom. Ali neki ljudi ne znaju da postoji razlika između ove dvije različite vrste lijekova – evo što trebate znati..

Možete li uzimati zajedno ibuprofen i paracetamol?
Ako imate 16 ili više godina, NHS navodi da je potpuno sigurno uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno. Možete odabrati hoćete li uzimati obje tablete istovremeno ili razdvojene. Na primjer, svoje četverosatne doze mogli biste rasporediti tako da tablete popijete u razmaku od dva sata.

Međutim, zdravstvena služba savjetuje da dobro razmislite trebate li oboje, ali i da posjetite svog liječnika opće prakse ako i nakon tri dana budete imali izražene simptome bolesti.

Koja je razlika između ibuprofena i paracetamola?
Glavna razlika između ta dva lijeka je ta što ibuprofen djeluje protuupalno, a paracetamol ne. No, oba lijeka se mogu uzimati svaka četiri sata, a koriste se za ublažavanje boli i kontrolu vrućice.

Međutim, ibuprofen je učinkovitiji u ublažavanju upala i crvenila uzrokovanih artritisom te u ublažavanju oteklina uzrokovanih uganućima i naprezanjem.

Druga glavna razlika je u tome što ibuprofen nikada ne treba uzimati na prazan želudac jer može nadražiti sluznicu želuca i uzrokovati čir ili krvarenje. Ibuprofen je najučinkovitiji kada se uzima s hranom ili neposredno nakon nje,piše Index

Povezani sadržaj:  Obratite pažnju: EVO KOJI ZNAKOVI UKAZUJU DA JE NIVO MAGNEZIJUMA U VAŠEM TIJELU OPASNO NIZAK!

Kada ne biste trebali uzimati ibuprofen i paracetamol zajedno?
Za početak, djeca ne bi smjela uzimati ibuprofen i paracetamol zajedno. Umjesto toga, NHS savjetuje da se, ako vam se čini da jedan od ovih lijekova ne pomaže, prebacite na drugo sredstvo protiv bolova kada dođe na red iduća doza

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: