JETRU NE UNIŠTAVA SAMO ALKOHOL: 8 čestih navika je smrt za ovaj vitalni organ!

| December 14, 2020 | 21:44 | 3,276 | 0

Na ovoj listi nećete naći alkohol – to je previše očigledno.

Često zaboravljamo kako je upravo ovo jedan od organa koji je za život važan i kako ima važne funkcije za organizam.

Istaknimo i kako je jetra najveća žlezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerisati.

Na ovoj listi nećete naći alkohol – to je previše očito. Međutim, postoje popularne navike koje će, nakon mnogo godina, dovesti do slabe ili bolesne jetre.

Nepravilna ishrana

Kao što u planer upisujete sastanke, dogovore i druge obaveze, tako postavite i fiksno vreme za jelo! Jednostavno u to doba dana na pola sata budite nedostupni za bilo šta drugo. Naravno, taj plan prilagodite svom dnevnom ritmu. Međutim, najbolje bi bilo kada biste jedite 4 do 5 malih obroka dnevno, umesto, kako ste to možda do sad činili – doručak “s nogu” i obilna večera.

Recimo: 8:00 – doručak, 11:00 – užina, 13:00 – ručak, 16:00 – popodnevna užina, 19:00 – večera.

 

Istu stvar jedete uvek iznova

Ishrana bi trebala osigurati telu sve neophodne hranljive tvari. Pre svega, bilo bi važno da sadrži dovoljno dijetalnih vlakana prisutnih uglavnom u povrću, gustoj kaši i proizvodima od žitarica. Drugo, ne zaboravite na antioksidanse, vitamine i minerale… Naći ćete ih u povrću i voću. I treće što ne smemo zaboraviti su nezasićene omega-3 masne kiseline kojima obiluje plava morska riba, ali i neki orašasti plodovi i semenke.

Povezani sadržaj:  Evo sta Trebate Jesti Da Potpuno očistite ARTERIJE?

Konzumirate prženu hranu svaki dan

Najpoželjniji oblici termičke obrade su kuvanje u vodi i na pari, pečenje uz mali dodatak masti i pečenje bez masnoće. Ne preporučuje se duboko prženje. Pokušajte se odreći majoneza, margarina, maslaca, punomasnih mlečnih proizvoda. Umesto toga obrok obogatite povrćem.

Previše kafe nije dobro za jetru

 

Jedete previše masti i jednostavne šećere

Životinjske masti treba smanjiti: ​​mast, masne delove svinjetine i govedine, masno meso, pavlaka i maslac nikako nisu dobri za jetru jer podižu nivo lošeg holesterola u krvi. A to, pored jetre, loše utiče i na srce. Isključite i kolačiće, slatkiše, zaslađena pića. Količina šećera u ishrani treba biti do 10% njene energetske vrednosti, odnosno na 2000 kcal tek 50 grama.

Neaktivni ste

Provedite najmanje 30 minuta dnevno radeći neku fizičku aktivnost. Vežba i bilo koja druga fizička aktivnost (radovi u vrtu, šetnja, čišćenje i sl.) pozitivno utiču na funkcioniranje ne samo probavnog trakta i jetre, već i celog organizma, njegove efikasnosti i opšte dobrobiti.

Neumereno konzumirate kafu

Kafi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Na takvom skliskom terenu najsigurnije je biti umeren, kako bi organizmu osigurali potencijalne pozitivne učinke, ali i sprečili negativne učinke. Kafa se tokom uzgoja neretko tretira velikim količinama pesticida, a tokom prženja kafe nastaju karcinogeni produkti. Svi ti spojevi moraju se pretvoriti u bezopasne spojeve u jetri tijekom detoksikacije. Poznata je i priča o književniku Geteu, koji je obožavao kafu u mladosti, a kada je ostario nije je podnosio. Biohemijska pozadina priče o Geteu krije se u “iscrpljenosti jetre”, odnosno u smanjenom nivou enzima koji su potrebni u razgradnji kofeina. Ova pojava česta je u osoba starije dobi, a pridružuje joj se i smanjena funkcija bubrega, te se tvari koje valja izbaciti iz organizma zadržavaju duže nego u mlađih osoba.

Povezani sadržaj:  Dr Nestorović otkriva najefikasniji prirodni lek protiv gripa i šta najbolje obara visoku temperaturu

Koristite oralnu kontracepciju

Jetra žene koja ima manjak vitamina B grupei/ili proteina teže pretvara estrogen u netoksičnu formu – estriol, te ostaje u formi za jetru toksičnog estradiola. Povišen nivo estradiola povezuje se s emocionalnim poremećajima, poput nestabilnog raspoloženja i opsesivno-kompulsivnog ponašanja.

Redovito pijete lekove

Lekovi opterećuju jetru, budući da predstavljaju strane i neprirodne tvari za organizam. Ove tvari teraju jetru na “prekovremeni rad”, te se preporučuje selektivan pristup lekovima.

Balkanpress

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: