KORA JOJ JE ZDRAVIJA OD SREDINE! Nismo imali pojma, EVO ŠTA SVE LIJEČI KORA OD LUBENICE, nećete je više nikada bacati

| December 6, 2020 | 22:23 | 220 | 0

Lubenica je osvježavajujće povrće koje je izvanredno u ljetnom periodu. Većina nas kada pojedemo sredinu, bacamo koru od lubenice, a što je totalno pogrešno. kora lubenice je u potpunosti jestiva. Ima diuretičko dejstvo, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a odlična je i za rad bubrega.Interesantno je da ese 95 posto materija koje donose zdravstvene doborbiti ovog ploda, zapravo nalazi u kori.

1. Prečava artritis i reumu

Kora lubenice bogata je beta-karotenom i vitaminom C. Oni djelotvorno suzbijaju upalne procese koji s vremenom mogu da dovedu do artritisa i reume.

2. Pomaže u trudnoći

Aminokiselina citrulin pokreće biohemijske procese u krvotoku koji krvnim sudovima pomažu da se opuste. Kod žena koje su noseće, u trećem tromjesečju, kora lubenice može da pomogne u smanjenju ili u potpunom uklanjanju grčeva.

3. Prevencija srčanog udara

Zahvaljujući kombinaciji folne kiseline i vitamina, kora lubenice igra veliku ulogu u smanjenju rizika od srčanog udara i moždane kapi.

4. ima sposobnost da reguliše krvni pritisak.

Kalijum i magnezijum, kao i mnogobrojne kiseline koje ovo povrće sadrži u sebi, u međusobnoj kombinaciji pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova a samim tim osiguravaju i dobar protok krvi. Osim toga, lubenica održava najbolji odnos elektrolita u krvi a time smanjuje kiselost organizma, što je vrlo važan faktor kod stabilnog krvnog pritiska.

5. Sprečava upale.

Likopen koji je postojan u lubenici je vrlo snažan antioksidans. Kao i drugi antioksidansi, djelotvoran je u borbi protiv slobodnih radikala, koji se u velikoj mjeri povezuju sa nastankom upala.

Povezani sadržaj:  EVO ŠTA PREDSTAVLJA RUPICA NA UVETU! Prava je retkost, uopšte ne bi trebala da BUDE TU

Izvor: DobarDan

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: