LJEKOVITA KOMBUHA – Kako da gajite ovu čudesnu gljivu kod kuće i za šta služi

| December 7, 2020 | 15:33 | 234 | 0


Ovaj naziv vezuje se za mahom napitak koji se dobija uz pomoć specifične mikrobiološke kulture koja se može naći pod raznim nazivima, a uglavnom kao kombuha, japanska čajna gljiva, mančurianska gljiva.

Kažu da se ona koristila još 220 godina prije Hrista u Kini, kao i da su ovaj napitak pili i ratnici Džingis Kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti. Priča o njenoj ljekovitosti održala se do dana današnjeg, iako je malo pravih dokaza koji mogu da potkrepe te priče. Ipak, i dalje je popularna.

Kombuha je simbiozna mikrobiološka kultura. Kad to kažemo mislimo da ona, iako se često pominje kao gljiva, u sebi sadrži i kombinaciju određenih bakterija koje su dobre za naša crijeva. Ova specifična kombinacija mikroba je baš to što je čini posebnom i ljekovitom i po toj svojoj karakteristici ona je jako slična kefiru.

Za razliku od kefira koji se uobičajeno pravi u mlijeku, ova gljiva se razmnožava u čaju (zato se i zove čajna gljiva) . Pri tom je potrebno da se u njega doda šećer, jer se ova gljiva njime hrani. Kada je riječ o mliječnom kefiru, šećer se ne dodaje jer gljiva koristi mliječni šećer za ishranu svojih mikroba.

Od ove gljive i čaja, pravi se taj čuveni napitak koji je blago kiselkastog-slatkog ukusa, čak i slabo gaziran! Eliksir zdravlja iz vaše tegle poznat kao kombuha čaj!

Ukoliko ste navikli da pijete gazirane napitke, a želite da pređete na zdraviji režim ishrane, ovaj napitak može biti dobra zamjena!

Kombuha čaj bogat je B vitamnima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogata je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Zdravstvene prednosti kombuhe
Čajna gljiva sadrži mikronutrijente koji imaju antimikrobno i antioksidantno svojstvo. Prvenstveno je sam čaj od kojeg se pravi bogat izvor antioksidanata. Njena fantastična ljekovitost više je posljedica ličnih iskustava i priča nego naučno zasnovanih činjenica. Ipak, njena popularnost vjekovima ne jenjava pa je svakako vrijedna pažnje. Ako se pitate koji je razlog za to, evo odgovora.

Ovo su osnovne zdravstvene prednosti kombuhe:

Poboljšava imunitet i probavu
Podstiče rad jetre i bubrega
Snižava krvni pritisak i visok nivo lošeg holesterola
Smanjuje bolove u zglobovima
Revitalizuje kosu s obzirom da je bogata vitaminom B
Potpomaže gubitak suvišnih kilograma
U nekim krugovima smatra se da je toliko moćna da spriječava rak.
Ono što se pouzdano zna i nije predmet nagađanja, jesu aktivne materije koje ima kombuha, pa joj se na osnovu njih pripisuju ljekovita svojstva

Glukuronska kiselina i malična kiselina važne su za proces uklanjanja toksina iz jetre. Otuda tvrdnje da je kombuha napitak dobar za zdravlje jetre i bubrega koji pomažu da se ti toksini izbace. Glukuaronska kiselina je jedna od rijetkih supstanci koja može da se bori sa toksinima iz nafte, plastike, herbicida, pesticida. Ona stvara i jedinjenja koja su važna za formiranje kolagena i tečnosti koja oblaže zglobove (sinovijalna tečnost) , pa se zato smatra da je ovaj napitak dobar protiv reume i artritisa.

Mliječna kiselina podstiče cirkulaciju i reguliše normalan rad crijeva i sprečava zatvor. Zahvaljujući njoj, ovaj čaj je dobar za varenje i za ubrzavanje metabolizma, a zbog ovog svog svojstva popularna je i kao napitak za mršavljenje.

Usniska kiselina djeluje kao prirodan antibiotik, kao i protiv brojnih virusa, što kombuha čaj čini odličnim u prvenciji infekcija i jačanju imuniteta.

Oksalna kiselina podstiče proizvodnju energije unutar ćelije, a odatle potiče i priča da ovaj napitak podmlađuje i daje energiju.

Osim toga, kombuha gljiva i njen napitak bogati su enzimima i probiotskim kulturama među se izdvajaju: Gluconacetobacter, Acetobacter, Lactobacillus, Zygosaccharomyces.

Zainteresovani ste da probate?
Kombuha čaj možete kupiti gotov, ali da biste ga stalno imali pri ruci, možete ga i napraviti. A evo na koji način!

Povezani sadržaj:  Egipćani su je zvali biljkom besmrtnosti! Liječi mnoge bolesti i nadoknađuje nedostatak jednog važnog vitamina!

Kako se gaji kombuha kod kuće?
Najbolja stvar kod ovog napitka je što ga možete jednostavno pripremiti kod svoje kuće, pod uslovom da imate starter kulturu, odnosno komad gljive iz kojeg će se razmnožiti mikrobiološke kulture u odgovarajućim uslovima i napraviti novu gljivu. Kada to imate, dalji postupak je jednostavan. Sve što vam treba pored toga je čaj i šećer. Tačan postupak pripreme kombuhe objasnićemo kroz 3 koraka.

1 korak – pripremite čaj
Stavite vodu da proključa. Potrebno vam je 7 čaša vode. Nakon toga sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mješajte dok se šećer ne istopi. Dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi.

Najbolje je skuvati neki jak čaj. Obično se koriste crni čaj, bijeli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Nije poželjno staviti bilo koji biljni čaj. Biljke koje su bogate eteričnim uljima nisu pogodne, jer ulje ispliva na površinu vode u vidu tačkica, a tu treba da se pojavi i vaša gljiva. Ovo ulje smanjuje pH vrijednost napitka, otežava formiranje nove kuture i može biti jedan od uzroka stvaranja buđi na kombuha gljivi, što nije poželjan ishod.

2 korak – dodajte kombuha gljivu
Čaj koji se ohladio sipajte u čistu staklenu teglu. Uzmite komad stare kombuhe i stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

Gaza nije najsrećnije rješenje jer kroz nju mogu da prodru bekterije i vinske mušice, a ni celofan nije najbolji, jer vazduh koji nastaje fermentacijom ne može da izađe.

3 korak – sačekajte proces fermentacije i rast nove gljive
Gore navedeni koraci sami po sebi nisu dovoljni. Potrebno je da starter kultura počne da djeluje i za to je potrebno da prođe određeno vrijeme. Sve to ovako iskombinovano čuva se na sobnoj temperaturi, ali ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ukoliko nemate mjesto zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

Šta se onda dešava?
Prvo se na površini pojave sitni mjehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa – nova kombuha gljiva.

Postavlja se pitanje, koliko dugo treba da se pripremi ovaj napitak i kada je spreman za upotrebu?

To prije svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi. U hladnijoj (ali ne sasvim hladnoj) sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu. Treba da postane neprovidna, debljine oko 5 milimetara.

Uzgajanje kombuhe sa sobom nosi i mogućnost da ne ispadne sve kako treba, a tada ovaj napitak može biti štetan po zdravlje, posebno ako počnete redovno da ga takvog konzumirate. Ipak, vidjećete to po mirisu i ukusu onoga što je pred vama. Miris na sirće jer očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

Znaćete da nešto nije u redu ako:

vidite tragove buđi na gljivi
osjetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umješale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom
Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali i loših bakterija i gljivica. Da do toga ne bi došlo jako je važno da koristite čist pribor, bez ostataka hrane, da stavite čaj u čistu teglu i ne dirate gljivu prljavim rukama.

Ukoliko vam napitak iz bilo kog razloga izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte ga koristiti. Bacite ga! Nabavite drugu gljivicu i krenite sa uzgajanjem ispočetka.

Kako se koristi kombuha napitak
Nakon što je proces fermentacije završen, procijedite čaj, a samu gljivu izvadite čistim priborom ili rukama. Nju treba da, uz malo starog čaja, ostaviti za sljedeću upotrebu. Ostatak sipajte u staklenu flašu i čuvate u frižideru dok ne popijete.

Povezani sadržaj:  Lekari zatečeni: Čudotvoran napitak koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi! (RECEPT)

Kombuha čaj pijete 3 puta dnevno, s tim što se ujutru pije na prazan stomak.

Ukoliko vam ukus ne prija, možete je pomješati sa malo čaja, soka ili razrijediti sa vodom.

Dešava se da neko vrijeme ne želite da koristite gljivu i pravite napitak. Tada je čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi prekrivenu sa malo čaja.

Ako želite da ponovite proces, staru gljivu uvijek sipajte u novi čaj koji ste skuvali. Ona će vremenom postati debela, kvrgava, mogu se po njoj javiti braon tačke. Iz tog razloga, mnogi preporučuju da se od stare gljive odvoji samo novoizrasli dio (primjetićete da je tanji) i da se samo on stavi u novu turu, premda možete koristiti i cijelu staru gljivu.

Pošto se može desiti da tura koju pravite ne uspije i da se ukvari, nije loše imati uvijek jedan dio gljive u rezervi u staklenoj tegli sa malo čaja. Tako ste sigurni da uvijek možete ponoviti proces.

Gdje nabaviti kombuhu i koja je cijena
Moguće je nabaviti gotov napitak u prodavnicama zdrave hrane i cijena mu je oko 1,5 eura za jedan litar. Ukoliko u njemu ima vidljive gljivice, iz nje možete početi gajiti svoju čajnu gljivicu na način koji smo gore opisali.

Kombuhu možete nabaviti i od nekoga ko je već ima, jer se ona stalno razmnožava. Običaj je da se ona poklanja, a oni koji je prodaju značajno variraju sa cijenama, pa je možete naći po cijeni od 3 do 8 eura. Iako je danas popularno upustiti se u kupovinu preko interneta, najbolje je da gljivu nabavite od nekoga koga poznajete i znate da je pravilno rukovao njom i držao je u čistom okruženju.

Iskustva sa kombuhom
Iskustva su ono što je ovu gljivu održalo sve ovo vrijeme (a vjekovi su u pitanju) i ona su uglavnom pozitivna. Mnogi tvrde da su uz nju smršali, što i nije nemoguće imajući u vidu da ubrzava metabolizam i pobojšava varenje. Ipak, nije magična na tom polju i bez smanjenog unosa kalorija neće donijeti rezultate.

S obzirom na bogatsvo B vitaminima i organskim kiselinama, moguće je da ima više od placebo efekta.

Oni koji su je koristili tvrde da ima zanimljiv ukus i da im se zahvaljujući njoj povećao nivo energije, pa čak i libido. Poznato je da probiotici regulišu zdravlje crijeva i da je njihovo besprekorno funkcionisanje važno za dobar imunitet.

To je ono što kombuha čaj prije svega i jeste – probiotik. Otuda njeno pozitivno dejstvo na zdravlje u cjelini.

Ima li kombuha nuspojave?
Iako su relativno rijetka, negativna isksutva odnose se na stomačne probleme, infekcije a zabilježene su i alergijske reakcije na ovaj napitak. Usljed promjene crijevne mikroflore neke osobe mogu osjetiti nadutost u stomaku. Iako nije poznato da kod zdravih osoba ima neželjena dejstva, preporučuje se da je trudnice ipak izbjegavaju, posebno kombuha čaj pravljen kod kuće, koji pored dobrih može sadržati i loše bakterije.

Postoje tvrdnje da je je ova gljiva dobra i za liječenje kandide u crijevima. Ipak, bolje je biti na distanci sa njom kada ste na antikandida dijeti . Stručnjaci tvrde da nije poželjno koristiti bilo kakve fermentisane proizvode ni one na bazi gljivica i kvasaca, ako želite da se rješite ove neprijatnosti. Takođe, nije preporučljiv ni šećer kojeg ovde ima.

Da li vrijedi probati kombuhu?
Vaša crijeva će vam biti zahvalna, a vjerujemo i da možete uživati u njenom ukusu. Ukoliko uz to dođu i ostale zdravstvene prednosti – tim bolje.

Ovo prirodni lijek koji se vjekovima unazad cijeni. Vjerujemo da to uopšte nije slučajno!

Izvor: Receptoor

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: