Malo ko je ljubitelj ove zdrave namirnice, a sada je najvažnije da jedete! Kada vidite koliko je ljekovita – uzimaćete je stalno!

| December 6, 2020 | 21:55 | 353 | 0

Obilje nutrijenata koji štite od najvećeg neprijatelja našeg zdravlja u ovom periodu – prehlade i gripa! Vitamin C je ključni nutrijent posebno u sezoni respiratornih infekcija, jer najdjelotvornije štiti od virusa.

Kada spomenemo ovaj vitamin, odmah pomislimo na limun i citruse, a od davnina je poznato da svježa paprika ima značajno više ovog hranljivog sastojka od pomenutog voća. Ono što malo ko zna, jeste i da je prokelj namirnica koju većina nas izbjegava i koja se rijetko nalazi na domaćim trpezama, zapravo prava mala riznica vitamina C.

Primjera radi, šoljica isjeckanog, sirovog prokelja sadrži oko 81 mg vitamina C, odnosno u 88 g se nalazi 125 g preporučene dnevne doze vitamina C! U istoj količini ovog povrća nalazi se duplo veća od preporučene dnevne doze vitamina K, nutrijenta koji je važan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.

Osim toga, u prokelju se nalazi jedna veoma važna esencijalna aminokiselina – triptofan. Ona uzrokuje lučenje serotonina, čuvenog “hormona sreće”. I to je jedan od važnih razloga zbog čega je ovo povrće veoma potrebno organizmu. Da je to zaista istina, svjedoči i jedna holandska studija.

“Bipolarni i pacijenti sa maničnim poremećajem imaju nešto zajedničko, a to je značajno nizak nivo ove aminokiseline”, stoji u toj studiji. Prokelj je bogat glukozinolatima koji mogu da “očiste” tijelo od patogena koji izazivaju rak.

Povezani sadržaj:  ČESTO VAS SVRBI UHO: Evo što OVA pojava govori o vašem ZDRAVLJU!

Tu važnu ulogu imaju antioksidansi vitamin A, C i E koji doprinose borbi protiv kancera. U ovom povrću nalase se i omega 3 kiseline, a naučno je dokazano da postoji veza između deficita ovih kiselina i rizika od pojave raka.

Takođe, brojne studije su potvrdile da je prokelj veoma efikasan u popravci oštećenja na DNK, koja jako pogoduju razvoju kancera. Ako iste sigurni kako da pripremite ovu namirnicu, mi vam predlažemo ovaj gurmanski prilog.

Izvor: mondo.rs

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: