NADUTI STE, ISPUŠTATE VJETROVE ČESTO: Evo šta to znači, “VAŠ ORGANIZAM JE ..”

| December 15, 2020 | 00:18 | 468 | 0

Ispuštanju vjetrova može biti neugodno ako ste među ljudima, ali je vrlo važno za zdravlje.

“Govori puno o zdravlju probave. Normalno je da ispuštate vjetrove nekoliko puta u danu”, kaže za Men’s Health nutricionistica Kelly Jones.

Evo nekoliko stvari na koje vam ukazuje učestalo ispuštanje vjetrova.

Jedete dobre, kompleksne ugljikohidrate

Prehrana bogata mahunarkama, povrćem, voćem, orašastim plodovima i sjemenkama ima brojne prednosti.

“Takva hrana osigurava vlakna, škrob i oligosaharide, a sve navedeno su složeni ugljikohidrati kojima se hrane dobre bakterije u donjem probavnom traktu. Plin je nusprodukt fermentacije, a on se oslobađa kad ispustite vjetar”, pojasnila je Jones.

Poboljšava zdravlje debelog crijeva

Ispuštanje vjetrova ima povoljan učinak na debelo crijevo i smanjuje rizik od komplikacija u budućnosti.

“Zadržavanje plinova može ograničiti pokretljivost crijeva, što dovodi do nelagode u probavnom sustavu, boli, čak i zatvora”, kaže ona.

Pomaže vam da se bolje hranite

Miris i učestalost plinova otkrivaju puno toga o vašoj prehrani.

“Ako je miris neugodan, znači da se hranite s puno proteina, šećera ili zasićenih masti. To može biti slučaj i ako unosite puno alkohola i/ili umjetnih zaslađivača”, dodaje Jones.

No neugodan miris mogu uzrokovati i zdrave namirnice poput jaja ili brokule.

Pomaže vam otkriti intoleranciju na hranu

Ispuštanje vjetrova ne mora nužno značiti da ste intolerantni na neku hranu. No prije nego što posjetite gastroenterologa, isplati se malo istražiti ovo pitanje.

Povezani sadržaj:  GINEKOLOG IZ GAK "NARODNI FRONT" VANJA MILOŠEVIĆ: Ako žena ne može da zatrudni, u velikom procentu uzrok je...

“Poteškoće s ispuštanjem plinova, bolna nadutost ili neugodan miris plinova mogu ukazivati na intoleranciju na hranu”, ističe nutricionistica.

Ako ne konzumirate redovito određene namirnice poput graha ili cvjetače, bakterijama u vašim crijevima trebat će vremena da se prilagode.

“Dajte svom tijelu nekoliko dana da se bolje upozna s hranom prije nego što je izbacite iz svog jelovnika. Ako se ništa ne promijeni, razgovarajte s liječnikom”, zaključuje stručnjakinja.

(Index.hr)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: