Recepti čuvenog Jove s Romanije – Stari travar

| December 7, 2020 | 23:26 | 14,272 | 0

Za života je bio živa legenda, i to ne samo u svom kraju već i širom sveta

Jovo Mijatović

Mnogi znalci tvrde da je čuveni Jovo Mijatović s Romanije najbolji travar kojeg je bivša SFRJ imala, a konkurencija je zaista žestoka. U veku koji su obeležila dva svetska rata, glad i neimaština . narodu su najviše pomagali upravo poznavaoci lekovitog bilja. Glas o vidaru s Romanije proneo se i širom sveta, pa ne čudi, kako kažu svedoci, što je ispred njegove kuće dnevno bilo i po stotinu nevoljnika koji su tražili pomoć. Na našu sreću, svoje recepte nije odneo na onaj svet, već ih je zapisao i objavio da budu na korist i pokolenjima koja tek dolaze.

ZA UBLAŽAVANJE BOLA U KOLENU

Smrekove bobe dobro istucite i pomešajte s jabukovim sirćetom. Zatim, sve to kuvajte tako da se bobe raskuvaju. Potom uzmite zemlju ilovaču i razmutite je s vrelim sirćetom i tucanim bobama. Dobijeni melem stavite na krpu tako da njegov sloj bude debeo 2 cm. Krpu s melemom privijte na bono mesto.

ZA LEČENJE SINUSA

Skuvajte blag čaj od cveta kamilice i procedite ga. Ovaj čaj ušmrkavajte u nos triput dnevno: izjutra, u podne i uveče. Pritom čaj dobro ušmrknite u nos, a zatim nos i slepočnice trljajte sve dok ne osetite da vam je vazduh prošao kroz nos.

ZA KRATKOVIDOST

Cvet kamilice (30 grama) stavite u sud, a zatim ga prelijte litrom ključale vode. Pustite da vri 15 minuta. Sve ovo ostavite da se hladi u pokrivenom sudu. Čaj procedite kroz vatu i njime ispirajte oči. Takođe, stavite u sud 30 grama usitnjene trave očajnice, a zatim to prelijte litrom ključale vode i pustite da vri tri minuta. Sud poklopite i ostavite sve da odstoji 15 minuta, a zatim procedite čaj kroz vatu. Oči ispirajte naizmenično čajem od kamilice i čajem od očajnice.

Povezani sadržaj:  TIKVICE SU SKORO PA NAJZDRAVIJE POVRĆE: EVO KOJE SU ZDRAVSTVENE DOBROBITI TIKVICE.

MELEM ZA OPEKOTINE

Od zove

Oguljenu zelenu koru s maldih grančica zove stavite u čist sud u kom se nalazi maslinovo ulje i pčelinji vosak. Ovu mešavinu skuvajte na tihoj vatri. Ohlađenu i proceđenu smesu promešajte. Tako dobijeni melem nanosite u tankim slojevima na opekotine.

Od meda i belanaca

Pomešajte sledeće sastojke: prirodni med (25 grama), maslinovo ulje (10 grama) i belance od jajeta (tri komada). Mešavinu stavite u sud, pa sve dobro i dugo mutite dok ne dobijete kašastu masu – melem. Ovaj melem nanosite u tankim slojevima na opekotine.

RECEPT ZA LEČENJE GUŠAVOSTI

U sud stavite 30 grama kore belog hrasta i pola litra vode. Zagrejte to i pustite da vri pola sata, a zatim procedite. Natopite lanenu krpu čajem, pa je privijte na grlo. Preko nje stavite drugu suvu krpu.Ove obloge menjate svakih 25 minuta. Ovim čajem ponekad ispirajte grlo posle večere. Ponavljajte to više puta.

RECEPT ZA LEČENJE BRONHIJALNE ASTME

Uzmite lubenicu od tri do pet kilograma, a zatim joj na vrhu napravite otvor velik otprilike 10 cm. Kroz taj otvor sipajte u lubenicu toliko prirodnog meda da se ona napuni. Zatim je zatvorite istim čepom i zakopajte u zemlju na dubini od 50 cm do 60 cm. Nakon pet dana izvadite lubenicu iz zemlje i iscedite iz nje sav sok. Posle večere pijte po 250 ml, a pre doručka po 125 ml ovog soka. Ovo ponavljate dok ne potrošite sok od tri do pet lubenica spremljen na taj način.

Povezani sadržaj:  EVO KAKO DA OSLOBODITE TIJELO OD LOŠIH MASTI: Skida i do 10 kg u vrlo kratkom roku – Recept sa zagarantovanim rezultatima!

ZA POBOLJŠANJE CIRKULACIJE

Stavite mešavinu od cveta kamilice (10 grama), istucanog korena kravojca (4 grama), lista žalfije (4 grama), trave imele s hrasta (4 grama) i trave ive (4 grama). Ovu mešavinu stavite u sud i uveče je prelijte litrom vode. Sud pokrijte i ostavite ga da stoji do jutra. Ujutru prokuvajte smesu i pustite je da vri pet minuta. Ostavite to da se hladi 10 minuta u pokrivenom sudu, a zatim procedite. Pijte triput dnevno po šoljicu čaja našte srce.

ZA UBLAŽAVANJE MENSTRUALNIH BOLOVA

Ječmeni ili raženi hleb isecite na tanke kriške, koje ćete zatim propeći na šporetu da postanu dvopek. Ovaj dvopek umačite u pravo crno vino (čašica) i jedite.

Izvor: Stari travar, broj 2, april-maj 2019.godine (receptoor.com)

 

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: