Šta napraviti kada vam curi krv iz nosa, a šta nikako ne smijete? Pratite ova tri koraka

| December 10, 2020 | 18:45 | 742 | 0

Krvarenje iz nosa se jednako često događa djeci i odraslima, a često će sam pogled na krv izazvati paniku iako svi znamo da taj simptom i nije tako opasan!

ordinacija,
U nosu se nalaze sitne krvne žile koje su osjetljive te mogu pucati iz mnogo razloga, poput promjene temperature, iritacija uzrokovanih alergijama, suhoće zraka, stalnim brisanjem nosa, a jedan od uzroka može biti i povišen krvni tlak. Najgori scenarij može biti da je učestalo krvarenje iz nosa uzrokovano tumorima.Pomozite si tako da pratite ova tri koraka.

PRVI KORAK:
Ostanite smireni jer paničarenje ili vikanje neće nikome pomoći, a posebno ako su oko vas djeca jer je poznato da ona vole slijediti reakcije odraslih u svojoj okolini, pa ako vide vas da paničarite, jednaku reakciju možete očekivati i od njih.
Sjednite na stolicu i glavu zabacite unatrag. Tako ćete spriječiti gutanje krvi.
Dišite na usta.
Ako se krvarenje iz nosa upravo događa nekome u vašoj blizini, recite mu što treba učiniti.
DRUGI KORAK:
Kada ste sjeli kako smo objasnili, vi ili osoba kojoj krvari nos, potrebno je lagani pritisnuti nosnice prstima i tako držite oko 2 minute.
Polako maknite prste, a ako krv iz nosa i dalje teče, ponovite ovaj REĆI KORAK:
Svakih par minuta provjerite je li i dalje curi krv iz nosa.
Ako krvari i nakon što ste napravili sve što se savjetuje u drugom koraku, stavite hladni oblog na gornji dio nosa, ne nosnice. To bi trebalo spriječiti daljnje krvarenje.
Pojedinci vole prekriti nos gazom, a ako to želite učiniti svakako ostavite prostora za disanje.
ŠTO MORATE ZAPAMTITI?
Osobu kojoj curi krv iz nosa nemojte stavljati u ležeći položaj jer tako može gutati krv. Kako smo naveli, najbolje je sjesti na stolicu i nagnuti glavu.

Povezani sadržaj:  Prirodni Lekovi za Išijas: Simptomi, Uzroci i Efikasne Alternative

Treba disati kroz usta a ne nos, a nakon što krvarenje prestane, neko vrijeme nije pametno puhati nos u maramicu jer to može uzrokovati ponovno krvarenje.

Ako krvarenje ne staje, posjetite liječnika. Neki sprejevi za nos mogu pomoći pri kontorli krvarenja, prethodno se posavjetujte s liječnikom. Ako krvarenje ne prestane za 20 minuta, ili ako ste se udarili u nos ili ga slomili, potrebna je profesionalna pomoć liječnika,piše Ordinacija

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: