Suhi laktovi mogu da budu znak jedne ozbiljne bolesti

| December 14, 2020 | 00:45 | 361 | 0

Razlog isušivanja nekih dijelova kože može da bude znak stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji nazivamo rožni sloj. Ovo je obično karakteristika ljudi koji sjede dugo za stolom radeći za kompjuterom, piše “Telegraf“.

S druge strane, suha kože može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

Ispucala koža na ovim dijelovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostataka ovih vitamina u tijelu se odmah vide na koži, a ako imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

Suha koža na laktovima može da ukaže i na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa.

Psorijaza se najčešće javlja na laktovima i koljenima i pojavljuje se u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuspicama.

S druge strane infekcije na laktovima su prvi znak dijabetesa jer su bakterijeske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.

Suha koža može da bude alarm i za probleme sa žlijezdama.

Štitna žlijezda luči hormon koji održava ćelije u tijelu na okupu. Kada se smanji nivo lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava.

Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu da obezbjede nove ćelije koje ce zamijeniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suha i hrapava.

Povezani sadržaj:  KAD SE NERV UPALI I TRPITE BOL, HITNO IZVADITE KRV: Simptome mnogi pogrešno tumače i liječe kremama, a uzrok je neočekivan

Dermatolog Irina savjetuje da je najbolje da posjetite doktora ukoliko osjetite snažnu suhoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom dijelu kože.

Prvo i najvažnije je da se, prije primjene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima.

Ukoliko je problem dublji, doktor će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenteorologa.

Međutim, ako je riječ o blagom stanju suhe kože na laktovima ono što vi možete da uradite, a savjetuje doktorka je da na nekoliko dana radite piling tog dijela tijela i redovno ga hidrirate kremama, losionima i uljima.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: