UPOZORENJE Više nikada nećete staviti papir na WC dasku – pa sjesti na to

| December 15, 2020 | 23:39 | 317 | 0

Mnogi na zahodsku dasku u javnom WC-u proslažu slojeve papira pa sjednu na to uvjereni da to štiti od tuđeg izmeta ili bakterija. Ali, tako mogu biti izloženi tome još više

Kada ih nužda uhvati izvan kuće i nema druge nego otići u javni zahod, mnogi ljudi tada na zahodsku dasku proslažu slojeve papira pa sjednu na to – uvjereni kako su zaštićeni od tuđeg izmeta, bakterija, virusa… Ali, to može napraviti više štete nego koristi, odnosno može povećati izloženost kože mikroorganizmima.

Naime, WC daske dizajnirane su tako da se mikrobi na njima dugo ne zadržavaju, odnosno ne mogu tamo dugo preživjeti. S druge strane, toaletni papir je kao spužva za mikrobe – u njemu mogu živjeti neko vrijeme i razmnožavati se.

Svakim puštanjem vode u WC-u (osim ako je poklopac zahoda spušten) prostorom se rašire sitne čestice koje se talože na svemu – dasci, papiru, zidu, vratima… I dok na umjetnim materijalima mikrobi ne mogu preživjeti dugo, na toaletnom papiru mogu. Tako, kada se taj papir složi na dasku i sjedne na to, tijelo je direktno izloženo mikroorganizmima, više nego da se sjedne direktno na dasku.

Zato, u javnim zahodima najbolje je uopće ne sjesti – bolje je nuždu obaviti u nekoj vrsti čučnja. Također, nije dobro brisati se toaletnim papirom koji je virio iz spremnika, bolje je taj dio izvući i baciti pa koristiti papir koji nije mogao biti izložen sitnim česticama vode pomiješane s mokraćom i fekalijama, piše LittleThings.

Povezani sadržaj:  NAPITAK OD PERŠUNA ZA ČIŠĆENJE JETRE: Izbacuje sve štetno iz tijela, jeftino i lako napravite sok protiv toksina!

Magazin

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: