VEČERAS ZASPITE U HLADNOJ SOBI – EVO ŠTA ĆE VAM SE DOGODITI: 7 stvari ćete odmah osjetiti!

| December 7, 2020 | 23:09 | 181 | 0

Brojna istraživanja su pokazala kako temperatura u spavaćoj sobi ima velik utjecaj na čovjekovo zdravlje.

Spavanje u vrućoj sobi ne samo da nam stvara nelagodu i potencira znojenje, već propuštamo i brojne pogodnosti koje bismo mogli ostvariti kada bi temperatura bila tek nekoliko stupnjeva niža. Postavljanje temperature oko 19 stupnjeva Celzijevih moglo bi napraviti veliku razliku i pozitivno se odraziti na tvoje zdravlje. U nastavku ti otkrivamo sedam razloga zašto je bolje spavati u hladnoj sobi.

1. Pomaže nam da zadržimo svježi izgled

Spavanje u sobi s nižom temperaturom potiče proizvodnju melatonina, koji se naziva i tjelesnim “hormonom spavanja”. On djeluje kao antiokisdans i usporava starenje tijela. Također, stimulira imunosni sustav te djeluje protuupalno. Usto, smanjuje oksidaciju u stanicama te uništava slobodne radikale koji su usko vezani uz degenerativna oboljenja.

2. Lakše ćeš zaspati

Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim tjelesnim temperaturama. Mnoge osobe koje pate od nesanice imaju poteškoće s regulacijom tjelesne temperature. Čineći naše spavaće sobe hladnijima, možemo pomoći tijelima da se ohlade i potaknuti san.

3. Pomaže u prevenciji bolesti

Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti naše šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Također poboljšava razinu hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i pretilosti. Povećani melatonin također smanjuje naše šanse za obolijevanje od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, multiple skleroze te moždanog udara.

Povezani sadržaj:  MISLITE DA JE CARSKI REZ BEZOPASAN: Samo mame koje su rodile carskim rezom znaju šta su preživjele, a to su ove 3 stvari

4. Osigurava kvalitetniji san

Kad smo u dubokom snu, naše tijelo obavlja ključne zadatke poput popravljanja stanica i memorije, ali nije u stanju regulirati tjelesnu temperaturu. Povećanje temperature može nas probuditi iz dubokog sna pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi.

5. Sprječava infekcije

Bakterije i gljivice vole živjeti u toplom i vlažnom okruženju pa će ih hlađenje prostorije tijekom noći spriječiti da se prošire poput šumskog požara. Ovo je posebno važan faktor očuvanja zdravlja u hladnijim mjesecima kada su učestale upale dišnih puteva.

6. Povećava plodnost

Dugotrajno izlaganje toplini može negativno utjecati na plodnost muškaraca. Spavanje u hladnoj sobi, uz nošenje širokog donjeg rublja, može spriječiti da se to dogodi. Ako planirate uskoro napraviti dijete, ovo je još jedan razlog za spuštanje temperature na termostatu.

7. Pomaže umanjiti bol

Baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga na otečeno ili upaljeno područje tijela, spavanje u hladnoj sobi može imati umirujući učinak koji može pomoći protiv boli i upala te ti osigurati lakši san. To bi mogao biti dio razloga zašto mnogi sportaši radije spavaju u hladnoj sobi nakon utakmice.

(novi.ba)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: