Izvor bolova, strahova i strepnji: Kako otključati zgrčeni “mišić duše”?

| January 16, 2021 | 01:05 | 410 | 0

Mišić psoas je duboko smješten mišić koji povezuje lumbalnu kralježnicu s bedrenom kosti. Nazvan i “mišić duše” je jedan od najvažnijih mišića u ljudskom tijelu. Spaja trup i noge, povezan je sa središnjim živčanim sustavom, a imajući vezu s dijafragmom, igra ulogu u funkciji disanja – a postoji dvosmjerna veza između disanja i emocija. Njegovo stalno blokiranje utječe ne samo na tijelo, već i na naše emocionalno stanje, osobne odnose i sveukupno zadovoljstvo životom. Zgrčen, on postaje kraći i stisnutiji te postaje izvor mnogih bolova u tijelu. Evo simptoma, uzroka i što napraviti!
Mišić psoas, poznat i po svom neobičnom imenu, „mišić duše“, možda je najvažniji mišić u našem tijelu. Bez ove mišićne skupine, ne možete ujutro ustati iz kreveta. Štoviše, kada trčite, vozite bicikl, plešete, hodate ili samo ležite na kauču, mišići su vam uvijek uključeni. To je zbog činjenice da je psoas glavni spojni dio trupa i nogu.

Što učiniti ako se stegne “mišić duše”?
On utječe na držanje, pokretljivost zglobova i pravilno funkcioniranje unutarnjih organa u trbušnoj šupljini, a također stabilizira kralježnicu.

Slabi psoas mišići mogu vas dovesti do preopterećenja okolnih mišića.

Uz to, zgrčen ili preopterećen psoas mišić može postati izvor mnogih osjećaja boli u vašem tijelu.

U istočnoj kulturi, psoas mišići nazivaju se “mišići duše”, jer su povezani sa središnjim živčanim sustavom. Imajući vezu s dijafragmom, ti mišići igraju ulogu u funkciji disanja, a kao što znate, postoji dvosmjerna veza između disanja i emocija.

Povezanost psoas mišića i dijafragme znači sposobnost hoda i disanja, kao i reagiranje na strah i uzbuđenje.

Dovoljno je prisjetiti se emocija koje doživljavate kada se “leptiri pojave u želucu”. Kad se uplašite ili ste pod stresom, to uzrokuje napetost u tim mišićima.

A ako je stres kroničan, vaši psoas mišići uvijek su u zgrčenom stanju, postaju kraći i stisnutiji. Stres se pogoršava modernim sjedećim načinom života, nepravilno odabranom obućom, uskom odjećom i drugim čimbenicima.

Preopterećeni psoas mišić može dovesti do:

bolova u leđima i donjem dijelu leđa

bolova u koljenu i kukovima

problema s probavom

zatajenja disanja

Ali stalno blokiranje lumbalnog mišića utječe ne samo na tijelo, već i na naše emocionalno stanje, osobne odnose i sveukupno zadovoljstvo životom.

Poznato je da je kronično preopterećenje ovog mišića povezano s osjećajima straha i tjeskobe. Istovremeno otključavanjem ovih mišića lakše se riješite straha i drugih negativnih emocija.

Što je jači i fleksibilniji „mišić duše“, to je vitalnija energija koja slobodno teče kroz mišiće, kosti, ligamente i organe.

Zato je, za fizičko i emocionalno zdravlje, ovom mišiću potrebno posvetiti dovoljno pažnje.

Znakovi neravnoteže u psoas mišićima
Vaši psoas mišići su najdublji mišići jezgre.

Pričvršćeni su na 12 torakalnih kralježaka i na 5 lumbalnih kralježaka kroz zdjelicu do kukova. U stvari, to su jedini mišići koji povezuju kralježnicu i noge.

Povezani sadržaj:  Šta napraviti kada vam curi krv iz nosa, a šta nikako ne smijete? Pratite ova tri koraka

Postoji nekoliko znakova zakrčenih psoas mišića.

1.Razlika u duljini nogu

Iskrivljeni psoas mišić uzrokuje da se vaša zdjelica okreće naprijed, uzrokujući unutarnju rotaciju noge na istoj strani. Suprotno tome, vaša će se druga noga okretati prema van.

To će dovesti do činjenice da će s jedne strane noga vremenom postati dulja i to će uzrokovati funkcionalnu razliku u duljini nogu.

2. Bolovi u donjem dijelu leđa i koljenima

Ako osjetite bol u koljenu ili donjem dijelu leđa iz nepoznatog razloga, bol može proizaći iz lumbalnog mišića. To se događa zbog stezanja stegnenice u šupljini, povezanog s naprezanjem psoas mišića.

3. Poremećaji držanja

Kad su psoas mišići prekratki ili stisnuti, guraju zdjelicu prema naprijed, stisnuvši kralježnicu i povlačeći leđa, što dovodi do pretjeranog otklona u donjem dijelu leđa (“patka stražnjica”).

Ako su mišići pretjerano rastegnuti i slabi, izjednačava se prirodni odmak lumbalne kralježnice, stvarajući “ravnu stražnjicu”. To povećava rizik od ozljeda u lumbalnom području, posebno u međupršljenskim diskovima.

4. Problemi sa stolicom

Stisnut psoas mišić može pridonijeti ili čak uzrokovati zatvor. Velika skupina lumbalnih živaca i krvnih žila prolazi kroz i oko psoas mišića.

Iz tog razloga, pretjerani stres može spriječiti protok krvi i živčanih impulsa u zdjelične organe i noge.

Pored toga, kada je mišić previše gust, razmak između unutarnjih organa se skraćuje, a to utječe na proces apsorpcije i izlučivanja hrane.

5. Menstrualni grčevi

Natezanje u psoas mišićima može djelomično uzrokovati menstrualne grčeve, jer vrše dodatni pritisak na reproduktivne organe.

6. Plitko disanje

Stisnuti psoas mišići guraju prsa prema naprijed, zbog čega osoba počinje površno disati. To zauzvrat ograničava unos dovoljne količine kisika u tijelo i dovodi do napetosti mišića vrata.

7. Umor

Vaši psoas mišići stvaraju mišićnu „policu“ na kojoj počivaju bubrezi i nadbubrežne žlijezde. Tijekom pravilnog disanja, dijafragma se također kreće, lagano masirajući organe i potičući cirkulaciju krvi u ovom području.

Neravnoteža ovih mišića dovodi do neravnoteže u tim organima, uzrokujući fizički i emocionalni umor.

Štoviše, budući da psoas mišići utječu na fizičke i emocionalne reakcije, kronično suženi mišići signaliziraju našem tijelu da je u opasnosti, iscrpljuju imunološki sustav, a također izazivaju tjeskobu i strah.

Vježbe za opuštanje psoas mišića
Ako želite ojačati lumbalne mišiće i učiniti ih fleksibilnijima, postoji niz vježbi koje će vam pomoći u tome.

Izvodite svaku vježbu, zadržavajući položaj nekoliko sekundi i to ponavljajući sa svakom nogom.

Dobro je ove vježbe izvoditi svakodnevno, posebno ujutro.

1.Iskorak

Stanite ravno, stopala su u širini ramena.

Zategnite trbušne mišiće.

Korak naprijed s desnom nogom.

Spustite lijevo koljeno na pod i povucite se natrag tako da je cijela lijeva noga izravnata.

Povezani sadržaj:  Da li odmrznuto meso smete ponovo da vratite u zamrzivač? Odgovor zavisi od JEDNE stvari

Stavite ruke na desno koljeno i ostanite u tom položaju nekoliko sekundi.

Polako ustanite, vratite se u prvobitni položaj i napravite istu vježbu s drugom nogom.

2. Istezanje kralježnice

Lezite na prostirku.

Ruke bi trebale biti okomite na tijelo u obliku križa. Dlanovi dodiruju pod.

Povucite desno koljeno do lijevog koljena, uvijte bedro i povucite ga na pod. Ne savijajte lijevu nogu.

Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi i promijenite nogu.

3. Povlačenje koljena prema grudima

Lezite na prostirku.

Desno koljeno povucite prema prsima i držite ga s obje ruke. Vršite lagani pritisak, zategnite ga bliže.

Ne dižite lijevu nogu od poda.

Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi i ponovite isto s drugom nogom.

Savjeti za jačanje psoas mišića
1. Izbjegavajte sjedenje duže vrijeme.

Ako trebate dugo sjediti na poslu ili iz drugih razloga, zadržite ispravno držanje tako da su vam kukovi na istoj razini i neposredno iznad koljena. Možete čak staviti presavijeni ručnik ispod bokova. To naginje zdjelicu, proširujući butne i opuštajući lumbalne mišiće.

Pokušajte izbjegavati sjedala bez lumbalne potpore, ustanite i hodajte češće, barem svakih sat vremena.

2. Dodajte oslonac na sjedalo automobila

Upotrijebite presavijeni ručnik ispod išijaste kosti ili ga stavite iza lumbalne kralježnice, uklanjajući napetost iz psoas mišića. Ako putujete na daleku razdaljinu, zaustavite se svaka 3 sata da se zagrijete i hodajte 10 minuta.

3. Odite na masažu

Profesionalna masaža pomoći će vam da opustite stegnute lumbalne mišiće. Iako ova masaža možda nije najugodnija, od velike je koristi.

Redovito istezanje i joga također su sjajni načini za vraćanje ravnoteže u mišićima.

4. Konstruktivni odmor

Položaj „konstruktivnog odmora“ smanjuje napetost u donjem dijelu leđa, zdjelici i kukovima, omogućavajući cijelom tijelu da dođe u neutralan položaj.

Lezite na leđa, savijte koljena i postavite noge na pod u širini ramena paralelno jednu s drugom.

Stopala bi trebala biti na udobnoj udaljenosti od oko 40 cm od stražnjice. Ne savijajte zdjelicu i ne povlačite donji dio leđa na pod.

Stavite ruke na trbuh.

Neka gravitacija radi svoj posao.

Postavite se u ovaj položaj svakog dana na 1-2 minute, riješit ćete se stegnutih psoas mišića i vratiti neuro-biološke ritmove smirenja i obnove.

U tijelu zadržavamo stres. Napetost u bokovima prilično je česta pojava, a često je uzrokovana ne samo životnim stilom, starošću ili zdravstvenim problemima, već i mentalnim stresom i neliječenim ozljedama.

Svakodnevno otpuštajući stres, održavat ćete zdravlje psoas mišića.

Hodajte češće

Priuštite si opuštajuću kupku

Prihvatite svoje emocije, izrazite ih i oslobodite ih se

Na kraju izađite van i učinite svaki dan nešto što vam donosi zadovoljstvo.

Izvor: econet.ru / Prevela za ATMU: Iva Jukić ATMA.HR 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: