KAD USTANETE SA WC ŠOLJE OSJETITE JAK “MIRIS”, EVO ŠTA JE U PITANJU: Ovo Je 6 Mogućih Stvari

| January 5, 2021 | 00:47 | 456 | 0

Nije uvijek riječ o upali bešike.

Urinom se iz organizma izlučuje većina štetnih stvari uz istovremeno rješavanje suvišne tečnosti. Ono što je unešeno u organizam i ne uspije se apsorbirati, izlučuje se, kruti otpad putem crijeva, tečni preko bubrega i mokraćnih kanala, jedan dio tečnosti iz organizma izađe kroz znojenje.

Neugodan miris najčešće nije nešto što se ne može riješiti.

1. Ako ste dehidrirani

Vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledo žute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i neprijatnog mirisa – zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

2. Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primijetili da vam je urin nakon konzumiranja špargle posebno jak? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime – špargle, bijeli luk, sjeme piskavice, prokelj, ishrana bogata proteinima i kari – nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

3. Ako ste popili previše kafe

Kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, no ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji.

4. Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posjetiti ljekara jer imate upalu urinarnog trakta.

Povezani sadržaj:  3 recepta za čaj od peteljki trešanja

5. Ako ste počeli piti lijekove

Antibiotici sa kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg mirisa urina. No on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoju terapiju, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u va*inalnom području.

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašeg urina verojatno biti malo jača – neonska.

6. Imate spolnu bolest

Ako slutite da biste mogli razmisliti i o spolnoj bolesti – urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak Trichomonas va*inalis, hlamidije i gonoreje.

Novi.ba

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: