Napitak od HMELJA koji leči bubrege i jetru, a nije pivo (RECEPT)

| January 26, 2021 | 09:03 | 421 | 0

Mnogi muškarci vole napitak od hmelja, ali onaj fermentisani, koji dolazi u flašama i konzervama, a neki vole da ga piju direktno iz točilice. Ovaj napitak se pravi od iste biljke, ali nije ni nalik pivu, već je to čaj koji leči bubrege.

Hmelj je dugogodišnja biljka koja se penje kao loza i rasto i do šest metara visine. Ima trokrake i petokrake listove i šišarkice koje se lepe za prste, a baš u njima se nalaze lekovita svojstva.

One sadrže tanin, smolu, holin, gorke materije, alkaloid hopein, pektinske materije, kalijumovu so, trimetilamin, eterično ulje, vosak i neka bazična jedinjenja.

Šišarke se beru pre nego sto sazreju, a koren, lišće i seme, koje je jače od korena i lišća, u vreme kad je biljka zrela.

Hmelj koristi protiv upale bubrega i bešike, leči jetru, žučnu kesu i slezinu, pomaže protiv nadutosti, grčeva u donjem stomaku, pospešuje mokrenje i znojenje, smiruje nerve. Pomaže starim ljudima koji imaju problema sa mokrenjem. U proleće se mladi izdanci mogu jesti.

Čaj od mladih šišarki se pravi tako što se 15 g šišarki prelije sa 1 l ključale vode. Kad se ohladi, pije se po jedna šoljica (1 dl) triput dnevno, pre jela.

Mlade šišarke mogu da se istucaju i pomešaju s istom količinom meda. Uzima se jedanput dnevno, maksimalno pola kafene kašičice.

Povezani sadržaj:  ZA JAK IMUNITET NAJVAŽNIJA SU CRIJEVA! Dr Kamenov Objasnio: Zbog Jedne Greške Stradamo

Izvor: Telegraf.rs 

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: