Niste premladi za moždani udar: Ovo je pet ZNAKOVA na koje trebate paziti!

| January 30, 2021 | 11:29 | 387 | 0

Kada se radi o zdravlju čini vam se da je zadnja stvar o kojoj treba razmišljati, moždani udar. To je problem starih ljudi i vi o tome ne trebate brinuti. Ali, nije baš tako.

Većina moždanih udara događa se oko 65. godine ili kasnije ali ipak oko 10 posto udara događa se onima ispod 45 godina, češće ženama nego muškarcima. U Americi godišnje više od 100.000 žena ispod 65 godina dobit će ove godine moždani udar.

Nekoliko je razloga zašto su žene izloženije nego muškarci. Pored faktora rizika koji su zajednički za oba spola kao što je pušenje, visoki tlak, visoki kolesterol i dijabetes, neke faktore imaju samo žene, kaže dr Andrew Stemer, direktor Programa za moždani udar sa MedStar Georgetown University Hospital.

Trudnoća je jedan od faktora, osobito u trećem trimestru te tjedni i koji mjesec nakon poroda. To ima veze sa hormonalmim promjenama i zato što iza poroda više mirujemo, protok krvi je usporen pa su žene podložnije stvaranju ugrušaka.

Žene imaju veći rizik

Oralni kontraceptivi stvaraju povećan rizik moždanog udara. Žene koje imaju migrenu sa aurom (glavobolja praćena neurološkim simptomima sa svjetlucanjem u kutu oka) isto imaju veći rizik. Sve ove stvari zajedno imaju kumulativni učinak na povećanje nastanka moždanog udara kod žena.

Povezani sadržaj:  SMOKVIN LIST...ZA ČAJ Kada se bere list smokve za čaj?

Najuobičajeniji oblik, ishemijski moždani udar (koji čini 80 posto svih slučajeva) pojavljuje se kada ugrušak spriječava da dovoljno krvi i kisika stigne do mozga. Liječnici kažu, “vrijeme je mozak”, a znači što se više čeka to je trajna šteta veća.

Osim vođenja zdravog života, najbolja obrana je obraćanje pozornosti na rane simptome i odlazak liječniku.

1. Osjećate slabost ili utrnulost na jednoj strani tijela

Iznenadni gubitak snage ili ne osjećanje udova na jednoj strani tijela, osobito u ruci ili nozi, je simptom moždanog udara. Može vam se i objesiti jedna strana lica.

2. Imate problema u govoru

Ovaj se simptom javlja u nekoliko oblika. Koji puta govor postane kotrljajući, a ili imate problema izgovoriti riječ. Moguće je da imate teškoća u razumijevanju što drugi govore. Svi imamo trenutke kada se ne možemo sjetiti neke riječi ili je ne možemo ispravno izgovoriti. Poznavajući sebe znat ćemo da je to prolazno ili da nam se događa sa određenim riječima. Ali ako se simptomi jave drugačije od uobičajenih, treba vam hitna pomoć.

3. Ozbiljne glavobolje

Teške glavobolje javljaju se kod hemoragičnih moždanih udara koji se događaju kad je krvna žila začepljena ugruškom ili je pukla. Moždani udari sa krvarenjem javljaju se rjeđe nego ishemični udari, u oko 10 do 15 posto slučajeva ali imaju visoku stopu smrtnosti.

Povezani sadržaj:  EVO ZAŠTO VAM UJUTRO SMRDI IZ USTA: Ovo Su TRI GLAVNA KRIVCA Za Loš Zadah, EVO KOJI JE JEDINI NAČIN DA GA SE RIJEŠITE!

4. Izgubili ste dio vida

Kao i slabost u udovima i problemi vida javljaju se na jednoj strani. Ali umjesto da izgubite vid na jednom oku, vjerojatnije je da ćete izgubiti isto vidno polje na oba oka, npr na oba oka nećete vidijeti lijevo. Očna jabučica i optički živac su u redu ali tamo gdje se procesuira informacija može doći do oštećenja.

5. Mogu vam se dogoditi samo neki ali i svi simptomi

Pojava nekog od ovih simptoma znači da morate odmah u bolnicu. Simptomi dolaze brzo, koji puta je to možda samo migrena ili nešto benigno ali ne reagirate li promptno, propuštate svoju šansu za brzi tretman moždanog udara.

Izvor: telegram.hr

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: