SADA I DOKAZANO: Ovaj vitamin smanjuje smrtnost i broj pacijenata na intenzivnoj nezi

| January 30, 2021 | 09:08 | 1,679 | 0

Univerzitet u Padovi u saradnji sa Univerzitetima u Parmi i Veroni, te Institutom za istraživanja CNR iz Ređo Kalabrije i Pize objavio je istraživanje o tretmanu vitaminom D, kod pacijenata sa više patologija. Utvrđeno je da je vitamin D taj koji smanjuje smrtnost i broj pacijenata na intenzivnoj nezi. Ovo istraživanje pokazuje kako vitamin D pomaže osobama zaraženim kovidom 19.

Pacijenti koji su uključeni u ovo istraživanje imaju približno 74 godine. Lečeni su kombinovanim terapijama, koje se inače koriste u ovom programu, a 36 od 91 ispitanika je uzimalo i visoku dozu vitamina D dva uzastopna dana. Preostalih 55 ispitanika nije lečeno vitaminom D. U narednih 14 dana oko 27 pacijenata je prebačeno na odeljenje intenzivne nege, a 22 je preminulo. Ukupno 43 pacijenta je išlo pravo u smrt ili su prebačeni na odeljenja intenzivne nege, izjavio je profesor Sandro Đanini sa Univerziteta u Padovi.

Na ovaj način su posmatrali, da li uzimanje vitamina D ima uticaja na to koliko pacijenata završi na odeljenju intenzivne nege i koliko njih preživi. Pokazalo se da tretman vitaminom D, kod pacijenata sa više patologija, smanjuje smrtnost i ti pacijenti u manjem broju završavaju na odeljenjima intenzivne nege. Istraživanje pokazuje stvarnu ulogu vitamina D i njegovu efikasnost u lečenju kovida 19, iako još uvek nema dovoljno informacija o tome zašto je to tako.

Povezani sadržaj:  OMILJENO POVRĆE JE SPAS KOD AMBROZIJE: Narodni travar otkrio recepte protiv alergija, a evo za šta još su dobri

Malo se znalo i o tome kako terapija sa holekalciferolom (nativnim vitaminom D) može da ima uticaja na pacijente obolele od kovida 19. Nedavno je i francusko istraživanje pokazalo da bi ta terapija, koju su pacijenti uzimali mesecima pre nego što su se zarazili, mogla da promeni kritičan tok bolesti, te ga učini lakšim.

Istraživanje je pokazalo da su pacijenti koji su imali više oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, hronična opstrukcija pluća, bubrežna insuficijencija, maligni tumori koji nisu u remisiji, dijabetes, hematološke i endokrine bolesti, znatno bolje odgovarali na tretman vitaminom D.

„Kod osoba sa više patologija koje su uzimale holekalciferol značajno je smanjen rizik od smrtnosti i odlaska na odeljenje intenzivne nege i to za 80% u odnosu na osobe koje ga nisu uzimale,“ izjavio je profesor Đanini.

Izvor: RTRS   LekoviteBiljke

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: