SAVJETI PREHRAMBENIH STRUČNJAKA Opasno Po Zdravlje: Ove Namirnice Nikada Ne Bi Smjeli Da Perete Prije Kuhanja

| January 5, 2021 | 00:34 | 264 | 0

Ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću
Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzrokovati širenje bakterija pa i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koje obavezno treba oprati.

Piletina

Pranjem sirove živine kapljično se širi bakterija kampilobakter, navodi Fud Standards agencija iz Velike Britanije.
Naime, prskanjem vode po živini ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odjeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na živina, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rješava visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuhanja očistite višak mesnog soka s površine uz pomoć papirnatih ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Tjestenina
Voda uklanja skrob na tjestenini koji pomaže sa bolje upije sos koji poslužujete uz nju. Stoga se tjestenina ne treba prati nakon kuhanja, uz iznimke tjestenine koju ste skuhali za salatu ili vok.

Povezani sadržaj:  GENIJALAN TRIK – ZASPAT ĆETE ZA 1 MIINUTU

Jaja
U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebala prati prije kuhanja.

Pečurke
Pečurke imaju sunđerastu strukturu, samim tim i veliku moć upijanja, pa ih nikada ne bi trebali namakati ili prati u vodi. Ako vam se čine prljave, oljuštite ih nožem ili obrišite papirnatim ubrusima. Takođe, pečurke je potrebno ljuštiti samo ako je došlo do promjene boje, ali uvijek treba odrezati donji peteljke.

Šta se obavezno mora oprati:
Voće i povrće čiju koru ljuštimo
Ovo se pravilo odnosi nakon ljuštenja, npr. krompira ili luka. Međutim, ako je riječ o namirnici poput limuna, tada ih operite prije konzumiranja. Bakterije s kore prilikom ljuštenja lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Limenke
Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, ali mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.
Orašasti plodovi
Iako stručnjaci često napominju da je važno prati orašaste plodove, ljudi to rijetko rade. Iako su oljušteni, nikada ne znate kako su orašasti plodovi skladišteni i transportirani, a znaju se i prskati kiselinom koja štiti od parazita, a koja može naštetiti ljudskom zdravlju.

Sušeno voće
Ova hrana smatra se jednom od najprljavijih, što se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a fioke u koje se stavlja vrlo se rijetko ili nikada ne peru. Uvijek ga operite ili ostavite da se namače u vodi te ostavite da se osuši par sati. Bit će jednako ukusno, ali puno zdravije.

Povezani sadržaj:  ENDOMETRIOZA: Evo šta svaka žena mora da zna o ovom oboljenu i 5 SIMPTOMA KOJI GA ODAJU!

Pirinač
Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuvanja pirinča u šerpi kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu. Pirinač bi trebali staviti da se namači preko noći, a idući dan isprati pod vodom, pa teko onda kuhati. Tako smanjujete udio toksina u njoj za čak 80 odsto , prenosi Haber

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: