URASTAJU VAM DLAKE? Evo šta ćete uraditi PRIJE BRIJANJA: Riješite se ovog problema zauvijek

| January 14, 2021 | 08:52 | 263 | 0

Urasla dlaka uglavnom je bezazlena pojava, a može se javiti u bilo kom uzrastu nakon puberteta i obično zahvata dijelove tijela sa jačom dlakom poput bikini regije kod žena ili brade i vrata kod muškaraca.

Urasla dlaka može da bude veliki estetski problem, posebno ukoliko se pojave ožiljci ili drugačija prebojenost regije.

Glavni faktori urastanja jesu struktura i smjer rasta dlake, kao i metode njenog uklanjanja. Kovrdžava dlaka ima oštar vrh kada se odsiječe, a ako se to učini blizu kože, lako može prodrijeti nazad kroz kožu i izazvati urastanje.

 

Ukoliko se tokom brijanja koža previše zateže, odsječena dlaka može se povući nazad i nastaviti rast ispod površine kože. Korištenje brijača sa duplom oštricom još je jedan uzrok urastanja, jer prva oštrica povlači dlaku, a druga je siječe, nakon čega se dlaka uvlači ispod kože.

Nažalost, bikini zona naročito je podložna ovom problemu, jer su dlačice ovog dijela prilično oštre i uvijene (urastaju u kožu, što rezultira pojavom bolnih sitnih akni).

Najbolje što možete da učinite jeste da uradite piling kože prije i nakon brijanja.

Tako će folikuli dlake ostati otvoreni i čisti (zbog uklanjanja površinskog sloja izumrlih ćelija, koje zatvaraju pore), a dlačica neće biti blokirana ispod kože.

Dan prije uklanjanja malja, bez obzira na koji način to činite, koristite lufu i sapun, ili piling-gel za tuširanje.

Povezani sadržaj:  JOGURT vs. KISELO MLIJEKO! Gastroenterolog Perišić OBJASNIO RAZLIKU! Jedno je MNOGO ZDRAVIJE!

Nakon depilacije voskom, kada se crvenilo i iritacija kože povuku, utrljajte u kožu sloj preparata (astrigenta) na bazi salicilne kiseline. Završite postupak nanošenjem neke antibakterijske kreme ili masti koja sprječava svrab i infekciju folikula, pise Novi

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: