NAJBOLJA HRANA ZA LJUDE KOJI MNOGO SJEDE

| February 15, 2021 | 01:06 | 225 | 0

Tokom dugog sjedenja pojačava se osjećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak.

Ukoliko zbog posla dobar dio dana provodite u kancelariji, sigurno ste svjesni da dugotrajno sjedenje ostavlja nezdrave posljedice na vaše tijelo.

Tokom dugog sjedenja pojačava se osjećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak. Sve se to može donekle riješiti odgovarajućom hranom.

Ananas

Pored banana, ananas je jedan od najpopularnijih tropskih plodova. U njemu su skrivene mnoge vitalne supstance. Prije svega bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i djeluje antiinflamatorno.

Pored toga, jedan dio ananasa pokriva cjelokupnu dnevnu potrebu za vitaminom C, što će dodatno ojačati vaš imunosni sistem.

Kako jesti ananas: sa piletinom i karijem, u jutarnjem jogurtu ili u mješavini sa bananama ili mangom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je veoma zdravo jer smanjuje upalne procese u tijelu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako ga koristiti: začiniti salatu, kuhana jela, za pečenje ribe ili povrća.

Kurkuma

Poznata po intenzivnoj narančastoj boji kurkuma ima sjajan efekat na cijelo tijelo. Ovaj začin, između ostalog, djeluje na liječi upale i štiti od Alzheimerove bolesti.

Svakog dana trebalo bi pojesti bar malo kurkume ukoliko dugo sjedite na poslu i ne bavite se sportom redovno.

Kako jesti kurkumu: uz palačinke, sa rižom i povrćem, kao začin u kuhanim jelima ili u kolačima.

Povezani sadržaj:  Za nesnosne glavobolje kriv je nedostatak ova dva vitamina!

Bobičasto voće

Možete odabrati jagode, ribizle, borovnice: male vitaminske bombe redovnom upotrebom smanjuju upalne procese u tijelu zahvaljujući flavonoidima koje sadrže.

Pored toga, ovo voće je odlično za varenje, jačanje odbrambenih mehanizama tijela i za ubrzavanje metabolizma.

Avokado

Ova biljka ima najveći procenat masti, ali ga ne treba brisati iz menija. Njegove nezasićene masne kiseline percipiraju mišićne ćelije kao zdrave i one se bore protiv masti oko abdomena.Kako jesti avokado: začinjen solju i biberom, može se napuniti rastopljenom tamnom čokoladom ili uživati u salati.

Masna riba

Losos ili jegulja – ove ribe sadrže masne omega 3 kiseline koje tijelo ne može samo proizvesti. Esencijalne masti su važne za mnoge procese: na primjer, za metabolizam i protiv upala.Kako ih jesti: u sosu od paradajza ili na roštilju.

Orašasti plodovi

Orasi takođe sadrže masne omega 3 kiseline, a bademi sadrže dosta antioksidantnog vitamina E. Prema trenutnim studijama, dovoljno je 60 grama badema dnevno da se zaštitite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Bijeli luk

Bijeli luk regulira nivo šećera i masti u krvi. Pored toga, podstiče varenje, olakšava upalu i trombozu. Da biste osjetili njegove efekte svakodnevno morate jesti jedan češanj.Neprijatan dah može seukloniti čašom mlijeka ili žvakaćom gumom.

hayat

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: