ŠTA DA JEDETE KAD IMATE UPALU PLUĆA: HRANA KOJA POMAŽE OPORAVKU, VRAĆA ENERGIJU, JAČA IMUNITET…

| March 21, 2021 | 23:59 | 4,542 | 0

Upalu pluća možete da prepoznate po ovim simptomima:

Visoka temperatura koju lekovi slabo ili nikako ne obaraju. Disanje je plitko, čovek oseća nedostatak vazduha, ne može duboko da udahne. Puls se ubrzava, krvni pritisak pada. Pojavljuje se pritiskajući bol u grudima. Slabost i pospanost, letargičnost. Dubok kašalj, zeleni ispljuvak.

Najčešće se upala pluća javlja nekoliko dana nakon gripa ili virusa, kada slabost i kašalj rastu. Ponekad se dešava da dođe do upale pluća i bez visoke temperature. To znači da se imuni sistem ne bori protiv infekcije. Ova upala pluća je najopasnija: pacijent umor pripisuje stresu, prekomernom radu, problemima na poslu. Upalu odaje samo bolan kašalj, koji osoba pokušava da priguši čajevima i narodnim lekovima.

U ovim slučajevima je obavezna poseta lekaru koji će odrediti pravilno lečenje.

Kada već znate da je u pitanju upala pluća, evo kako da se hranite da biste povratili snagu i oporavili se brzo i efikasno:

Jedite 5 do 6 obroka dnevno – male porcije. Ne jedite na silu, već se trudite da uživate u hrani. Smanjite količinu soli da ne bi došlo do oticanja, te da se tečnost iz pluća lakše ukloni. Povrće i meso kuvajte na pari ili u sopstvenom soku. Veoma je važno sačuvati hranljive sastojke i vlakna.

Povezani sadržaj:  Mori Li Vas KISELINA U Želucu? Evo Kako Je Efikasno 0TKLONITI!

Jedite lagane supe i čorbe pune svežeg povrća, pravite smutije od voća sa dodatkom oraha. Jedite nemasno meso i ribu. Pijte jogurt ili kefir koji će izbrisati negativno delovanje antibiotika. Nemojte da pijete alkohol ili energetska pića. Nikako nemojte da jedete slatkiše, dimljeno meso, pite i testa.

Pijte puno čiste vode sobne temperature. Pijte čajeve od kamilice, lipe, lišća maline i td. Da biste sprečili zatvor izazvan antibioticima, pravite sebi kompot od šljiva. Odmarajte što više…

Izvor: stil.kurir.rs

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: