SVEMOGUĆI ŠIPAK: JAČA SRCE I KRV, SMANJUJE ŠEĆER U KRVI. UKOLIKO SE KORISTI NA PRAVI NAČIN.

| March 27, 2021 | 14:41 | 732 | 0

Čaj od šipka je biljni čaj koji se pravi od pseudo-plodova biljke ruže. Ima nježan, cvjetni okus koji je pomalo sladak, s izrazitim trnovitim okusom. Nalazi se odmah ispod latica ruže, bokovi ruže su mali, okrugli i obično crveni ili narančasti.

Postoji nekoliko stotina vrsta biljaka ruža, premda su se istraživanja na bokovima ruža usredotočila na pseudo-plodove biljke Rosa canina (1). Kukovi ruža povezani su s brojnim blagodatima, uključujući poboljšani imunitet, zdravlje srca, gubitak kilograma i starenje kože.

Evo 8 zdravstvenih prednosti pijenja čaja od šipka:

Čaj od šipka

Sadržaj 1. Bogat antioksidansima; 2. Može podržati zdrav imunološki sustav; 3. Može zaštititi od srčanih bolesti; 4. Može pomoći mršavljenju; 5. Može zaštititi od dijabetesa tipa 2; 6. Može smanjiti upalu i bol; 7. Može se boriti protiv starenja kože; 8. Lako za kuhanje kod kuće. Mjere opreza, Dno crta.

1. Bogat antioksidansima

Antioksidanti su tvari koje štite ili smanjuju oštećenje stanica uzrokovano molekulama koje nazivamo slobodni radikali. Konzumiranje hrane i pića bogatih antioksidansima može zaštititi od kroničnih stanja poput bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2 (2).

U istraživanju o sadržaju antioksidanata u šest voćnih ekstrakata utvrđeno je da šipak ima najveću antioksidacijsku sposobnost (3). Konkretnije, otkriveno je da sadrži visoku razinu polifenola, karotenoida i vitamina C i E, a svi oni imaju snažna antioksidacijska svojstva (1, 4).

Količine ovih antioksidanata u borovima ruže mogu se uvelike razlikovati, ovisno o biljnoj vrsti, vremenu berbe i visini na kojoj je biljka uzgajana (4, 5). Zanimljivo je da biljke s veće nadmorske visine imaju višu razinu antioksidanata (4).

Uz to, istraživanje pokazuje da sušeni kukovi ruže mogu ponuditi manje antioksidansa od svježih sorti (6). Kako se čaj od šipkavice može napraviti s bilo kojim drugim, možete dobiti više antioksidanata koristeći svježe bokove ruža umjesto osušenih ili vrećica čaja.

2. Može podržati zdrav imunološki sustav

Jedna od najimpresivnijih prednosti ruža bokova je njihova visoka koncentracija vitamina C. Iako se točna količina razlikuje od biljke, pokazalo se da bokovi ruža imaju najveći udio vitamina C u voću i povrću (1, 4).

Vitamin C ima mnogo bitnih uloga u vašem imunološkom sustavu, uključujući (7, 8, 9, 10):

stimulirajući proizvodnju bijelih krvnih stanica zvanih limfociti, koji štite vaše tijelo od infekcije, pojačavanje funkcije limfocita, pomažu u održavanju zaštitne barijere kože protiv patogena izvana.

Osim vitamina C, bokovi ruže sadrže visoku razinu polifenola te vitamina A i E, što svi pomažu u jačanju i zaštiti vašeg imunološkog sustava (11, 12, 13, 14).Iako neka istraživanja na životinjama sugeriraju da nadopunjavanje koncentriranim ekstraktom šipak može poboljšati imunološku funkciju, nedostaje istraživanje kod ljudi (10).

3. Može zaštititi od srčanih bolesti

Čaj od širokine zbog velike koncentracije antioksidanata može imati koristi za zdravlje srca. Studije sugeriraju vezu između unosa vitamina C i rizika od srčanih bolesti. Jedno pregledom od 13 studija utvrđeno je da je dodavanje najmanje 500 mg vitamina C dnevno povezano sa značajnim smanjenjem LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida u krvi, dva faktora rizika za bolesti srca (15).

Osim toga, promatračke studije povezivale su nedovoljan unos vitamina C s povećanim rizikom od umiranja od srčanih bolesti (16). Bokovi ruža također su visoki u flavonoidima. Pokazalo se da ovi antioksidanti smanjuju krvni tlak kod osoba s povišenom razinom i poboljšavaju dotok krvi u srce (17).

Istraživanje od 6 tjedana kod 31 odrasle osobe s pretilošću utvrdilo je da su oni koji su konzumirali piće koje sadrži 40 grama praška od šipurka dnevno značajno poboljšali razinu krvnog tlaka i LDL (lošeg) kolesterola u usporedbi s kontrolnom skupinom (18). Međutim, istraživači sugeriraju da su ovi blagotvorni učinci dijelom posljedica visokog sadržaja vlakana u prahu, kojeg nema u čaju od šipka.

Povezani sadržaj:  OVO VOĆE SMO SVI JELI KAO MALI, A SKORO NIKO NE ZNA KAKO SE ZOVE: Jača bubrege, čisti jetru, poboljšava krvnu sliku!

4. Može pomoći mršavljenju

Istraživanja pokazuju da čaj od šipka može pomoći u gubitku kilograma. Istraživanja pokazuju da bokovi ruže iz biljke Rosa canina sadrže antioksidans zvan tilirosid, koji može imati svojstva sagorijevanja masti.

U 8-tjednom istraživanju na miševima sklonim pretilosti, oni koji su bili na dijeti s visokim udjelom masnoće koja su sadržavala 1% ekstrakta ružine borovnice dobivali su znatno manju tjelesnu težinu i masnoću u stomaku u odnosu na životinje koje nisu dobile dodatak (19).

Istraživanja na ljudima pokazuju slične rezultate. U ispitivanju od 12 tjedana kod 32 odrasle osobe s viškom kilograma, uzimajući 100 mg ekstrakta šipka dnevno značajno je smanjila tjelesnu težinu i masti u stomaku, u usporedbi s placebo skupinom (20).

Međutim, trenutna su istraživanja ograničena na učinke koncentriranog ekstrakta šipak – a ne čaja. Potrebno je više ljudskih studija da bi se procijenio odnos između čaja od šipka i gubitka kilograma.

5. Može zaštititi od dijabetesa tipa 2

Iako je točan mehanizam nejasan, neka istraživanja sugeriraju da bokovi ruža mogu zaštititi od dijabetesa tipa 2. U studiji na miševima na dijeti s visokim udjelom masnoće, dodatak prahu šipak u razdoblju od 10 do 20 tjedana značajno je smanjio razinu šećera u krvi, razinu inzulina na glasu i rast masnih stanica u jetri – tri čimbenika rizika za dijabetes tipa 2 (21).

U drugoj studiji, ekstrakt ružinog šipka značajno je smanjio razinu šećera u krvi na glavi kod štakora s dijabetesom (22).
Međutim, u istraživanju kod odraslih osoba s pretilošću, dodavanje praha matičnjaka dnevno nije imalo značajnih učinaka na razinu glukoze na gladovanje ili osjetljivost na inzulin. Ovi se rezultati primjenjuju na ljude sa zdravom i oslabljenom razinom šećera u krvi (20). Kao i kod gubitka kilograma, trenutno je istraživanje ograničeno na ekstrakt ružinog šipka, a potrebno je i više studija o odnosu čaja od šipka i šećerne bolesti tipa 2.

6. Može smanjiti upalu i bol

Čaj od šipkavice širok je u spojevima s protuupalnim učinkom, uključujući polifenole i galaktolipide (1, 23). Galaktolipidi su glavne vrste masti u staničnim membranama. Nedavno su proučena njihova snažna protuupalna svojstva i potencijal za smanjenje boli u zglobovima (1, 24).

U pregledu tri studije, dodatak šipak znatno je smanjio bolove u zglobovima kod osoba s osteoartritisom. Nadalje, kod onih koji su primali šipur je dvostruko vjerojatnije da će poboljšati razinu boli u usporedbi s placebo skupinom (24).

Drugo četveromjesečno istraživanje kod 4 osoba s osteoartritisom ustanovilo je da oni koji su dodavali 100 grama ekstrakta šipurka dnevno doživljavaju znatno manje boli i povećanu pokretljivost kuka, u usporedbi s kontrolnom skupinom (25).

Zapravo, 65% sudionika u grupi sa šipkom (lavenship) izvijestilo je o smanjenju boli (25). Također je sugerirano da ekstrakt ružinog šipka pomaže reumatoidnom artritisu, iako su istraživanja ograničena, a nedostaju kvalitetne studije na ljudima (1). Imajte na umu da su se istraživanja o anti-upalnim prednostima bokova ruža usredotočila na koncentrirani ekstrakt, a ne na čaj.

7. Može se boriti protiv starenja kože

Kolagen je najzastupljeniji protein u vašem tijelu i odgovoran je za pružanje elastičnosti vašoj koži. Pokazalo se da vitamin C potiče sintezu kolagena i štiti stanice kože od oštećenja od sunca, a oba mogu pomoći u održavanju izgleda kože čvršćom i mladenačkijom. Kako je čaj od šipurka bogato ovim vitaminom, konzumiranje tog pića može koristiti vašoj koži (26).

Povezani sadržaj:  KAKO ZA 2 NEDELJE OJAČATI ZGLOBOVE! Ovas je rješenje.

Uz to, čaj od šipurka sadrži karotenoid astaksantin koji može imati efekte protiv starenja jer pomaže u sprječavanju raspada kolagena (27, 28). Ostali karotenoidi u čaju od šipka mogu imati koristi i za zdravlje kože. Posebno se zna da vitamin A i likopen štite stanice kože od oštećenja od sunca (28).

Osamtjedno istraživanje provedeno na 8 osobe pokazalo je da oni koji su konzumirali 34 grama praha šipka dnevno doživljavaju manje bore od vrana na nogama, kao i poboljšanu vlažnost i elastičnost kože (27). Međutim, nejasno je hoće li ispijanje čaja od šipka jednako utjecati na zdravlje kože (27).

8. Lako za kuhanje kod kuće

Čaj od šipovice ima pikantan okus sličan okusu zelene jabuke i može se napraviti od pseudo-plodova bilo koje biljke ruža. Ipak, preporučuje se izbjegavanje upotrebe borova ruže iz biljke koja je prskana pesticidom koji nije označen kao siguran za ljudsku upotrebu.

Bokovi ruža izgledaju poput minijaturnih crvenih ili narančastih jabuka, a nalaze se odmah ispod cvjetnih latica ruža. Svježi bokovi ruža mogu se koristiti za čaj tako što ćete ih prvo dobro isprati kako biste uklonili nečistoću i nečistoće.

Zatim stavite 4–8 bokova ruže u šalicu (240 ml) kuhane vode. Ostavite da čaj odstoji 10-15 minuta, a zatim uklonite plodove. Mogu se koristiti i osušeni kukovi ruže. Možete sušiti svježe borovice ruža ili kupiti prethodno osušeni čaj od šipurka.

Da biste ga skuhali, stavite 1-2 žličice osušenih bokova ruže u infuzer i potopite ga u šalicu (240 ml) kuhane vode. Pazite 10–15 minuta, a zatim uklonite infuzer. Ako vam se čaj previše trpi, pokušajte dodati zaslađivač poput meda kako biste uravnotežili aromu. Čaj od šipka je ukusan i svježe kuhani i ledeni.

Mjere opreza

Za čaj od šipka nije dokazano da uzrokuje ozbiljne nuspojave kod većine zdravih odraslih osoba. Međutim, određeni pojedinci trebali bi izbjegavati čaj od rose. Na primjer, sigurnost i djelotvornost čaja od šipka nije proučena kod žena koje su trudne ili doje. Najbolje je razgovarati s pružateljem zdravstvene zaštite prije isprobavanja ovog čaja ako ste trudni ili dojite.

Uz to, čaj od šipurka može povećati rizik od bubrežnih kamenaca kod nekih pojedinaca zbog visoke razine vitamina C (29). Konačno, ako trenutno uzimate litij – lijek koji se koristi za liječenje psihijatrijskih poremećaja – preporučuje se izbjegavanje čaja od šipka, jer njegov diuretski učinak može povećati koncentraciju litija u vašem tijelu, uzrokujući ozbiljne nuspojave (30).

Dno crta

Čaj od šipak je biljni čaj koji se pravi od pseudo-plodova biljaka ruže. Ima blagi cvjetni okus s izraženom upornošću. Osim što ga je lako napraviti kod kuće, ima i brojne potencijalne prednosti.

Čaj od ružinog čaja zbog visokih razina antioksidanata može ojačati vaš imunološki sustav, pomoći u mršavljenju, smanjiti bol u zglobovima, podržati kožu zdravog izgleda i zaštititi od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Međutim, dokazi o mnogim od ovih blagodati ograničeni su na studije o ekstraktu ružinog šipka, a nejasno je koliko čaja od šipka morate popiti da biste doživjeli ove učinke. Bez obzira na to, ovaj ukusni napitak može dodati slatku aromu vašoj prehrani – bez obzira da li ga kupite osušenu ili je učinite svježom.

Izvor: prirucnik.hr

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: