8 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI KESTENA: EVO KAKO VAM MOŽE POMOĆI I I ZBOG ČEGA BI GA TREBALI ČESTO JESTI!

| April 10, 2021 | 22:54 | 190 | 0

Sezona kestena je otvorena! Naizgled, kesten ne ostavlja dojam namirnice koja ima velike zdravstvene prednosti. Ovaj jesenski šumski plod poboljšava zdravlje probavnog trakta, jača kosti, pogoduje dijabetičarima, štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava, jača imunološki sustav, snižava krvni tlaki sprečava kronične bolesti.

Kesteni su jestivi orašasti plodovi koji rastu na stablu. Iako postoji mnogo različitih vrsta kestena, većina ih posjeduje slične kvalitete i prehrambene koristi. Najpopularniji način pripreme kestena je suho pečenje, a za njima ne zaostaju ni kandirani, kuhani, pire od kestena ni kestenovo brašno. Kesteni sadrže visoku dozu dijetalnih vlakana, minerala, dobrih masti, vitamina, hranjivih tvari, antioksidativnih spojeva i drugih važnih sastojaka koji čine zdravu prehranu.

Sprječava dijabetes

Mnogi nisu svjesni da vlakna iz namirnica mogu imati značajnu ulogu u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima smatra se niskog glikemijskog indeksa što znači da razina šećer u krvi ne raste.

Potiče imunološki sustav

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva čini kestene idealnom namirnicom za jačanje imuniteta.

Povećava gustoću kostiju

Bakar i magnezij su izuzetno važni za razvoj i zdravlje kostiju. Uz ove minerale možete spriječiti ili usporiti mnoge poremećaje povezane sa starenjem, poput osteoporoze.

Pomažu kod probavnih problema

Kesteni su snažni saveznici u svakoj gastrointestinalnoj borbi. Dijetna vlakna stimuliraju rad crijeva, sprječavaju upale i smanjuju nelagodu. Dijetalna vlakna također mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

Povezani sadržaj:  Novi tretman za regeneraciju jetre: Nada za pacijente nakon velikih operacija

Poboljšavaju funkcije mozga

Kesteni su bogati i vitaminom B koji potiče neurološki razvoj i funkciju mozga. Kalij koji se nalazi u kestenima može povećati protok krvi u mozak i potaknuti zdravlje živčanog sustava, čime se povećavaju koncentracija i pamćenje.

Sprječavaju kronične bolesti

Kronične bolesti svih vrsta uzrokovane su otpuštanjem slobodnih radikala. To može uzrokovati mutiranje zdravih stanica što rezultira rakom, oksidativnim stresom i brojnim kroničnim oboljenjima.

Kontroliraju krvni tlak

Kalij, koji se nalazi u kestenima, kontrolira kretanje vode unutar tijela. Također povećava protok krvi i oslobađa napetost stisnutih krvnih žila što rezultira smanjenjem krvnog tlaka. Ovo je odlična prevencija srčanog i moždanog udara.

Poboljšavaju zdravlje srca

Dobre masti iz kestena pomažu uravnotežiti kolesterol, smanjuju upalne procese u tijelu, smanjuju rizik od ateroskleroze i krvnih ugrušaka. To smanjuje rizik od moždanog udara, srčanog udara i koronarnih bolesti srca.

Izvor: centarzdravlja.hr

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: