Čaj za hormonsku ravnotežu .Veoma bitna namirnica u prehrani.

| April 8, 2021 | 00:01 | 1,093 | 0

Hormonska ravnoteža složeno je pitanje kojemu se ne može pristupiti isključivo s područja prehrane. Ipak, za sada je poznato da neke namirnice i napitci zaista imaju izraženiji učinak na razinu pojedinih hormona u organizmu.

U ovom će članku biti riječi o čajevima koji mogu poslužiti kao pomoć pri održavanju i uspostavljanju hormonske ravnoteže. Čajevi su se prvenstveno pokazali korisnima kod određenih hormonskih poremećaja, poput sindroma policističnih jajnika.

Hormoni i hormonska ravnoteža
Općenito, hormoni su molekule koje u organizmu imaju ulogu glasnika. Hormone proizvode žlijezde. Oni putujući krvotokom po cijelome tijelu daju pojedinim stanicama upute da nešto učine.

Primjerice, adrenalin koji se luči u nadbubrežnoj žlijezdi potiče povećanje krvnoga tlaka te ubrzanje disanja i otkucaja srca, dok su estrogen i progesteron zaduženi za regulaciju menstrualnog ciklusa.

Stresan način života, starenje i sve izraženija izloženost sastojcima iz okoliša koji imaju hormonski učinak u organizmu utječu na razinu hormona u tijelu. To može dovesti do takozvane hormonske neravnoteže – nedostatka ili viška pojedinog hormona.

Kao što možete pretpostaviti, hormonska neravnoteža otežava svakodnevno funkcioniranje. Ipak, prilikom dijagnostike i tretiranja hormonske neravnoteže ne treba posezati za čudotvornim tretmanima s velikim obećanjima, već se prvenstveno obratiti stručnjacima, tj. endokrinolozima.

Pokušaj liječenja samo-dijagnosticiranih oblika hormonske neravnoteže mogu dovesti do komplikacija ako se ne otkrije pravi uzrok prisutnih simptoma. Primjerice, adrenalni umor koji se povezuje s intenzivnim stresom nije klasificiran kao bolest, ali njegovi simptomi mogu ukazati na neka druga bolesna stanja ili probleme u načinu života koje je potrebno promijeniti.

Kada se govori o hormonskoj ravnoteži, osjetljivija je ravnoteža spolnih hormona i kortikosteroida (npr. kortizol) jer su oni prisutni u najnižoj količini. Također, za sada se čini da je hormonska neravnoteža učestalija među ženama, osobito s obzirom na sve veću prisutnost sindroma policističnih jajnika.

Čajevi za hormonsku ravnotežu
Iako su čajevi za hormonsku ravnotežu još uvijek nedovoljno istraženo područje, dobro je poznato da određeni čajevi mogu djelovati na smanjenje ili povećanje razine pojedinih hormona. Najviše je istražen potencijal korištenja čajeva kao pomoćne terapije (uz propisanu terapiju od strane liječnika) sindroma policističnih jajnika i hirzutizma, tj. dlakavosti kod žena.

Važno je naglasiti da biljni čajevi mogu biti izvor brojnih bioaktivnih spojeva s čijim unosom ne treba pretjerivati. Općenito se preporučuje unositi čajeve s izraženim biološkim učincima umjereno, što znači 1 – 3 šalice dnevno, i to ne dugo u kontinuitetu.

Povezani sadržaj:  HLJEB ZA 10 MINUTA. Nema pećnice. Ovo je najukusnija stvar koju sam ikada jeo. Svako to može

Čaj se obično priprema namakanjem 1 čajne žličice sušenog pripravka ili jedne filter vrećice čaja u 250 – 300 mL proključale vode, prosječno u trajanju od 5 ili više minuta.

Čaj od sladića
Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) je biljka koja se uobičajeno koristi u proizvodnji slatkiša i zaslađenih napitaka. Korijen sladića zbog prisutnosti spojeva koji djeluju kao ženski spolni hormon estrogen ima učinak na hormonsku ravnotežu.

Korijen sladića, poput soje, sadrži izoflavone. Oni su fitoestrogeni, što znači da se u organizmu ponašaju kao estrogen pa mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Osim toga, pokazalo se da sladić utječe na razinu muškog spolnog hormona, testosterona.

Istraživanja koja su ispitivala učinak unosa različitih pripravaka korijena sladića pokazala su da sladić ima potencijal korištenja kao pomoćna terapija kod sindroma policističnih jajnika i dlakavosti kod žena (hirzutizam).

Međutim, za sada nije istražen učinak unosa čaja. Zbog slabije topljivosti izoflavona u vodi moguće je da je učinak čaja od korijena sladića slabiji u odnosu na ispitivane biljne pripravke.

Iako korijen sladića može pomoći u regulaciji hormonske ravnoteže u pojedinim slučajevima, istraživanja na pokusnim miševima pokazala su da dugoročan unos sladića može dovesti do neplodnosti, i to zbog smanjenja proizvodnje estrogena u jajnicima.

Dakle, prije svakodnevne primjene čaja od korijena sladića tijekom dužeg perioda treba uzeti u obzir njegove prednosti kao i potencijalne rizike.

Zeleni čaj
Zeleni čaj (lat. Camellia sinensis) osobito je popularan napitak zbog svojih povoljnih učinaka u organizmu.

Zbog toga što sadrži antioksidanse, među kojima se ističe kemijski spoj pod nazivom epigalokatehin galat, zeleni čaj smanjuje rizik od pojave šećerne bolesti. Zeleni čaj djeluje na hormonsku ravnotežu inzulina – povećava osjetljivost na inzulin i smanjuje razinu inzulina u krvi.

Osim toga, moguće je da zeleni čaj sprječava pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron čime se smanjuje rizik od hiperplazije prostate, pojave akni i ćelavosti. Ipak, ovaj učinak još nije do kraja ispitan i razjašnjen.

Čaj od paprene metvice
Čaj od paprene metvice (lat. Mentha x piperita) tradicionalno se koristi na Srednjem istoku u tretiranju dlakavosti kod žena.

Povezani sadržaj:  RUSI GA STALNO PIJU - ČUDO JE ZA PLUĆA: Domaći "lijek" od 4 sastojka čisti bronhije od sluzi i zaustavlja PUŠAČKI KAŠALJ

Istraživanje objavljeno 2007. godine u časopisu Phytoterapy Research pokazalo je da unos čaja od paprene metvice dva puta dnevno tijekom pet dana prvog dijela (folikularne faze) menstrualnog ciklusa smanjuje razinu testosterona. Znanstvenici su u istraživanju istaknuli da bi se čaj od metvice kod nekih mogao koristiti kao pomoćna terapija sindroma policističnih jajnika i hirzutizma.

U drugom istraživanju, unos 2 šalice čaja paprene metvice tijekom 30 dana također se pokazao djelotvornim u smanjivanju razine muških spolnih hormona (androgena).

Za sada je učinak čaja od paprene metvice na hormonsku ravnotežu ispitan samo među ženama koje boluju od sindroma policističnih jajnika. Učinak kod muškaraca i u drugim stanjima hormonske neravnoteže još uvijek nije razjašnjen.

Čaj od matičnjaka
Matičnjak (lat. Melissa officinalis L.) se uobičajeno koristi za smirenje i suzbijanje nesanice. Osim toga, čaj od matičnjaka djeluje i na hormonsku ravnotežu.

Čaj od matičnjaka pokazao se uspješnim u smanjivanju bolova tijekom menstrualnog krvarenja i predmenstrualnog sindroma. Uz to, iransko istraživanje provedeno među 89 žena pokazalo je da unos vodenog ekstrakta matičnjaka (500 mg) dva puta dnevno tijekom četiri tjedna pomaže u ublažavanju seksualne disfunkcije kod žena. Još uvijek nije poznato može li pomoći u impotenciji kod muškaraca.

Osim učinka na spolne hormone, čaj od matičnjaka djeluje i na hormone štitnjače, tj. na njihovu funkciju i količinu. Matičnjak može smanjiti razinu TSH i povećati razinu hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4).

Čaj od matičnjaka ne preporučuje se osobama koje koriste terapiju hormonima štitnjače, a s posebnim oprezom ga trebaju unositi osobe s bolestima štitnjače, osobito hipertireozom.

Čaj od mažurana
Čaj od mažurana (lat. Origanum majorana) također se već dugo vremena koristi u sklopu tradicionalne medicine za uspostavljanje hormonske ravnoteže i regulaciju menstrualnog ciklusa.

Unos dvije šalice čaja od mažurana dnevno tijekom barem mjesec dana pokazao se korisnim u poboljšanju osjetljivosti na inzulin i smanjivanju razine muških spolnih hormona kod žena sa sindromom policističnih jajnika, od kojega boluje prosječno 12% žena reproduktivne dobi.

Pretpostavlja se da su za povoljan učinak zadužene ružmarinska kiselina i luteolin.

Izvor: KreniZdravo

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: