Često Mokrite Noću? To Može Biti Znak Nekih Od Ovih Zdravstvenih Problema

| April 13, 2021 | 22:05 | 965 | 0

Ako se ponekad probudite noću i imate potrebu mokriti, to je posve normalno. Možda ste popili previše tekućine i mjehur je pun pa vam signalizira da ga treba isprazniti. Međutim, ako vam se to događa često, možda je posrijedi neki zdravstveni problem.

Učestalo mokrenje noću ili nokturija obično se definira kao ustajanje barem jednom noću da se pomokrite. Ako se to događa često, odnosno više od dva ili više puta, vrijeme je da se obratite liječniku.

“Učestalo noćno mokrenje postaje problem kad doživljavate dnevni umor kao rezultat prekinutog sna”, kaže profesor urologije na Sveučilištu Columbia Matthew Rutman.

Nokturija se obično događa zbog toga što vaš mjehur teško zadržava urin ili noću stvarate više urina nego danju.

Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih se noću javlja potreba za mokrenjem.

Visok krvni tlak
Prema studiji iz 2019. godine, predstavljenoj na godišnjem znanstvenom sastanku Japanskog cirkulacijskog društva, ljudi koji su se noću probudili barem jednom da bi otišli na WC imali su 40 posto veću šansu da imaju povišen krvni tlak.

Naravno, to ne mora biti uzrok pa je najbolje izmjeriti tlak i provjeriti je li povišen ili u granicama normale. To je posebno važno ako imate rizik od hipertenzije, a neki od čimbenika koji je uzrokuju su dijabetes, jedenje previše natrija i premalo kalija, fizička neaktivnost, višak kilograma, pušenje, obiteljska anamneza hipertenzije i povećano pijenje alkohola.

Povezani sadržaj:  LIJENA CRIJEVA, SALO OKO STRUKA: NAPITAK KOJI MOMENTALNO IZBACUJE NEČISTOĆE IZ TIJELA (RECEPT)

Problemi sa spavanjem
Što se više budite, to su veće šanse da ćete ustajati i odlaziti na WC. Dakle, možda vas uopće ne budi poriv za mokrenjem, nego problemi sa spavanjem, tvrdi dr. Rutman.

Problemi sa spavanjem uključuju apneju, stanje pri kojem u snu prestajete disati. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da se liječenjem apneje liječi i nokturija, piše Men’s Health.

Loše navike pijenja
Alkohol je diuretik, povećava proizvodnju mokraće, pa bi kasnovečernje pijenje moglo dovesti do pretjeranog mokrenja noću. Pijenje previše tekućine u večernjim satima, bez obzira na vrstu, također može uzrokovati nokturiju.

Savjet liječnika je ne konzumirati napitke dva do četiri sata prije spavanja, a posebno izbjegavati alkohol.

Određeni lijekovi
Neki lijekovi koji liječe edeme i povišen krvni tlak također su diuretici. Ako vas muči često mokrenje noću, uzmite ih šest ili više sati prije spavanja. U slučaju da uzimate neki drugi lijek, provjerite je li učestalo mokrenje na popisu mogućih nuspojava.

Neliječeni dijabetes
Kad imate dijabetes, moguće je da češće mokrite, ističe urolog dr. Jason M. Phillips.

“Ako sumnjate na dijabetes, možete napraviti test mokraće, koji mjeri nekoliko stvari, uključujući glukozu”, tvrdi liječnik.

Povećana prostata
Kako muškarci stare, njihova prostata može se uvećati i dosegnuti veličinu oraha. To može biti posljedica promjene razine hormona, uključujući proizvodnju testosterona ili nakupljanje dihidrotestosterona.

Povezani sadržaj:  SOK OD KOPRIVE NA FENOMENALNE NAČINE PREPORAĐA ORGANIZAM

Povećana prostata može raditi pritisak na mjehur, zbog čega mislite da se trebate isprazniti češće nego inače, kaže dr. Phillips.

Prostata veća od uobičajene može uzrokovati i druge urinarne simptome, kao što su problem s pokretanjem ili zaustavljanjem protoka, slab mlaz ili osjećaj da mjehur nije prazan nakon pražnjenja.

Infekcija mjehura
Infekcija mjehura problem je koji pogađa pripadnike oba spola, posebno one muškarce koji imaju povećanu prostatu, bubrežne kamence ili suženu uretru zbog spolno prenosivih bolesti ili ozljeda. Znakovi infekcije, osim učestalog mokrenja, su peckanje, vrućica i krvava ili mutna mokraća.

Izvor: Index

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: