ĐUMBIR KAO LIJEK – KOJE SU NJEGOVE ZDRAVSTENE PREDNOSTI I ZA ŠTA JE SVE ODLIČAN

| April 17, 2021 | 10:10 | 273 | 0

Đumbirom do zdravlja

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je korijen porijeklom iz Indije. Izgleda kao šaka s nepravilnim prstima. U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina. Danas se uzgaja ne samo u Japanu i Indiji, već i u Americi. Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola – uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa.

Liječenje uz pomoć đumbira

Đumbir je vrlo ljekovit. Uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove. Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala. Upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena.

Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. S đumbirovim oblozima možete obložiti cijelo tijelo ili se kupati u kadi s đumbirovom vodom radi opuštanja cijelog organizma i eliminacije toksina.

Terapija oblozima od đumbira

Terapija đumbirom i oblozima od đumbira potiče razgradnju očvrslih naslaga masnoća, bjelančevina i minerala. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta. Poboljšava krvotok i protok energije, otklanja otrove i toksine.

Priprema

Stavite 50 grama đumbirovog praha u vrećicu, koja mora biti od pamučnog poroznog platna. U 5-litarskom loncu prokuhajte tri litre vode. Skinite poklopac i pustite da kroz paru izađe sav klor.

Ubacite vrećicu s đumbirom i kuhajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite s vatre i drvenom kuhačom nekoliko puta udarite po vrećici, dok iz nje ne izađe đumbirov sok i ne dobijete vodu blijedo žute boje. U đumbirovoj vodi potopite tri ručnika i ostavite ih u lavoru da se malo ohlade. Zatim napola iscijedite ručnike i nanesite ih na mjesta namijenjena terapiji.

Redoslijed terapije

Prva tri dana s ručnicima namočenima u đumbirovu vodu trljajte refleksne zona tabana lijeve i desne noge te koljena. Četvrtog, petog i šestog dana stavljajte obloge po cijelom tijelu, a naročito na bolna mjesta

Povezani sadržaj:  POJEDITE JAJE I ZNAT ĆETE DA LI IMATE PROBLEM SA ŽUČNOM KESOM! Doktor opisao simptome koje je imao – IZAZIVAJU OGROMAN BOL

Ujutro prije tuširanja energično trljajte cijelo tijelo ručnikom namočenim u đumbirovu vodu, što djeluje vrlo stimulativno na čitav organizam. Taj postupak poboljšava protok energije i disanja pa ga prakticirajte svakodnevno tijekom 16 ili 24 dana. Svake večeri perite noge u đumbirovoj vodi, jer je to povoljno za san.

Đumbir djeluje višestruko:

analgetički: ublažava bolove, sedativno: smiruje i smanjuje razdražljivost, diuretički: pospješuje mokrenje i odstranjuje suvišnu vodu, antimikrobno: uništava patogene mikroorganizme, antiupalno: smanjuje upale i bolove uzrokovane artritisom.

Najbolje sredstvo protiv mučnine

Đumbirov korijen, ili točnije podanak, već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije za bolju probavu i protiv mučnine. To je sredstvo za kojim biste prvo trebali posegnuti ako vam je mučno.

Djeluje prvenstveno na probavni sustav, a ne na mozak. Zato ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova.

Da đumbir liječi mučninu svih vrsta potvrđuju stoljeća njegove upotrebe, kontrolirane znanstvene studije te oduševljenje ljudi koji su ga iskušali. Njemačka vladina Komisija E odobrila je đumbir kao lijek protiv mučnine u vožnji i kao sredstvo za olakšavanje probave.

Pionirske studije, koje je u britanskom medicinskom časopisu The Lancet 1982. objavio američki psiholog Daniel Mowrey, dale su djelovanju đumbira na mučninu znanstvenu vjerodostojnost.

Mowrey je otkrio da je ispitanicima posjednutim u rotirajuću sjedalicu bilo manje zlo ako su prethodno uzeli 1000 miligrama (dvije kapsule) đumbira u prahu. Đumbir je bio učinkovitiji od Dramamina i placeba.

Test na 80 danskih mornaričkih kadeta pokazao je da su oni koji su pola sata prije isplovljavanja na uzburkano more uzeli kapsule đumbira bili manje pogođeni morskom bolešću od onih koji su uzeli placebo. Đumbir je smanjio povraćanje za 72%, a zaštita je trajala oko četiri sata.

Povezani sadržaj:  DR PERIŠIĆ OTKRIO KOJA ZIMNICA JE ŠTETNA: Mnogi se dave u njoj, a puna je hemikalija – ALARMANTNO UPOZORENJE

Protiv jutarnje mučnine u trudnoći

Neki zdravstvenici preporučuju đumbir protiv jutarnje mučnine za vrijeme rane trudnoće. Kontrolirana njemačka studija na 27 žena otkrila je da je đumbir učinkovit kod 70 posto ispitanica koje trpe od stanja hyperemesis gravidarum, teškog oblika mučnine i povraćanja povezanog s trudnoćom.

Uzimanje 250 miligrama đumbirovog korijena u prahu u kapsulama četiri puta dnevno ublažilo je mučnine i smanjilo broj napada povraćanja kod rane trudnoće.

Dr. Stephen Fulder, britanski stručnjak za biljne lijekove, nakon pomnog i opsežnog pregleda medicinske literature, 1996. je proglasio “uobičajene doze” đumbira “potpuno sigurnima za upotrebu u trudnoći”. Unatoč tome, trudnice bi se uvijek trebale posavjetovati s liječnikom prije što nego počnu uzimati bilo koje ljekovito sredstvo, uključujući đumbir.

Koliko je đumbir siguran

Đumbir se stoljećima pouzdano koristi kao hrana i lijek. Niti u jednom ispitivanju na ljudima nije zabilježen nikakav nepovoljan učinak đumbira, a u medicinskoj literaturi nema podataka o njegovoj toksičnosti.

U studijama na životinjama, đumbir nije bio toksičan čak ni u vrlo velikim dozama. Zbog toga je Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) označila đumbir općenito sigurnim za upotrebu.

Međutim, istraživanja pokazuju da đumbir razrjeđuje krv, zbog toga ako uzimate sredstva protiv zgrušavanja krvi trebate biti oprezni pri uzimanju većih količina đumbira. Ako ste trudni, koristite đumbir za jutarnju mučninu samo na savjet liječnika i ne uzimajte više od 1000 mg dnevno, što je doza koja se pokazala sigurnom u istraživanjima.

Sastav 100 grama jestivog dijela korijena đumbira

Voda 81,7 g; Kalorije 69; Bjelančevine 1,7 g; Ugljikohidrati 15,1 g; Masnoća 0,7 g; Vlaknasta tvar 2 g; Kalcij 18 mg; Fosfor 27 mg; Željezo 0,5 mg; Natrij 13 mg; Kalij 415 mg; Vitamin C 3 mg; Tiamin 0,02 mg; Riboflavin 0,03 mg; Niacin 0,7 mg.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: