Kako Rusi liječe bronhitis?

| April 7, 2021 | 20:12 | 378 | 0

Zimsko doba, česte promjene vremena i velike temperaturne razlike kojima smo izloženi u posljednje vrijeme su dušu dali za obolijevanje od upale bronhija – bronhitisa.

Bronhitis izazivaju virusi, bakterije, fizički i kemijski faktori (suh, hladan zrak, vrući zrak, smog i si). Pušenje, prehlada, začepljen nos i disanje na usta, deformacija grudnog koša, kronične bolesti dodatno će “olakšati” dobijanje bronhitisa. Po dužini liječenja, razlikujemo akutni i kronični bronhitis. Akutni bronhitis koji nije propisno izliječen prerasti će u kronični, koji je daleko teže liječiti.

Simptomi bronhitisa

Osnovni simptomi su suh ili produktivan kašalj, slabost, dispneja. Temperatura najčešće raste do 38 C, ali može biti i normalna.

Liječenje bronhitisa narodnim lijekovima

Ruski narodni ljekari bronhitis najčešće liječe mješavinama trava. Popularni narodni lijekovi su i medvjeđa ili jazavčija mast, bijeli i crveni luk.

Kako se kod nas ne mogu baš lako naći mast od medvjeda ili jazavca, mi vam predstavljamo nekoliko efikasnih narodnih lijekova za koje namirnice imate u svako doba. Dobro operite krumpir i skuhajte ga zajedno sa korom. Dodajte 1 žlicu biljnog ulja i izgnječite. Dobijenu masu umotajte u lanenu ili pamučnu krpu i stavite na grudi oboljelog, pazeći da ne stavite u predjelu srca. Utoplite bolesnika i neka leži dok se obloga od krumpira ne ohladi. Ponavljati ovaj postupak svaku večer. Liječenje traje 10 – 12 dana.

Povezani sadržaj:  Jača imunitet i leči astmu: Napravite sami ukusni napitak od zove

Zagrijte mladi (tzv.švapski) sir. Pomiješajte ga s medom (na 100 grama sira – 1 žlica meda). Napravite oblogu i stavite je na grudni koš (ne u predjelu srca). Ove obloge stavljajte jednom dnevno, svakodnevno ili svaki drugi dan. Terapija se sastoji od 10 – 12 obloga. Ove narodne recepte možete primjenjivati uz redovnu terapiju koju vam propiše vaš ljekar.

 

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: