UMANJUJE MENSTRUALNE BOLOVE I POMAŽE U MENOPAUZI: KOMORAČ JE VEOMA VAŽAN ZA ZDRAVLJE ŽENA

| April 17, 2021 | 10:04 | 167 | 0

Jedna od biljki koju često zapostavljamo je i komorač, koji je bogat vitaminima i hranljivim sastojcima, i dobar je za naše zdravlje. Komorač se vekovima koristi kao lekovita biljka za digestivne, endokrine, reproduktivne i respiratorne probleme.

Studije pokazuju da komorač sadrži antioksidanse i važna antimikrobna, antivirusna, antigljivična i antiinflamatorna jedinjenja. Pored većeg procenta vitamina C i kalijuma, u njemu se nalaze manje količine mangana, kalcijuma, gvožđa i vitamina B.

Komorač je posebno značajan za zdravlje žena, a najčešće se koristi u obliku ulja. Blagotvorni efekti tog ulja koriste se u lečenju bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma, menopauze, problema sa laktacijom i sindroma policističnih jajnika.

Međutim, pre upotrebe esencijalnog ulja (oralno, lokalno ili putem aromaterapije), treba se posavetovati sa lekarom. Ovo je naročito važno ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite. Nekontrolisano korišćenje ulja komorača može uticati na efikasnost kontraceptivnih pilula.

Pored toga što je dobar za reproduktivno zdravlje, komorač poboljšava varenje. Njegovo seme se koristi kao vrsta začina, a uspešno smanjuje nadimanje i gasove kad se konzumira u vidu čaja.

Komorač ima laganu i blagu aromu i slatkast ukus. Kada ga kupujete, birajte lukovicu srednje veličine, sa svetlozelenim čvrstim stabljikama i paperjastim lišćem.

Komorač možete jesti sirov ili kuvan. Isecite ga na tanke šnitove i dodajte svežoj salati (krastavac, paradajz, kupus, zelena salaata…). Možete ga i izdinstati na šporetu ili ispeći u rerni, ali ga prethodno začinite morskom solju i crnim biberom.

Povezani sadržaj:  20 godina telo mi je tiho propadalo: Evo kako su me spasili obična voda i beli luk! (RECEPT)

Većina recepata zahteva lukovicu, ali su i nežni zeleni vrhovi jestivi. Možete ih usitniti i koristiti kao dekoraciju za najrazličitija jela (uz pire od karfiola, špagete od tikvica, kremaste čorbe…). Seme komorača dodajte u supe, kuvani pasulj ili domaći hleb.

 

Izvor: Objektiv.rs/ lepotaizdravlje.rs

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: