4 PRIRODNA NAČINA DA OČISTITE PLUĆA U KUĆNIM USLOVIMA: SPREČITE INFEKCIJE, UPALE I OBOLJENJA NAJVAŽNIJEG ORGANA

| June 9, 2021 | 11:46 | 783 | 0

4 prirodna načina da očistite pluća! – ovo možete da uradite kod kuće i vrlo je jednostavno! Zdravlje i normalno funkcionisanje pluća ključna su za vitalno stanje celog organizma, a sada, u pandemiji korona virusa, naročito se moramo posvetiti zdravlju ovog organa.

Glavne tegobe na plućima uzrokovane su pušnjem cigareta kojim unosimo veliki broj toksina i kancerogenih materija, ne samo u pluća, već i u ceo svoj organizam. Zato je prvi put do čistih i zdravih pluća prekidanje sa ovom lošom navikom.
Takođe, usled povećanog procenta zagađenja, naročito tokom zime i grejne sezone, u hladnim mesecima je neophodno da se više posvetimo očuvanju zdravlja i prevenciji pluća.

Predlažemo vam nekoliko prirodnih načina da očistite pluća, amanjite rizik od oboljenja i lepše dišete:

1. Inhalacija

Stari prirodni lek za prevenciju i lečenje disajnih puteva svakako je inhalacija. Osim što pomaže kod prehlade, kašlja i kijavice, odličan je lek i za otčepljenje sinusa. Za proces inhalacije koristite biljna eterična ulja koja imaju antibakterijsko i protivupalno dejstvo, kaš što su ulje eukaliptusa, čajevca, nane i žalfije.

Postupak je jednostavan. U 4dl proključakle vode nakapajte 4 kapi eteričnog ulja. Sagnite se nad toplom vodom, prekrijte glavu peškirom i udišite aisparenje. nemojte da preterate sa eteričnim uljem jer će oinda miris biti jak, a inhalacija neprijatna zbog peckanja u nosu. Takođe, možete s einhalirati nas čajem organske žalfije ili mente.
2. Hrana za zdravlje pluća – protivupalne namirnice

Povezani sadržaj:  Utrljala sam ovo ulje na zglobove i probudila se ujutru bez ikakvog BOLA – Itekako deluje…

Konzumirajte protivupalnu hranu koja je bogata vitaminima, antioksidantima i mineralima. Ishrana je jedan od ključnih bnačina da sprečite i podstaknete izlečenje upale pluća, a preporučujemo sledeće namirnice: trešnje, kurkuma, zeleno lisnatoi povrće, borovnice, masline, orasi, pasulj i sočivo.

3. Zeleni čaj

Ovaj napitak sadrži brojne antioksidante koji smanjuju rizik od infekcije i upalnih procesa u plućima. Zeleni čaj se naročito preporučuje pušačima i bivšim pušačima radi detoksikacije. Istraživanje sprovedeno u Koreji na 1 000 odraslih osoba pokazalo je da ispitanici koji su pili dve šolje zelenog čaja dnevno imaju znatno bolju fubnkcionisanje pluća u odnosu na one koji uopšte ne kozumiraju zeleni čaj.

4. Vežbanje

Redovna i umerena fizička aktivnost pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, ali i od oboljenja pluća. Tokom vežbanja naprežu se svi mišići, kao i pluća, ali obezbeđujemo i veći nivo kiseonika i podstičemo brži rad plića – zbog toga i brže dišemo kada treniramo. Vežbanje je filter za naša pluća, pa zato ne zaboravite da svakog dana budete fizički aktivni.

Izvor: Lovesensa.rs

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: